Πού είναι το φάρμακο για τη σεξουαλική ορμή της γυναίκας;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 08:09
Πού είναι το φάρμακο για τη σεξουαλική ορμή της γυναίκας;
Η 65χρονη Barbara Gattuso συμμετείχε σε μια κλινική δοκιμή που στόχευε στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία στις ΗΠΑ για την ενίσχυση της σεξουαλικής ορμής στη γυναίκα, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες όπως η Gattuso να ελπίζουν στα καλά αποτελέσματα ενός πειραματικού φαρμάκου που στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούει στο όνομα flibanserin.

H Gattuso, μάλιστα, αναφέρει ότι τον ένα μήνα που έλαβε το φάρμακο, ένιωθε 40 χρόνια νεότερη και είχε ξανά αυτή την αίσθηση ότι είναι ολοκληρωμένη γυναίκα.

Δυστυχώς, όμως, η αγωγή για την υποτονική σεξουαλική επιθυμία περιορίζεται σε πειραματικό στάδιο τη στιγμή που σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 επηρεάζει περίπου το 1/3 των ενηλίκων γυναικών.

Το flibanserin, ενώ φαίνεται να συνιστά για πολλούς μια πιθανή λύση, δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία. Η φαρμακευτική που είναι υπεύθυνη για το φάρμακο έχει κάνει αίτηση για επανεξέταση στον οργανισμό έλεγχου τροφίμων και φάρμακων των ΗΠΑ (FDA), ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα.

Το flibanserin αρχικά κατασκευάστηκε από μια πολύ μεγάλη φαρμακευτική το 2010 αλλά όταν ο FDA ζήτησε περισσότερη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφαλείας του φαρμάκου πριν δώσει την έγκριση, η εταιρεία εγκατέλειψε τις προσπάθειες. Στη συνέχεια, το 2011, ανέλαβε το φάρμακο μια άλλη εταιρεία, η οποία υπέβαλε νέα αίτηση στον οργανισμό παρέχοντας δεδομένα από 14 νέες κλινικές δοκιμές και 3000 νέους ασθενείς. Συνολικά ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές του flibanserin φτάνει τις 11.000, αλλά ακόμα και η πιο πρόσφατη απόπειρα έγκρισης της κυκλοφορίας του απέτυχε από τη στιγμή που ο FDA χαρακτηρίζει τη αποτελεσματικότητα του μέτρια, παρά τη στατιστικά σημαντική βελτίωση που ανέφεραν οι γυναίκες που το έλαβαν, σε σύγκριση με αυτές που έλαβαν το placebo. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο ανέφεραν μια μέση αύξηση 2.5 ικανοποιητικών σεξουαλικών επαφών μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, ενώ στις γυναίκες που έλαβαν για το ίδιο διάστημα ένα Placebo, η μέση αύξηση έφτασε τις 1.5 επαφές.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το flibanserin δεν είναι μια ορμονική θεραπεία και κατά συνέπεια δε φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητα ή να αλληλεπιδρά με την αντισυλληπτική αγωγή. Λειτουργεί αυξάνοντας τη ροη του αίματος στον εγκέφαλο με συγκεκριμένους τρόπους , έτσι ώστε να αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης και να μειώνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Οι παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν ζαλάδα, ναυτία, κόπωση και υπνηλία. Σε αντίθεση με κάποιες θεραπείες για τους άνδρες, το flibanserin πρέπει να λαμβάνεται μια φορά την ημέρα σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν και άλλες θεραπείες για την υποτονική σεξουαλική επιθυμία σε πειραματικό στάδιο, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν καλά αποτελέσματα, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τη τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία είναι απαραίτητη για την έγκριση.

Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 εγκεκριμένα φάρμακα για την ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία και κανένα για τη γυναικεία. Από τη στιγμή που η ιατρική δεν έχει καμία λύση να προτείνει στις γυναίκες με μειωμένη libido, οι ίδιες στρέφονται σε εναλλακτικές και αμφιλεγόμενες θεραπείες με διατροφή και βότανα, οι οποίες δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικές. Οι κλινικοί αναφέρουν ότι πολλές είναι οι γυναίκες που παραπονιούνται και αναζητούν το «γυναικείο Viagra».

Η σεξουαλική ορμή είναι πιο περίπλοκη για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκες και δεν είναι όλοι ιατρικοί. Ο τρόπος ζωής και τα προβλήματα της ερωτικής σχέσης μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην σεξουαλική επιθυμία μέσα από την προσαρμογή και την ανασυγκρότηση της σεξουαλικής ζωής.

Κάποια ζευγάρια φαίνεται να τα καταφέρνουν και να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, ενώ άλλα, καθώς τα χρόνια περνούν, έχουν ολοένα και πιο αραιές σεξουαλικές επαφές.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντικότητα που της αποδίδεται και την ενέργεια που της αφιερώνεται.
Σε κάποιες περιπτώσεις το στρες φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία και η διαχείριση του μέσα από ειδικές ασκήσεις μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας στις γυναίκες που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του flibanserin ήταν τα 36 έτη, το οποίο σημαίνει ότι η υποτονική σεξουαλική επιθυμία δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλές γυναίκες 30-40 ετών παραπονιούνται για μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και είναι κρίμα οι επαγγελματίες υγείας να μην μπορούν να προσφέρουν μια αποτελεσματική και ασφαλής λύση.

Πηγή : edition.cnn.comΤο άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 08:09