Οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να έχουν μεγαλύτερους προστάτες από τους νεότερους, επειδή ο προστάτης συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς ο άνδρας μεγαλώνει. Η διόγκωση του προστάτη που δεν είναι αποτέλεσμα καρκίνου ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Η ΚΥΠ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση και ορισμένες θεραπείες μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλικά προβλήματα και άλλες παρενέργειες.

Καταρχάς λοιπόν ένας διογκωμένος προστάτης επηρεάζει άμεσα την ικανότητα ενός άνδρα να ουρεί, προκαλώντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• συχνή ανάγκη για ούρηση

• αίσθηση μη εκκένωσης της ουροδόχου κύστης

• έντονη επιθυμία για ούρηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• ασθενή ροή ούρων

• προβλήματα στην  έναρξη ή τη διακοπή της ούρησης.

Τα προβλήματα του προστάτη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Η έκταση κάθε σεξουαλικού προβλήματος ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του προστάτη. Ορισμένες συχνές σεξουαλικές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

• στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ)

• μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση

• προβλήματα διατήρησης στύσης

• μειωμένη λίμπιντο

Η εκδήλωσή τους διαφοροποιείται  ανάλογα με τη ηλικία, το άγχος που βιώνει ο άνδρας καθώς και το γενετικό του υπόβαθρο.

Η ΚΥΠ και η ΣΔ είναι ξεχωριστά  προβλήματα που συνδέονται. Η ΣΔ συνήθως σημαίνει ότι ένας άνδρας δεν είναι σε θέση να επιτύχει ή να διατηρήσει μια στύση ικανή για συνουσία. Αν και είναι πιθανό να προκληθεί από μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από την ΚΥΠ.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διογκωμένου προστάτη μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ. Ωστόσο, κάποια από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΣΔ ενδέχεται να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ. Παρόλο που κανένα φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί για τη ΣΔ δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του διογκωμένου προστάτη, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που λαμβάνουν φάρμακα για ΣΔ μπορεί να βιώσουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα του προστάτη τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη  έδειξε ότι οι άνδρες που έλαβαν 10 χιλιοστόγραμμα (mg) βαρδεναφίλης δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του προστάτη τους, σε σύγκριση με μια παρόμοια ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο. Μια άλλη μελέτη  διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν έως και 5 mg τανταλαφίλης καθημερινά είδαν σημαντικές βελτιώσεις τόσο στα συμπτώματα του προστάτη όσο και στα συμπτώματα της ΣΔ.

Εάν ένας άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με την αύξηση του μεγέθους του προστάτη θα πρέπει να μιλήσει σε γιατρό. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να λάβει αγωγή χωρίς την καθοδήγηση του ειδικού. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ έχουν πιθανές παρενέργειες που μπορεί να τα καθιστούν μη ασφαλή για ορισμένους άνδρες, ιδιαίτερα για εκείνους με ιστορικό εγκεφαλικού, στηθάγχης, εμφράγματος και ανεξέλεγκτης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης