Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που είναι εθισμένα στο πορνό στο Διαδίκτυο βρίσκονται σε κίνδυνο να υποφέρουν από βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης.

Γερμανοί επιστήμονες μελέτησαν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των πληροφοριών στο μυαλό, την ολοκλήρωση μιας εργασίας, την κατανόηση, τη λογική, την επίλυση των προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν την πρωτοποριακή έρευνα, 28 ετεροφυλόφιλα άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη, παρακολούθησαν μια σειρά από εικόνες με πορνογραφικό υλικό ή απλές εικόνες, όπου απεικονίζονταν άνθρωποι να γελούν, να παίζουν κάποιο άθλημα ή να οπλοφορούν.

Καθώς τα άτομα παρατηρούσαν τις εικόνες, απαντούσαν με ένα «ναι» ή «όχι» αν η εικόνα που έβλεπαν ήταν η ίδια με την 4η προηγούμενη διαφάνεια. Στους άνδρες καταγράφηκε σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός λανθασμένων απαντήσεων, όταν έβλεπαν εικόνες με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Κατά μέσο όρο, απάντησε σωστά το 67% όταν έβλεπε εικόνες με πορνογραφικό υλικό, ποσοστό που ανέβηκε στο 80% στις απλές εικόνες. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ψυχολόγους να ερμηνεύσουν γιατί τα εθισμένα άτομα στο πορνό δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ξεχνούν τα ραντεβού τους, αποφεύγουν ευθύνες και παραμελούν την εργασία αλλά και την οικογένειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική διέγερση και οι επιπτώσεις της στις γνωστικές διεργασίες μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Παρελθοντική μελέτη έχει συνδέσει την επεξεργασία των πορνογραφικών εικόνων με περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για το συναίσθημα, τη διέγερση και την προσοχή.

Ο ChristianLaier, συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι η σεξουαλική διέγερση συγκρούεται με τη μνήμη στην εργασία, μία σημαντική πτυχή της εκτελεστικής λειτουργίας.

Επειδή η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους ετεροφυλόφιλους άνδρες, είναι αδύνατο να πούμε αν τα ευρήματα ισχύουν και στα ομοφυλόφιλα άτομα. Για να εξακριβωθεί αυτό, τα αποτελέσματα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο στο «Journal of Sex Research».

Πηγή: ΑΝΙ

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου,
σύμβουλος στρες, επιστημονική συνεργάτιδα
του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης