Για τον Πάβελ Παβλικόφσκι το ενδιάφερον είναι «οι προσωπικές ιστορίες και ο τρόπος που η Ιστορία μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων». Ο Πολωνός σκηνοθέτης, κάτοχος Όσκαρ για την ταινία του «Ίντα» βρίσκεται στην Αθήνα όπου παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της νέας, βραβευμένης με βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες ταινίας του «Ψυχρός πόλεμος» , με την οποία άνοιξαν οι Νύχτες Πρεμιέρας.

Με πολύ στυλ και χωρίς ίχνος πόζας, όπως και οι ταινίες του, μίλησε με τους Έλληνες δημοσιογράφους για τον «Ψυχρό Πόλεμο» και την δική του μάχη πολιτισμού και ανθρωπιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία ( βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες από τις 25/10) αφηγείται την ερωτική ιστορία μιας ελκυστικής τραγουδίστριας (Τζοάνα Κούλιγκ) και ενός μουσικού (Τόμας Κοτ), στην μεταπολεμική Πολωνία και την περιπλάνηση τους, υπό το βάρος του ψυχρού πολέμου. Είναι εμπνευσμένη από το ζευγάρι των γονιών του, μια σχέση «μαγική» και έντονη όπως την ένιωθε μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι του ζευγαριού. «Έχω στιγματιστεί βαθιά από την Ιστορία όπως κι οι γονείς μου» παραδέχτηκε ο 61χρονος Παβλικόφσκι. «Με ενοχλεί αφάνταστα η απλοποίηση της Ιστορίας με παράθεση γεγονότων, στην οποία καταφεύγουν τα “μίντια”, αφήνοντας έξω τους ανθρώπους» τόνισε. Ο ίδιος έφυγε 14 χρόνων από την Πολωνία και μετανάστευσε με την μπαλαρίνα μητέρα του στην Αγγλία όπου σπούδασε κινηματογράφο.Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του ένιωσε απελευθερωμένος – « στην Βρετανία έψαχνα στο περιθώριο της κοινωνίας να βρω κάτι να μ’ ενθουσιάσει», όπως είπε, ενώ οι δύο ταινίες που γύρισε στην Πολωνία («Ίντα» , «Ψυχρός πόλεμος») λειτούργησαν «θεραπευτικά».Η επιτυχία τους συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την επιστροφή του στην πατρίδα. « Είναι ταινίες με βαθιές ρίζες στην παιδικότητα μου, στην φαντασία μου» παραδέχτηκε.

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι, αγαπά την Ελλάδα και τους ανθρώπους της κι έχει αγοράσει σπίτι στην Ύδρα. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του «Το τελευταίο καταφύγιο» είχε γυριστεί στην Αγγλία και κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο «Ψυχρός πόλεμος» θα προβάλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 25/10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης