Ένα ιστορικό κτήριο της Καλλιθέας, σημείο αναφοράς επί έναν αιώνα, δεν θα στέκει πλέον ερημωμένο και ετοιμόρροπο. Φόρεσε πάλι το «κοστούμι» της παλιάς του αίγλης και μάλιστα το εσωτερικό θα γεμίσει από μουσικές. Το περίφημο «Κόκκινο Σπίτι», στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως, ανακατασκευάστηκε πλήρως από τη δημοτική Αρχή και παραδόθηκε στα παιδιά της πόλης, που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο, για να μετατραπεί πλέον σ’ ένα μουσικό «Κόκκινο Σπίτι».

Το εμβληματικό αυτό κτήριο, σπάνιου κάλους και υψηλής αρχιτεκτονικής, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο εξωτερικό του, χτίστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Βάλβη. Το 1922 με πρωτοβουλία της Ειρήνης Λασκαρίδου, κόρης εκ των πρώτων οικιστών της Καλλιθέας, έγινε Οίκος Τυφλών και φιλοξένησε παιδιά με προβλήματα όρασης απ’ όλη την Ελλάδα και μάλιστα παρείχε στοιχειώδη εκπαίδευση, καθώς και μαθήματα υφαντικής και κεραμικής, αλλά και μουσικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την Κατοχή στεγάστηκε εκεί η Δημόσια Εμπορική Σχολή και αργότερα το 4ο Δημοτικό Σχολείο, γνωστότερο ως «Κόκκινο Σχολείο», λόγω του χρώματος του κτιρίου. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια αφέθηκε στην τύχη του και κινδύνευσε ακόμη και με κατάρρευση, μέχρι που ο δήμος αποφάσισε να το σώσει. Το αγόρασε, το ανακατασκεύασε, τού έδωσε και πάλι το χρώμα που το χαρακτήριζε για δεκαετίες και πλέον θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης» με περίπου 250 μαθητές.

Οι κύριες όψεις του παρουσιάζουν στοιχεία νεομπαρόκ, ενώ στο πάνω μέρος παρατηρούνται νεοβυζαντινά και νεογοτθικά στοιχεία σε μορφολογία Art Nouveau. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτιρίων της εποχής του, το μοναδικό ίσως αρχιτεκτόνημα του είδους του και το μόνο σωζόμενο έργο του Βάλβη στην Αθήνα. Την περασμένη Δευτέρα (20/12) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ήδη αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, το Ωδείο μετακόμισε και ξεκίνησε την πρώτη λειτουργία του στον χώρο.

«Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι, γιατί παραδώσαμε στην πόλη μας, πλήρως ανακατασκευασμένο, ένα από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά κτήρια της Καλλιθέας. “Το Κόκκινο Σχολείο” παίρνει μια νέα ζωή, αφού θα στεγάσει το Δημοτικό μας Ωδείο με 250 μαθητές», λέει ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, ενώ από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του Ωδείου Ορέστης Μπαζός, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχει γίνει σπουδαία αναπαλαίωση. Εξωτερικά είναι εκπληκτικό, ένα αληθινό στολίδι, αλλά και εσωτερικά έχει γίνει τρομερή δουλειά και το πιο σημαντικό, μέσα στις προδιαγραφές για έναν μουσικό χώρο, με ηχομονώσεις, κλιματισμό κ.α.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ουσιαστικά κάναμε reboot και αυτό μας έφτιαξε το κέφι, γιατί είναι ένα κτίριο που από τη φύση του σε υποβάλλει για να ασχοληθείς με την Τέχνη και ιδιαίτερα, όπως στην περίπτωσή μας, με τη μουσική. Όλα τα παιδιά, οι γονείς, οι καθηγητές, είναι ενθουσιασμένοι, γιατί ναι μεν στο παλιό είχαμε άνετους χώρους, όμως ήταν τρεις όροφοι μέσα σε μια πολυκατοικία».

Ως προς το ίδιο το Δημοτικό Ωδείο, ο κ. Μπαζός λέει: «Έχει μεγάλη ιστορία το Ωδείο της Καλλιθέας. Σήμερα καλύπτουμε πιάνο και κιθάρα, δηλαδή τα δύο όργανα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ως προς την εκμάθησή τους, βιολί, βιολοντσέλο, αρμόνιο, πνευστά, όπως φλάουτο και σαξόφωνο, διδάσκουμε δηλαδή μια μεγάλη γκάμα μουσικών οργάνων. Ακόμη τραγούδι, μονωδία, χορωδία. Έχουμε δύο χορωδίες, παιδική και εφηβική, έχουμε ανεβάσει όπερα, συμφωνικά έργα κι έχουν βραβευτεί εκατοντάδες μαθητές μας. Διοργανώνουμε μουσικά δρώμενα και πολλές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας».

Καταλήγοντας ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου από το 1997, προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντική για εμάς και η κοινωνική πολιτική της δημοτικής Αρχής, καθώς ο δήμος πριμοδοτεί υποτροφίες, παρέχει οικονομικές διευκολύνσεις για παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος και τόσα άλλα, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το Ωδείο μας».

Έτσι, μέσα στα Χριστούγεννα οι 250 και πλέον μαθητές του Ωδείου Καλλιθέας απέκτησαν μία στέγη ανάλογη της σημασίας των σπουδών τους και μέσα στο πνεύμα των ημερών, οι ίδιοι αυτές τις ημέρες προσφέρουν μουσικά δρώμενα, κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους δημότες της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης