Τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών ενός ατόμου, οδηγώντας σε διάφορες παρενέργειες. Αυτά τα αποτελέσματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 2-3 μήνες, αλλά ενδέχεται και να επιμείνουν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 12,6% γυναικών ηλικίας 15-49 ετών λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια. Παρόλο που είναι ασφαλή για τις περισσότερες γυναίκες, εάν οι παρενέργειες διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι πολύ δυσάρεστες, είναι καλύτερο η γυναίκα να επικοινωνήσει με το ιατρό της ώστε να δοκιμάσει διαφορετική μάρκα αντισυλληπτικού ή διαφορετική αντισυλληπτική μέθοδο

Οι πιο συχνές παρενέργειες των από του στόματος αντισυλληπτικών είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Αιμορραγία μεταξύ περιόδων: Μπορεί να μοιάζει με ελαφριά αιμορραγία ή καφέ έκκριση . Η σταγονοειδής αιμόρροια είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια των αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα προσαρμόζεται στα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών και η μήτρα προσαρμόζεται στο να έχει μια λεπτότερη επένδυση. Η λήψη του χαπιού όπως έχει συνταγογραφηθεί, συνήθως την ίδια ώρα κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αιμορραγίας μεταξύ των περιόδων.

2. Ναυτία: Ορισμένες γυναίκες βιώνουν ήπια ναυτία όταν παίρνουν το χάπι για πρώτη φορά, αλλά αυτό συνήθως υποχωρεί. Η λήψη του χαπιού με φαγητό ή την ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει. Η αντισυλληπτική μέθοδος δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνει το άτομο να νιώθει άρρωστο όλη την ώρα. Εάν η ναυτία είναι σοβαρή ή διαρκεί για μερικούς μήνες, είναι καλύτερο η γυναίκα να επικοινωνήσει με τον ιατρό της.

3. Ευαισθησία στο στήθος: Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συχνά προκαλεί ευαισθησία στους μαστούς, ειδικά αμέσως μετά την έναρξη της λήψης. Η χρήση υποστηρικτικού σουτιέν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συμπτώματος.  Μαζί με την αυξημένη ευαισθησία στο στήθος, οι ορμόνες που εμπεριέχονται στο χάπι ενδέχεται να προκαλέσουν  αύξηση του στήθους. Η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό της εάν νιώσει έντονο πόνο ή άλλες αλλαγές στο στήθος, ειδικά εάν εντοπίσει κάποιο νέο ή μεταβαλλόμενο εξόγκωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 4. Πονοκέφαλοι και ημικρανία:  Οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται να προκαλέσουν ή να αυξήσουν τη συχνότητα πονοκεφάλων και ημικρανίας. Οι αλλαγές στις γυναικείες ορμόνες φύλου (οιστρογόνα και προγεστερόνη) ενδέχεται να προκαλέσουν ημικρανία. Τα συμπτώματα είναι πιθανό να εξαρτώνται από τη δοσολογία και τον τύπο του χαπιού. Για παράδειγμα, χάπια χαμηλής δόσης είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα. Από την άλλη πλευρά, εάν η ημικρανία ενός ατόμου σχετίζεται με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, η λήψη του χαπιού μπορεί πραγματικά να μειώσει τα συμπτώματά του.

5. Αύξηση βάρους: Συχνά αναφέρεται η αύξηση βάρους ως πιθανή παρενέργεια, αν και η έρευνα δεν το έχει ακόμη επιβεβαιώσει. Θεωρητικά, τα αντισυλληπτικά χάπια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κατακράτησης υγρών, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση λίπους ή μυϊκής μάζας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες αναφέρουν απώλεια βάρους όταν παίρνουν το χάπι. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017, δεν έχει υπάρξει αρκετή έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια οδηγούν σε αύξηση ή απώλεια βάρους.

6. Αλλαγές στη διάθεση: Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση και τα συναισθήματα ενός ατόμου. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, που μπορεί να προκαλέσει η λήψη του χαπιού, ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάθεση ενός ατόμου. Ορισμένες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2016 στην οποία συμμετείχαν 1 εκατομμύριο γυναίκες από τη  Δανία, υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της ορμονικής αντισύλληψης και της κατάθλιψης. Εάν η γυναίκα ανησυχεί για τις αλλαγές στη διάθεσή της, μπορεί να μιλήσει με τον ιατρό της. Εάν τα συμπτώματα σχετίζονται με τη λήψη του χαπιού, η αλλαγή χαπιών μπορεί να βοηθήσει.

7. Χαμένες περίοδοι:  Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να προκαλέσει πολύ ελαφρές περιόδους ή χαμένες περιόδους. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που περιέχουν. Εάν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι έγκυος, είναι καλύτερο να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά μπορεί να συμβεί εγκυμοσύνη – ειδικά με ακατάλληλη χρήση. Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση ή χαμένη περίοδο, όπως : το στρες , κάποια ασθένεια, τα  ταξίδια, τα ορμονικά προβλήματα και τα προβλήματα του θυρεοειδή.

8. Μειωμένη λίμπιντο: Το χάπι μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ορμή ή λίμπιντο, σε μερικούς ανθρώπους. Κάποιες γυναίκες μάλιστα μπορεί να βιώσουν αυξημένη λίμπιντο, που συνδέεται με την άρση ανησυχιών που ενδεχομένως είχαν για μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη καθώς και με την ανακούφιση από τυχόν συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

9. Κολπική έκκριση: Αλλαγές στην κολπική έκκριση μπορεί να συμβούν κατά τη λήψη του χαπιού. Αυτό μπορεί να είναι αύξηση ή μείωση της κολπικής λίπανσης ή αλλαγή στη φύση της έκκρισης. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι συνήθως επιβλαβείς, αλλά οι αλλαγές στο χρώμα ή τη μυρωδιά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν λοίμωξη. Εάν το χάπι προκαλεί κολπική ξηρότητα, η χρήση λιπαντικού προϊόντος μπορεί να  κάνει την επαφή  πιο άνετη.

10. Αλλαγές στα μάτια: Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τις ορμονικές αλλαγές που οφείλονται στο χάπι με την πάχυνση του κερατοειδούς στο μάτι.

Σε κάθε περίπτωση αν μια γυναίκα έχει έντονη δυσφορία που συνδέεται με τη λήψη αντισυλληπτικών θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό της ώστε να βρεθεί λύση. Η αντισυλληπτική μέθοδος θα πρέπει πάντα να λειτουργεί προς όφελος της υγείας και της ευεξίας  της γυναίκας.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης