Η κλειτορίδα είναι ένα όργανο που συνδέεται με πολλές παρανοήσεις και μύθους, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της που οι επιστήμονες δεν έχουν διαλευκάνει.

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα θήλεα θηλαστικά καθώς και κάποια πτηνά  κι ερπετά έχουν κλειτορίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως σε κάποια φίδια, παρατηρούνται δύο κλειτορίδες. Δεν έχει όμως διευκρινιστεί εάν σε όλους αυτούς τους οργανισμούς η λειτουργία της κλειτορίδας συνδέεται με τον οργασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ανθρώπους η κλειτορίδα σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ στο πλαίσιο του επιστημονικού διαλόγου διερευνάται εάν έχει και κάποιον άλλο ρόλο.

Παρά το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη γεννιέται με κλειτορίδα, το σεξουαλικό αυτό όργανο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχαν στη βιβλιογραφία παραπλανητικές και αδιευκρίνιστες πληροφορίες.

Η κλειτορίδα πήρε το όνομά της, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη. από το αρχείο ελληνικό «κλειτορίς», που σημαίνει λοφίσκος. Στην πραγματικότητα ο λοφίσκος, το μικρό εξόγκωμα που υπάρχει πάνω από το ουρηθρικό στόμιο, είναι μόνο ένα μέρος του σεξουαλικού οργάνου. Το υπόλοιπο είναι μη ορατό και βρίσκεται μέσα στα τοιχώματα του κόλπου. Το ορατό κομμάτι είναι η βάλανος της κλειτορίδας που έχει το 1/5 περίπου του μεγέθους του συνολικού οργάνου. Η κλειτορίδα εκτός από βάλανο έχει και στυτικό ιστό και γι’ αυτό μπορεί να αυξάνεται σε μέγεθος κατά τον ερεθισμό της, όπως και το πέος. Σε πλήρη διέγερση μπορεί να φτάσει τα 7 εκατοστά, ενώ το μέγεθος της βαλάνου είναι 4-7 χιλιοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η κλειτορίδα είναι το όργανο με τις περισσότερες νευρικές απολήξεις. Οι περίπου 8.000 νευρικές απολήξεις που έχει την καθιστούν εξαιρετικά ευαίσθητη και σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τον γυναικείο οργασμό. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να έρθουν σε οργασμό μόνο εφόσον η κλειτορίδα τους ερεθιστεί.

Ακόμα κι εάν η κλειτορίδα και το πέος είναι ομόλογα όργανα, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ενώ το ανδρικό πέος επιτελεί διάφορους ρόλους μεταξύ των οποίων και αυτόν της αναπαραγωγής, ο ρόλος της κλειτορίδας είναι ο σεξουαλικός ερεθισμός που οδηγεί στον οργασμό.

Κάποιοι ερευνητές, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο γυναικείος οργασμός δεν συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική ευχαρίστηση αλλά και με την αναπαραγωγή, καθώς υποστηρίζουν ότι διεγείρει την απελευθέρωση ωαρίων.

Παράλληλα, οι συγγραφείς ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο «JEZ-B Molecular and Developmental Evolution» βρήκαν ότι αμέσως μετά τον οργασμό εκκρίνονται στον οργανισμό των γυναικών ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση, οι οποίες δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που απελευθερώνονται στα σώματα άλλων θηλαστικών κατά τη διάρκεια της συνουσίας και διεγείρουν την απελευθέρωση ωαρίων. Στους ανθρώπους όμως η ωορρηξία συμβαίνει αυθόρμητα και ανεξάρτητα από τη συνουσία. Οι επιστήμονες, ωστόσο, υποθέτουν ότι κάποια στιγμή στην εξελικτική διαδικασία οι άνθρωποι ενδέχεται να λειτουργούσαν όπως τα άλλα θηλαστικά και ο οργασμός να διέγειρε την απελευθέρωση ωαρίων.

Ένα βασικό ερώτημα είναι γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ το επιστημονικό ενδιαφέρον να στραφεί προς την κλειτορίδα. Η αλήθεια είναι ότι η κλειτορίδα υπήρξε θέμα ταμπού για μεγάλο διάστημα. Ουδείς ήθελε να συζητήσει για αυτό και η σιωπή ξεκινούσε από τα ίδια τα ζευγάρια. Συχνά οι σύντροφοι που ήταν και γονείς δεν αναφέρονταν καθόλου σε ένα όργανο που σχετίζεται μόνο με τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Στην πιο συντηρητική κουλτούρα ενός πολιτισμού που επικεντρώνεται περισσότερο στη σημασία της αναπαραγωγής και λιγότερο στη σεξουαλική ευχαρίστηση της γυναίκας, ακόμα και οι επαγγελματίες υγείας έρχονται σε αμηχανία όταν πρόκειται να συζητήσουν ή και να εστιάσουν την προσοχή τους σε αυτό. Αυτή όμως η σιωπή αναφορικά με τη λειτουργία των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τη γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σεξουαλική τους υγεία και κατ’ επέκταση στη σεξουαλική τους ζωή.

Η στροφή του επιστημονικού ενδιαφέροντος στη λειτουργία της κλειτορίδας και η σχετική ενημέρωση των γυναικών μπορεί να τις βοηθήσει να βελτιώσουν τα επίπεδα σεξουαλικής ευχαρίστησης και να είναι πιο αυτόνομες στις επιλογές που κάνουν στη σεξουαλική τους ζωή.

Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης