Το συναισθηματικό στρες που επιφέρει πόνο στο στήθος και δύσπνοια δεν συμβαίνει μόνο σε καταστάσεις που προκαλούν θυμό, πένθος, ή φόβο αλλά και σε έντονες στιγμές χαράς.

Στα 3/4 των περιπτώσεων της καρδιομυοπάθειας takotsubo ή αλλιώς του «συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς», το στρες προκαλεί μια αλλαγή στο σχήμα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς ή οποία μπορεί να επιφέρει μέχρι και τον θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Zυρίχης και δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει ότι περίπου μία στις 20 περιπτώσεις της καρδιομυοπάθειας takotsubo προκαλούνται από έντονη χαρά. Πρόκειται όμως συνήθως για μια αλλοίωση παροδική και τα άτομα σε γενικές γραμμές επανέρχονται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.750 ασθενείς και οι ερευνητές βρήκαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από

• ένα πάρτι γενεθλίων
• τον γάμο του γιου
• τη συνάντηση φίλων έπειτα από 50 χρόνια
• τη γέννηση εγγονού
• τη νίκη της αγαπημένης ομάδας
• τη νίκη ενός jackpot
• μια αξονική τομογραφία που δείχνει πως ένα άλλο πρόβλημα έχει εξαλειφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις εντοπιστήκαν σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα εκλυτικά αίτια του συνδρόμου takotsubo μπορεί να είναι περισσότερα και διαφορετικά σε σχέση με ότι θεωρούσαν στο παρελθόν. Το σύνδρομο takotsubo, λοιπόν, δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται «το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» από τη στιγμή που μπορεί να προκληθεί και από θετικά συναισθήματα.

Οι κλινικοί είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς που καταφτάνουν στα επείγοντα με σημεία καρδιακής προσβολής, όπως είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια ύστερα από ένα χαρούμενο γεγονός, θα είναι το ίδιο πιθανό να έχουν το σύνδρομο takotsubo με τους ασθενείς που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα έπειτα από ένα αρνητικό συναισθηματικό γεγονός.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το σύνδρομο takotsubo εκδηλώνεται έτσι κι αλλιώς σπάνια και σε πολύ λίγες περιπτώσεις μετά από ένα χαρούμενο συμβάν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του πώς τα συναισθηματικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή βλάβη στην καρδιά κάποιων ευπαθών ατόμων.

Πηγή: Bbcnews

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης