To Νότιο Πάρκο της Πάτρας εκτός από όαση αναψυχής και περιπάτου, αναδείχθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε ένα εξαιρετικό χώρο φιλοξενίας της ενότητας του κινητού Κινηματόγραφου, που διοργανώνει o Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο των παράλληλων προς το Διεθνές Φεστιβάλ Εκδηλώσεων .

Οι φίλοι του κινηματογράφου, κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες γέμισαν ασφυκτικά το χώρο που είχε διαμορφωθεί για τις ανάγκες της προβολής, ενώ πολλοί ήσαν αυτοί που παρακολούθησαν την ταινία ακόμα και καθισμένοι στο γκαζόν καθώς οι θέσεις είχαν καταληφθεί από νωρίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία «Brooklyn» αποζημίωσε με το παραπάνω τους θεατές οι οποίοι είχαν την τύχη να απολαύσουν το δημιούργημα του Pascal Tessaud .

Συνέχεια με «Αρνάκι» και «Θύλακα»

Οι παραστάσεις του κινητού κινηματογράφου συνεχίζονται το Σάββατο 30 Ιουλίου στο χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά με την προβολή της ταινίας «Αρνάκι» και τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στην πλατεία της Κρήνης με την προβολή της παράστασης «Θύλακας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Αρνάκι» του Kutluğ Ataman

( Kuzu/ The Lamb, Tουρκία /Γερμανία, 87′, 2014, έγχρωμο, μυθοπλασία)

Ο μικρός Μερτ ζει με την οικογένειά του σ’ ένα πάμφτωχο χωριό της Ανατολίας: τα χαμόσπιτα της κοινότητας μοιάζουν με κόκκους από χώμα μέσα στο συναρπαστικό τοπίο της στέπας με τις πηγές, που αναβλύζουν, περικυκλωμένη από προστατευτικά, χιονισμένα βουνά. Ο Μερτ σε λίγες μέρες θα κάνει την περιτομή του, σύμφωνα με την παράδοση του χωριού.

Ο μέθυσος «ειδικός» θα έρθει με το κάρο του να τακτοποιήσει όλα τα συνομήλικα του αγοράκια. Το έθιμο θέλει η οικογένεια του αγοριού να παραθέσει μια μεγάλη γιορτή και να σφάξει προς τιμήν του ένα αρνάκι. Μόνο που η οικογένεια του Μερτ είναι πολύ φτωχή για να το αγοράσει. Ο μπαμπάς του, ο Ισμαήλ, είναι ένας loser χαραμοφάης, παρότι η άρτι αποκτηθείσα δουλειά του στο τοπικό σφαγείο θα έμοιαζε ελπιδοφόρα, αν δεν ξόδευε τον μισθό του στη «χορεύτρια» Σαφιγιέ.

 Η μαμά του, η πανέμορφη Μεντινέ, δυναμική και αποφασισμένη, ψάχνει να βρει η ίδια τρόπους να εξασφαλίσει το αρνάκι, αλλά τα κλαδιά, που συλλέγει και πουλάει δε φτάνουν για το αντίτιμο και ο αυστηρός προς τις γυναίκες κοινωνικός κώδικας δεν της επιτρέπει πολλές εναλλακτικές.

Κι ο Μερτ έχει τους δικούς του λόγους να προσπαθήσει ν’ αγοράσει το αρνάκι του: η διαβολική αδελφή του τον έχει πείσει, ότι αν δε βρεθεί το ζωντανό, οι γονείς θα σφάξουν τον ίδιο και θα τον ταΐσουν παϊδάκια στους καλεσμένους!

Ο 55χρονος Κωνσταντινουπολίτης σκηνοθέτης και βραβευμένος εικαστικός δημιουργός Κουτλούγ Αταμάν καταφέρνει με το «Kuzu», που έκανε πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου (Βραβείο CICAE του Τμήματος «Πανόραμα»), βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ της Αντάλια και παρουσιάσθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις «Ματιές στα Βαλκάνια», ένα σπάνιο επίτευγμα: στήνει μια γεμάτη χιούμορ, ανοιχτόκαρδη και τρυφερή, ανθρώπινη ταινία, μέσα σ’ ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον από το οποίο δεν τραβά τα μάτια, αναδεικνύοντας τόσο τη μεγαλειώδη τουρκική φύση, όσο και την κατάφορη κοινωνική αδικία, τη γυναικεία ανισότητα και την παρωχημένη κοσμοθεωρία της σύγχρονης Τουρκίας.

Δευτέρα 01 Αυγούστου – Πλατεία Κρήνης

«Θύλακας» του Goran Radovanovic

(Enklava /Enclave, Σερβία-Γερμανία, 92′, 2015, έγχρωμο, μυθοπλασία)

O Νέναντ είναι ένας πιτσιρικάς, που ζει με τον πατέρα του και τον άρρωστο παππού του σ’ ένα «θύλακα», μια μικρή σερβική κοινότητα στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε τον πηγαίνει κάθε μέρα στο Σχολείο, στο οποίο είναι ο μοναδικός μαθητής.

Προσπαθεί να κάνει φίλους, αλλά πέφτει πάνω στο μίσος ενός συνομηλίκου Αλβανόφωνου βοσκού, που έχασε στον πόλεμο τον πατέρα του και μισεί θανάσιμα τους Σέρβους.

Η Οδύσσεια του μικρού θ’ αρχίσει, όταν θα πρέπει να μπει στην περιοχή του «εχθρού», γιά να ειδοποιήσει τον Ορθόδοξο παππά, ότι ο παππούς του είναι στα τελευταία του…

Ο Σέρβος σκηνοθέτης σημειώνει: «θέλησα με την ταινία μου να υψώσω ένα ερώτημα: «μπορούν να συνυπάρξουν οι δυό κοινότητες σε “θύλακες”, όπου η μειονότητα των Χριστιανών Σέρβων είναι νησίδες, περιτριγυρισμένες από τη θάλασσα της Μουσουλμανικής πλειοψηφίας;»

Ο «Θύλακας» ήταν η επίσημη πρόταση της Σερβίας γιά το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2015.

Ώρα έναρξης προβολών 21.30 – Είσοδος ελεύθερη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης