Ολοκληρώθηκε η 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ με την ταινία «Everything Everywhere All at Once» να λαμβάνει 7 βραβεία μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρώτου Γυναικείου Ρόλου (Μισέλ Γεό), B’ Γυναικείου Ρόλου (Τζέιμι Λι Κέρτις) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Κε Χούι Κουάν».

Η αντισυμβατική κωμωδία «Everything Everywhere All at Once» ή αλλιώς «Τα Πάντα Όλα» των Ντάνιελ Σάινερτ και Ντάνιελ Κουάν αφηγείται τις τρελές περιπέτειες μιας Κινέζας μετανάστριας, μεσόκοπης ιδιοκτήτριας πλυντηρίου, που ξάφνου μεταπηδά από το ένα παράλληλο σύμπαν στο άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «δύο Ντάνιελ» ευχαρίστησαν τις μητέρες τους και τους συντελεστές της ταινίας παραλαμβάνοντας το βραβείο Σκηνοθεσίας αφήνοντας πίσω τους τα φαβορί Martin McDonagh και Steven Spielberg.

Η Μισέλ Γιο παρά τη «δύσκολη» αντίπαλο Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Στο Α’ Ανδρικού Ρόλου, ο Μπρέινταν Φρέιζερ ήταν ο μεγάλος νικητής, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στην ταινία «The Whale», από την πρώτη στιγμή. Στο βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου, έγινε η ανατροπή, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν την Άντζελα Μπάσετ, αλλά τελικά το βραβείο πήγε στην Τζέιμι Λι Κέρτις, που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της.

Το πολεμικό δράμα «All Quiet on the Western Front», που αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία ενός νεαρού Γερμανού στρατιώτη στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε τέσσερα Όσκαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μισέλ Γιο, 60 ετών, από τη Μαλαισία, με το  Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντισυμβατική κωμωδία δράσης «Τα πάντα όλα» κι έγινε η πρώτη ηθοποιός από την Ασία που εξασφαλίζει το αγαλματίδιο αυτό σε 95 χρόνια.

«Για όλα τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια που μοιάζουν σαν εμένα και μας βλέπουν απόψε, αυτός είναι φάρος ελπίδας και πιθανοτήτων. Είναι απόδειξη πως μπορείς να κάνεις μεγάλα όνειρα και πως τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κυρία Γιο παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Και, κυρίες, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ποτέ πως έχετε αφήσει πίσω τα καλύτερά σας χρόνια», πρόσθεσε.

Η Γιο άρχισε την καριέρα της με ρόλους σε ταινίες δράσης που παράγονταν στο Χονγκ Κονγκ. Γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία αφού πρωταγωνίστησε σε φιλμ της σειράς ταινιών κατασκοπείας 007 — το «Tomorrow Never Dies» (1997), με τον Πιρς Μπρόσναν στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Ο Καναδοαμερικανός ηθοποιός Μπρένταν Φρέιζερ, 54 ετών, έλαβε το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ενσάρκωση του Τσάρλι, του παχύσαρκου, απομονωμένου καθηγητή αγγλικών στο φιλμ «Η φάλαινα».

Ο πάλαι ποτέ σταρ φιλμ δράσης τα χρόνια του 1990, γνωστός ιδίως για τη σειρά ταινιών «Η μούμια», που βίωσε πολλά προβλήματα υγείας, απώλειες, ενώ κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, κατάφερε θεαματική επιστροφή, αποσπώντας ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία της Ακαδημίας.

Στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού, μπορεί η Ριάνα να διεκδικούσε το πρώτο της Όσκαρ και η Lady Gaga ένα ακόμη, μεγάλος νικητής όμως ήταν το ινδικό τραγούδι Naatu Naatu από την ταινία RRR.

Η 95η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ πραγματοποιήθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με τον Τζίμι Κίμελ σε ρόλο οικοδεσπότη για τρίτη φορά.

Η βραδιά δεν είχε κανένα απρόοπτο όπως το περσινό χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον κωμικό Κρις Ροκ, αν και έκανε αρκετά αστεία για αυτό το επεισόδιο ο παρουσιαστής της τελετής Τζίμι Κίμελ: «Αν κανείς σε αυτή την αίθουσα διαπράξει κάποια βιαιότητα», είπε σαρκαστικά ο αστέρας της νυχτερινής τηλεοπτικής ζώνης στις ΗΠΑ, «θα λάβει βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου και θα του επιτραπεί να εκφωνήσει ομιλία 19 λεπτών».

Η Ακαδημία επικρίθηκε επειδή επέτρεψε πέρυσι στον κ. Σμιθ να λάβει το βραβείο του και να απευθυνθεί στο κοινό. Προτού να του απαγορεύσει την παρουσία στις τελετές απονομής των βραβείων για δέκα χρόνια.

Οι νικητές των Όσκαρ 2023

Καλύτερη Ταινία

Everything Everywhere All at Once

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

Α’ Ανδρικός ρόλος

Brendan Fraser (“The Whale”)

Σκηνοθεσία

«Everything Everywhere All At Once»

Πρωτότυπο Σενάριο

«Everything Everywhere All At Once» (Τα Πάντα Όλα)

B’ Γυναικείος Ρόλος

Τζέιμι Λι Κέρτις, Τα Πάντα Όλα

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Κε Χούι Κουάν «Τα Πάντα Όλα»

Διεθνής Ταινία

All Quiet on the Western Front – Γερμανία

Ήχος

Top Gun: Maverick

Φωτογραφία

All Quiet on the Western Front (Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο)

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους

The Elephant Whisperers

Οπτικά Εφέ

Avatar: The Way of Water

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation

The Boy, The Mole, The Fox and The Horse

Κοστούμια

Black Panther: Wakanda Forever

Διασκευασμένο Σενάριο

Women Talking – Σάρα Πόλλεϊ

Μοντάζ

«Everything Everywhere All At Once» (Τα Πάντα Όλα)

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Navalny

Κομμώσεις και Μακιγιάζ

The Whale

Όσκαρ Σκηνογραφίας

All Quiet on the Western Front

Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού

Naatu Naatu – RRR

Μουσική

All Quiet on the Western Front (Φόλκερ Μπέρτελμαν)

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action

Irish Goodbye

Δείτε όλα όσα συνέβησαν στη λαμπερή βραδιά των Όσκαρ

H 95η τελετή απονομής των Όσκαρ είναι γεγονός και όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Αμερικανός κωμικός και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής αναλαμβάνει για τρίτη φορά τον ρόλο του οικοδεσπότη της βραδιάς.

Σε διαφήμιση για το φετινό σόου, ο Κίμελ σχολίασε ότι δεν είναι το κατάλληλο άτομο για τη δουλειά τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να τον χαστουκίσει επειδή «κλαίει πολύ».

Τζίμι Κίμελ

Η ενενηκοστή πέμπτη τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ άρχισε το βράδυ της Κυριακής (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) με υπερπτήση μαχητικών στο Χόλιγουντ, κλείσιμο του ματιού στη διαγωνιζόμενη ταινία «Top Gun».

Το πρώτο βραβείο της βραδιάς κερδίζει ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο για την ταινία Πινόκιο, πρόκειται για το βραβείο της καλύτερης ταινίας «Κινουμένων Σχεδίων», μεγάλου μήκους.

Το φιλμ «Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο», είναι μια σκοτεινή εκδοχή του πασίγνωστου παιδικού βιβλίου που εκτυλίσσεται στην Ιταλία τα χρόνια του 1930,

«Τα κινούμενα σχέδια είναι ο κινηματογράφος» και τα κινούμενα σχέδια, ή το «ανιμέισον» στην ορολογία της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, είναι «έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο. Είμαστε όλοι έτοιμοι. Βοηθήστε μας κι εσείς παρακαλώ», είπε ο Μεξικανός σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Μετά το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς που κέρδισε ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, η τελετή απονομής των Όσκαρ θα συνεχιστεί με το Βραβείο Β’ Αντρικού Ρόλου.

Ο Κε Χούι Κουάν, Αμερικανός ηθοποιός με καταγωγή από το Βιετνάμ, έλαβε βραβείο Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του λιγάκι αδέξιου συζύγου με απρόσμενες δυνατότητες στην αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα».

«Η μητέρα μου είναι 84 ετών. Βλέπει (την τελετή) στο σπίτι. Μαμά, κέρδισα Όσκαρ!», είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός που έκανε ντεμπούτο στα 12 του, στην ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» (1984).

Πήρε θριαμβευτική εκδίκηση από μια βιομηχανία που τον είχε ξεχάσει — αν δεν τον είχε παραμερίσει. Ως αυτό το φιλμ, είχε ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαταλείψει το επάγγελμα μέχρι το 1990, ελλείψει ρόλων στο Χόλιγουντ για Ασιάτες άνδρες ηθοποιούς.

Ακολουθεί το Βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου το οποίο τελικά κερδίζει η Τζέιμι Λι Κέρτις για την ταινία Τα Πάντα Όλα. Η κόρη του θρυλικού Τόνυ Κέρτις αφιερώνει με μεγάλη συγκίνηση το όσκαρ στους γονείς της.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός ενσαρκώνει μια στυφή εφοριακό στην αντισυμβατική κωμωδία «Τα πάντα όλα».

Η ελεύθερη ερμηνεία της Ντέιρντρε, μοναχικής και ψυχαναγκαστικής υπαλλήλου του IRS, που μεταμορφώνεται σε παθιασμένη ερωμένη σε εναλλακτικό σύμπαν όπου οι άνθρωποι έχουν… χοτ-ντογκ για δάχτυλα, της χάρισε το αγαλματίδιο. Κέρδισε τις ανταγωνίστριές της Άντζελα Μπάσετ («Black Panther: Wakanda Forever»), Κέρι Κόντον («Τα πνεύματα του Ινισέριν») Χονγκ Τσάου («Η φάλαινα») και Στέφανι Χσου («Τα πάντα όλα»)

Ας θυμηθούμε εκ νέου τα τρία πρώτα βραβεία της αποψινής βραδιάς

B’ Γυναικείος Ρόλος

Τζέιμι Λι Κέρτις, Τα Πάντα Όλα

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Κε Χούι Κουάν «Τα Πάντα Όλα»

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μεγάλου Μήκους

Πινόκιο του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Ακολουθεί το Βραβείο για το Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

Η ταινία «Ναβάλνι», για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου και τη φυλάκισή του μετά την επιστροφή του το 2021 στη Μόσχα, κέρδισε Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Επί σκηνής μαζί με τον Καναδό σκηνοθέτη Ντάνιελ Ρόχερ, η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του 46χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγειλε πως «ο σύζυγός μου είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια (…) επειδή υπερασπίστηκε τη δημοκρατία», προσθέτοντας «Αλεξέι, ονειρεύομαι τη μέρα που θα ανακτήσεις την ελευθερία σου, που η χώρα μας θα ανακτήσει την ελευθερία της. Μείνε δυνατός αγάπη μου».

Η ταινία των CNN Films/HBO Max ανταγωνιζόταν τα φιλμ «All that breathes», «All the Beauty and the Bloodshed», «Fire of love» και «A House Made of Splinters».

Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους (Live Action)

 Irish Goodbye

Όσκαρ Φωτογραφίας για την ταινία  «All Quiet on the Western Front»

Όσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεις για την ταινία «The Whale»

Ακολουθεί το βραβείο για το Όσκαρ Κοστουμιών. Νικητής η ταινία Black Panther: Wakanda Forever

Ruth E. Carter

Η Janet Yang η Πρόεδρος της Ακαδημίας

Ακολουθεί το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Νικητής η ταινία Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο – All Quiet on the Western Front – Γερμανία

Η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη στα γερμανικά του αντιπολεμικού μυθιστορήματος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», συγκλονιστική αναπαράσταση της φρίκης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Παραγωγή του Netflix, η ταινία μεγάλου μήκους είναι η τρίτη μεταφορά του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, όμως η πρώτη στη γλώσσα του Γκέτε, αυτή στην οποία το έγραψε ο δημιουργός του. Διαγωνιζόταν με τις ταινίες «Αργεντινή 1985», «Close», «EO» και «The Quiet Girl».

Το επόμενο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους κερδίζει η ταινία The Elephant Whisperers

Ακολουθεί το Όσκαρ Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο κερδίζει το The Boy, The Mole, The Fox and The Horse.

H Lady Gaga ερμηνεύει «Hold My Hand», το υποψήφιο για Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι από το Top Gun: Maverick.

Η εμφάνιση της Lady Gaga απόψε είναι η κορυφαία στιγμή της βραδιάς. Ανυπομονούμε να δούμε αν θα κερδίσει το δεύτερό της Όσκαρ.

Όσκαρ Σκηνογραφίας  All Quiet on the Western Front

Όσκαρ Μουσικής  All Quiet on the Western Front (Φόλκερ Μπέρτελμαν)

Τέταρτο Όσκαρ για το «All Quiet on the Western Front»

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα απέσπασε το γαϊδουράκι από την ταινία «The Banshees of Inisherin»

Όσκαρ Οπτικών Εφέ Avatar: The Way of Water

H Rihanna ερμηνεύει το τραγούδι Lift Me Up.

Το «Everything Everywhere All At Once» ( Τα Πάντα Όλα) αποσπά το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου Women Talking

O Τομ Κρουζ, πρωταγωνιστής του «Top Gun: Maverick», δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στα Όσκαρ του 2023. Παρά το γεγονός ότι η ταινία έλαβε έξι υποψηφιότητες, ο ηθοποιός βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό για γυρίσματα της ταινίας «Mission: Impossible-Dead Reckoning Part II».

Όσκαρ Ήχου Top Gun: Maverick

Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού Naatu Naatu – RRR

 

 

Όσκαρ Μοντάζ για το «Everything Everywhere All At Once» (Τα Πάντα Όλα)

Οι Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ κατακτούν το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Everything Everywhere All At Once».

Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου Brendan Fraser (“The Whale”)

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Everything Everywhere All at Once

«Ομάδα διαχείρισης κρίσεων» συγκροτήθηκε για την τελετή απονομής των φετινών βραβείων

Μια «ομάδα κρίσης» θα αναλάβει δράση στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ για να χειριστεί τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα, μετά το περσινό επεισόδιο με τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος εισέβαλε στη σκηνή και χαστούκισε τον Κρις Ροκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Μπιλ Κρέιμερ, είπε ότι η νέα ομάδα έχει «τρέξει πολλά σενάρια» με την ελπίδα ότι θα είναι «προετοιμασμένη για οτιδήποτε» μπορεί να συμβεί στο αποψινό γκαλά με οικοδεσπότη τον Αμερικανό κωμικό Τζίμι Κίμελ.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά έπειτα από 62 χρόνια, το κόκκινο χαλί έγινε σαμπανιζέ και αυτό θα περπατήσουν οι λαμπεροί καλεσμένοι και υποψήφιοι της αποψινής τελετής. «Αλλάξαμε το χρώμα γιατί είμαστε τόσο σίγουροι ότι δεν θα χυθεί αίμα φέτος», έσπευσε να δηλώσει ο Τζίμι Κίμελ.

 

Οι πρώτες παρουσίες στο «σαμπανιζέ» χαλί

 

 

Kέιτ μπλάνσετ ( Υποψήφια για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Tar)

 

Μισέλ Γεό (Υποψήφια για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Τα Πάντα Όλα)

Κόλιν Φάρελ (Υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου για την ταινία Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Ντουέιν Τζόνσον

Φλόρενς Πιου

Κιθ Έρμπαν, και Νικόλ Κίντμαν

Στίβεν Σπίλμπεργκ

Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Κιμ Μόργκαν

Λένι Κράβιτζ

Άνα ντε Άρμας, ( Υποψήφια για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Blonde)

Άντζελα Μπάσετ, (Υποψήφια για το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Wakanda Forever»

Κάρα Ντελεβί (Cara Delevingne)

Τζέιμι Λι Κέρτις (Υποψήφια για το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Τα Πάντα Όλα των Ντάνιελ Κβαν και Ντάνιελ Σάινερτ

Μπρένταν Φρέιζερ, υποψήφιος για τον Α' Ανδρικό Ρόλο  για την ταινία (Φάλαινα του  Ντάρεν Αρονόφσκι)

Jeanne Moore -Brendan fraser

Εύα Λονγκόρια (Eva Longoria)

Νικόλ Κίμπελ - Αντόνιο Μπαντέρας

Φαν Μπίνγκμπινγκ (Fan Bingbing)

Η ηθοποιός Λίλυ Σινγκ (Lilly Singh)

Seth Hill, αριστερά, and Scott R. Fisher

Η Βανέσα Αν Χάντζενς (Vanessa Hudgens)

Άσλεϊ Γκράχαμ (Ashley Graham)

Κέιτι Λόουες (Katie Lowes), και Άνταμ Σαπίρο (Adam Shapiro)

Ελίζαμπεθ Όλσεν (Elizabeth Olsen)

Τζέσικα Ρέι Σπρίνγκστιν (Jessica Springsteen)

Simon Marshall, αριστερά, και  Lesley Paterson

Ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν (Baz Luhrmann)

Σιγκούρνι Γουίβερ (Sigourney Weaver)

Αλφόνσο Κουαρόν (Alfonso Cuaron)

Ke Huy Quan

 

Δείτε επίσης: Όσκαρ 2023: H 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης