Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sexual Medicine review, οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν τους σεξουαλικούς συντρόφους που έχουν υποβληθεί σε περιτομή από αυτούς που δεν έχουν.

Εδώ και αιώνες διάφορα χαρακτηριστικά του πέους, όπως είναι το μέγεθος, σχετίζονται  με την ελκυστικότητα του άνδρα. Η πρακτική της ανδρικής περιτομής, της αφαίρεσης δηλαδή της ακροποσθίας που καλύπτει τη βάλανο του πέους, ξεκίνησε να πραγματοποιείται στην Αφρική πριν από περίπου 22.000 χρόνια. Σήμερα τα ποσοστά των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε περιτομή εκτιμώνται από 37%-39%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν οι  γυναίκες θα προτιμούσαν ή όχι ένα πέος που έχει υποβληθεί σε περιτομή και για ποιους λόγους. Οι ερευνητές επίσης ήθελαν να ξέρουν εάν οι γυναίκες θα επέλεγαν  ο γιος τους να υποβληθεί σε περιτομή και γιατί.

Για την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έγινε ανασκόπηση 29 μελετών σχετικά με την περιτομή σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανασκόπηση λοιπόν περιλάμβανε  μελέτες που διεξήχθησαν σε όλες τις Ηπείρους ακόμα και σε χώρες όπως είναι η Μποτσουάνα, η Κένυα και η Ουγκάντα. 

Βρέθηκε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των μελετών οι γυναίκες προτιμούσαν τους σεξουαλικούς συντρόφους  που είχαν υποβληθεί σε περιτομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι γυναίκες προτιμούσαν τα πέη με περιτομή ακόμα κι εάν η πρακτική δεν ήταν μέρος της τοπικής κουλτούρας. Για παράδειγμα, στη Μποτσουάνα όπου οι περισσότεροι άνδρες δεν είχαν υποβληθεί σε περιτομή, οι μισές περίπου από τις 289 γυναίκες που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι προτιμούσαν ένα πέος με περιτομή. Το 21% δεν είχε ιδιαίτερη προτίμηση, το 22% δεν ήταν σίγουρες και το 7% προτιμούσε το πέος  χωρίς περιτομή. Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν ότι μετά από μια ενημερωτική συνεδρία το 79% των γυναικών δήλωσε ότι προτιμά τους σεξουαλικούς συντρόφους  που έχουν υποβληθεί σε περιτομή.

Γιατί όμως οι γυναίκες προτιμούν ο σύντροφος τους να έχει υποβληθεί σε περιτομή; Αναφέρθηκαν διάφοροι λόγοι. Για πολλές η περιτομή καθιστούσε το πέος πιο καθαρό, πιο ελκυστικό, μύριζε καλύτερα και ήταν πιο ευχάριστο στην αφή. Κάποιες δήλωσαν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης με συντρόφους που είχαν κάνει περιτομή.

Οι προτιμήσεις των γυναικών επηρεάστηκαν επίσης από διάφορες ανησυχίες σχετικά με την υγεία, καθώς η περιτομή μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος συμπεριλαμβανομένου του HIV. Παράλληλα, οι μητέρες έτειναν να προτιμούν την περιτομή για τους γιους τους, κυρίως για λογούς σχετικά με την παράδοση, τη θρησκεία, την παρόμοια εμφάνιση με τους άλλους άνδρες της κοινότητας, τον μειωμένο κίνδυνο νοσημάτων, την καλύτερη υγιεινή και την καλύτερη μελλοντική σεξουαλική επίδοση.

Οι συγγραφείς αναφέρουν, όμως, και κάποιους σημαντικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα ότι δεν είχαν όλες οι συμμετέχουσες εμπειρία με συντρόφους και των δυο κατηγοριών με αποτέλεσμα να μην μπορούν  να κάνουν τη σύγκριση. Παράλληλα, το πολιτισμικό και κοινωνικοοικονομικό status μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται την περιτομή.

Συνίσταται λοιπόν η διεξαγωγή μελλοντικών μελετών ιδιαίτερα στο πλαίσιο διερεύνησης του δίπολου: μακροχρόνιες σχέσεις – ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να διευκρινιστεί εάν η προτίμηση των γυναικών στους άνδρες με περιτομή είναι κάτι παραπάνω από μια κοινωνικοπολιτισμική προτίμηση  ή εάν στηρίζεται σε λόγους που σχετίζονται με την υγεία, όπως είναι για παράδειγμα ο μειωμένος κίνδυνος μετάδοσης των σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης