Μια φορά τον μήνα στην Αθήνα στήνεται ένας διαφορετικός χορός και ακούγονται διαφορετικά τραγούδια. Πρόκειται για τον κύκλιο χορό και το ενωτικό τραγούδι που υλοποιούνται συστηματικά και μεθοδευμένα για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από το έργο του φορέα «σπείρα», «δίνοντας έμφαση στο στοιχείο της ενοποιητικής δύναμης των επιλεγμένων μελωδιών – τραγουδιών απ’ όλον τον πλανήτη και του παράλληλου κύκλιου χορού» όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια του προγράμματος, Μαρία Αγγελή.

«Το ενωτικό τραγούδι είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος μόνο που τότε δεν ονομαζόταν έτσι, διότι ήταν τελείως αυτόματο κι αυτονόητο σε πληθυσμούς της γης σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη με διάφορες παραδόσεις σύμφωνα με την κουλτούρα της κάθε φυλής», λέει η κ. Αγγελή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και προσθέτει: «Από την άλλη πλευρά, ο κύκλιος χορός ήταν ένα πολύ φυσικό κομμάτι της ζωής τους, διότι ο κύκλος ενώνει και τον συναντάμε στις συναθροίσεις των ανθρώπων σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη, στους Σαμάνους, Ασιάτες, Αφρικανούς στους περισσότερους ιθαγενείς πληθυσμούς ανά τον κόσμο».

Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει τραγούδια με απλούς στίχους και μελωδίες από λαϊκές και ιερές παραδόσεις της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, Β. & Ν. Αμερικής, Αυστραλίας, νησιών του Ειρηνικού, καθώς και από κινήματα και ομάδες για την παγκόσμια ειρήνη μέσα από το τραγούδι, τον χορό και την ομαδική κίνηση. Η πλειοψηφία των τραγουδιών συνοδεύεται από απλές κινήσεις σε κυκλική διάταξη, οι οποίες τονίζουν τη σημασία και συμβολισμούς των τραγουδιών και ταυτόχρονα καλλιεργούν κλίμα ενότητας και σύνδεσης.

«Μέσα από το ενωτικό τραγούδι καλούμαστε να τονίσουμε τις ενωτικές ιδιότητες κάποιες μελωδίες και κάποιους ήχους. Για παράδειγμα υπάρχουν φράσεις οι οποίες είναι πολύ σύντομες κι έρχονται από την κέλτικη παράδοση ή από τη Χαβάη ή την Αυστραλία ή ακόμη κι από την χώρα μας. Υπάρχουν τραγούδια που μας θυμίζουν το ειρηνικό κομμάτι του εαυτού μας, την εσωτερική μας δύναμη, το πόσο ο ένας μας εξαρτάται από τον άλλο και καλούμαστε να ξαναχτίσουμε τις ψηφίδες της σύνδεσης για να έχουμε κοινωνική συνοχή. Αυτά τα τραγούδια τονίζουν την έννοια της σύνδεσης, της ενότητας, της δύναμης που παίρνουμε όταν είμαστε ενωμένοι, της προσωπικής μας ενδυνάμωσης όταν ενωθούμε πρώτα με τον εαυτό μας, ώστε να έχουμε αποθέματα να ενωθούμε και με άλλους» εξηγεί η κ. Αγγελή και ξεκαθαρίζει ότι «το πρόγραμμα απευθύνεται και αφορά σε όλους τους ενήλικες που έχουν ένα ενδιαφέρον να ανιχνεύσουν για το τι θα πει ενότητα, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές ανταγωνισμού και απομονωτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπότε, συμπληρώνει «προσκαλούμε τους πάντες χωρίς απαραιτήτως να είναι καλλίφωνοι, ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση, επάγγελμα, ενδιαφέροντα. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις, απλά είμαστε σε κύκλο, παρουσιάζεται η μελωδική γραμμή κι οι λέξεις και εγώ συχνά υποβοηθώ τους ανθρώπους και τους δίνω ένα χαρτάκι ή καρτελάκι και το έχουν μπροστά τους μέχρι να εξοικειωθούν με τους στίχους. Δεν κοιτάμε να διορθώσουμε την τονικότητα. Στο μέλλον είμαστε ανοιχτοί να προστεθεί και ζωντανή μουσική, δηλαδή να υπάρχει συνοδεία ενός μουσικού οργάνου».

Σε τι ωφελεί το πρόγραμμα

Μέσα από τις συναντήσεις, κάθε συμμετέχων/ουσα έχει την ευκαιρία:

– να συνδεθεί βαθύτερα και πιο σθεναρά με τις δικές του ηχητικές δονήσεις και κατ’ επέκταση με την εσωτερική του δύναμη

– να αποδεχθεί τη φωνή του, ανακαλύπτοντας ποιότητές της και έτσι ποιότητες του εαυτού του, υποστηριζόμενος/η χωρίς καν να το αιτηθεί από την ομάδα σε αυτό του το ταξίδι

– να ασκηθεί στην εστίαση και στην απόλαυση της στιγμής

– να πειραματισθεί, παίξει, μοιραστεί με συνανθρώπους του μέσα από το ασφαλές πεδίο του ομαδικού τραγουδιού και του ομαδικού κύκλου

– να νιώσει τη δύναμη της ένωσης μέσα από τους ήχους και το αλληλέγγυο πνεύμα που χτίζει στιγμιαία το ομαδικό τραγούδι

– να γεμίσει θετικότητα και δύναμη

– να συμβάλλει στη δημιουργία ειρηνικών κοινοτήτων μέσα από το ομαδικό τραγούδι και τον κύκλιο χορό

«Οι συναντήσεις διαρκούν 1,5 με 2 ώρες κι όπως μεταφέρουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες την εμπειρία τους νιώθουν το άνοιγμα στην καρδιά, στην χαρά. Μάλιστα κάποιοι έχουν διατυπώσει ότι αποδέχονται τον εαυτό τους και νιώθουν μια πνευματική σύνδεση. Είναι μια αγχολυτική μέθοδος, προτείνεται σε ανθρώπους με έντονους ρυθμούς ζωή, διότι θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη, θα είναι περισσότερο αποτελεσματικοί, ταυτόχρονα το προτείνουμε σε ανθρώπους που δουλεύουν με ομάδες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, στελέχη επιχειρήσεων. Κάποιες από αυτές τις πρακτικές μπορούν να αξιοποιηθούν στην καθημερινότητά μας».

Παρόμοιες βιωματικές συναντήσεις πραγματοποιούνται και εκτός Αθηνών, προς το παρόν σε κοινότητες στην Λακωνία, ενώ υπάρχει απώτερος στόχος να γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως και σε πολλά σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης