Ενώ οι πυελικές εξετάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη γυναικεία υγεία, πολλές ασθενείς τις αντιμετωπίζουν με άγχος και στρες. Τα συναισθήματα αυτά είναι πιθανό να οφείλονται σε προηγούμενη αρνητική σχετική εμπειρία.

Ιδιαίτερο πρόβλημα μάλιστα ενδέχεται να δημιουργηθεί σε γυναίκες που υποφέρουν από χρόνιο σεξουαλικό πόνο, καθώς χρειάζεται να υποβάλλονται συχνότερα σε πυελικές εξετάσεις οι οποίες εντείνουν την ανησυχία τους. Πολύ συχνά οι γυναίκες που πονούν αποφεύγουν την πυελική εξέταση. Μια σχετική μελέτη συνέκρινε τις εμπειρίες των γυναικών που υπέφεραν από χρόνιο σεξουαλικό πόνο με τις εμπειρίες γυναικών που δεν υπέφεραν από αυτό και παράλληλα διερεύνησε τους προγνωστικούς παράγοντες των αρνητικών εμπειριών πυελικής εξέτασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες με χρόνιο πόνο είχαν μια πιο αρνητική εμπειρία στην τελευταία τους πυελική εξέταση σε σύγκριση με αυτές που δεν είχαν χρόνιο πόνο. Ο πόνος μάλιστα ήταν μεγαλύτερος ακόμα κι αν δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε παρεμβατικές διαδικασίες, όπως είναι η λήψη τεστ Pap.

Επίσης, οι γυναίκες που είχαν χρόνιο πόνο είχαν περισσότερο άγχος κατά τη διάρκεια της πυελικής εξέτασης και ήταν πιο πιθανό να μην την ολοκληρώσουν. Το αυξημένο άγχος αποδιδόταν στον φόβο εντοπισμού κάποιου ιατρικού προβλήματος καθώς και στον φόβο επιδείνωσης του πόνου.

Το βασικό εύρημα της μελέτης λοιπόν ήταν ότι οι γυναίκες που βίωναν σεξουαλικό πόνο ανεξαρτήτως από το πού τον εντόπιζαν ήταν πιο πιθανό να νιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της πυελικής εξέτασης από τις γυναίκες που δεν υπέφεραν από σεξουαλικό πόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, βρέθηκε ότι οι νεαρότερες γυναίκες είχαν πιο αρνητικές εμπειρίες από την πυελική εξέταση σε σύγκριση με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ενδεχομένως λόγω του διαφορετικού βαθμού εμπειρίας. 

Η ποιότητα σχέσης ανάμεσα στη γυναίκα και τον επαγγελματία υγείας σε συνδυασμό με την εμπειρία της πρώτης πυελικής εξέτασης επηρέασε τον βαθμό ανησυχίας όλων των γυναικών, ενώ είχαν ιδιαίτερη επίπτωση στην αξιολόγηση της συνολικής εμπειρίας της πυελικής εξέτασης από τις γυναίκες που βίωναν σεξουαλικό πόνο.

Ταυτόχρονα βρέθηκε πως τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με την κολπική διείσδυση σχετίζονταν με πόνο και άγχος κατά την πυελική εξέταση σε όλες τις γυναίκες.

Αναφορικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, στις γυναίκες που δεν είχαν χρόνιο σεξουαλικό πόνο, αυτή συνδεόταν κυρίως με άγχος. Αυτές οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να ανησυχούν ότι κάτι θα βρεθεί μέσω της πυελικής εξέτασης καθώς και να έχουν αρνητικά συναισθήματα για τη σεξουαλικότητα εν γένει.

Οι ερευνητές λοιπόν καταλήγουν στο ότι κάποιες γυναίκες που βιώνουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη ενδέχεται να αποφεύγουν την πυελική εξέταση. Η εμπειρία του πόνου φέρνει άγχος και δυσφορία, αλλά η αναμονή του άγχους μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη δυσφορία, καθώς οι γυναίκες δεν καταφέρνουν να χαλαρώσουν τους μυς της πυέλου κατά την εξέταση. Οι κλινικοί θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν κάποιες γνωσιοσυμπεριφοριστικές προσεγγίσεις ώστε να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν τις αρνητικές προσδοκίες και να μάθουν να χαλαρώνουν. Εξίσου σημαντικό είναι να βρουν τρόπους ώστε η πυελική εξέταση να γίνεται μέσα σε ένα θετικό κλίμα που θα βοηθά τις ασθενείς να έχουν λιγότερο άγχος. Μια άλλη δυνατότητα είναι να δίνουν στις γυναίκες έναν βαθμό ελέγχου στη διαδικασία, όπως είναι η χρήση ενός καθρέφτη, ώστε να βλέπουν και η εφαρμογή λιπαντικού από τις ίδιες.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης