Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η διαστολή της κόρης του οφθαλμού μπορεί να αποκαλύψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς όμως να υπάρχει μελέτη μέχρι σήμερα που να στηρίζει την παραπάνω υπόθεση.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cornel, όμως, πρόσφατα μέτρησε με τη βοήθεια ειδικών φακών τις αλλαγές της κόρης του οφθαλμού σε συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια θέασης βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Παρατηρήθηκε ότι η διαστολή της κόρης του οφθαλμού ήταν μεγαλύτερη όταν το άτομο έβλεπε ερωτικές σκηνές όπου πρωταγωνιστούσαν άτομα που έβρισκε ελκυστικά, γεγονός που αποκάλυψε τη θέση του κάθε ατόμου στο σεξουαλικό φάσμα που εκτείνεται από την ετεροφυλοφιλία στην ομοφυλοφιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν εξετάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό με τη βοήθεια ερωτήσεων που έθεταν στους συμμετέχοντες αναφορικά με τη σεξουαλικότητά τους καθώς και με φυσιολογικές μετρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η μέτρηση της γενετήσιας διέγερσης. Ωστόσο, αυτές οι μετρήσεις είχαν αρκετά προβλήματα αξιοπιστίας και εγκυρότητας και σε τελική ανάλυση ήταν ανεπαρκείς.

Οι ερευνητές αναζητούσαν, λοιπόν, έναν εναλλακτικό τρόπο μέτρησης που θα συνιστούσε μια αυτόματη ένδειξη του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά χωρίς να είναι τόσο παρεμβατικός, όσο αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα. Η μέτρηση της διαστολής της κόρης του οφθαλμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση του σεξουαλικού προσανατολισμού σε άτομα που ποτέ δεν θα συμμετείχαν σε μια μελέτη που μετρά τη γενετήσια διέγερση, όπως είναι για παράδειγμα τα άτομα που έχουν μεγαλώσει με συντηρητικά, παραδοσιακά πολιτισμικά πρότυπα. Αυτός, λοιπόν, ο νέος τρόπος μέτρησης μπορεί να προάγει την καλύτερη κατανόηση του τρόπου έκφρασης της σεξουαλικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μελέτη παράλληλα διαφωτίζει σημαντικά το πεδίο της σεξουαλικότητας, χωρίς να μένει απλώς στην αποκάλυψη ενός εναλλακτικού τρόπου μέτρησης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οφθαλμικές κόρες των ετεροφυλόφιλων ανδρών διαστέλλονταν περισσότερο όταν έβλεπαν ερωτικές σκηνές με γυναίκες και λιγότερο όταν στις σκηνές πρωταγωνιστούσαν άνδρες. Στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες όμως, η διαστολή της κόρης αυξανόταν, είτε παρακολουθούσαν σκηνές με άνδρες είτε έβλεπαν σκηνές με γυναίκες. Επιβεβαιώνονται λοιπόν προηγούμενα ευρήματα που ανέδειξαν ότι οι τύποι της σεξουαλικότητας διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα φύλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσφατη αυτή μελέτη παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ζήτημα της ανδρικής αμφιφυλοφιλίας. Προηγούμενες πεποιθήσεις υποστήριζαν πως οι άνδρες αυτοχαρακτηρίζονται ως αμφιφυλόφιλοι, όχι βασισμένοι στη φυσιολογική σεξουαλική διέγερση, αλλά σε θέματα που σχετίζονται με την ταυτότητα ή έχουν συναισθηματική κυρίως βάση. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης όμως αντικρούουν τις πεποιθήσεις αυτές, από τη στιγμή που η διαστολή της κόρης του οφθαλμού βρέθηκε να αυξάνεται στους άνδρες αυτούς κατά τη θέαση ερωτικών σκηνών τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ελαστικότητα της σεξουαλικής επιθυμίας δεν περιορίζεται μόνο στις γυναίκες, αλλά αντανακλάται και στις οφθαλμικές κόρες κάποιων ανδρών, χωρίς μάλιστα αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Παράλληλα, πιστεύουν ότι η μέτρηση της διαστολής της κόρης του οφθαλμού, μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και τη διερεύνηση του μεγάλου φάσματος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Πηγή: medicalnewstoday.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης