Η πανδημία COVID-19 άλλαξε τη σεξουαλική ζωή των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Τουρκία, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Impotence Research.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι του νοσοκομείου κάνουν σεξ λιγότερο συχνά και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε επίσης μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Οι 185 ερωτηθέντες της μελέτης (89 γυναίκες και 96 άνδρες) εργάστηκαν σε ένα πανδημικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 31 έτη και όλοι ήταν παντρεμένοι ή είχαν σταθερή σεξουαλική σχέση για τουλάχιστον έξι μήνες. Τέσσερις από τους ερωτηθέντες είχαν διαγνωστεί με COVID-19.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2 Μαΐου και 26 Μαΐου 2020, όταν η τουρκική κυβέρνηση είχε θεσπίσει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων του lockdown κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Περιλάμβανε ερωτήσεις για σεξουαλικές πρακτικές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά έκαναν σεξ, πόσο χρόνο αφιέρωναν σε ερωτικά παιχνίδια και σεξουαλικές επαφές, τις σεξουαλικές θέσεις που χρησιμοποιούσαν και τις μεθόδους προστασίας.
Οι άνδρες ερωτηθέντες ολοκλήρωσαν τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF) και οι γυναίκες ολοκλήρωσαν τον Δείκτη Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας (FSFI). Όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για άγχος και κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι ερωτηθέντες αισθάνονταν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και είχαν λιγότερες επαφές. Ο χρόνος που αφιερώθηκε στη σεξουαλική επαφή και στα ερωτικά παιχνίδια είχε επίσης μειωθεί. Για παράδειγμα, πριν από το COVID-19, ο μέσος χρόνος που αφιερωνόταν σε ερωτικά παιχνίδια και σεξουαλική επαφή ήταν 16,38 λεπτά και 24,65 λεπτά, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μέσος χρόνος ερωτικού παιχνιδιού και σεξουαλικής επαφής μειώθηκε στα 12,02 και 19,38 λεπτά, αντίστοιχα.
Η μέση συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας (σεξουαλική επαφή ή αυνανισμός) μειώθηκε από 2,53 φορές την εβδομάδα πριν από την πανδημία σε 1,32 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι έκαναν στοματικό σεξ και πρωκτικό σεξ λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια του COVID-19. Επίσης χρησιμοποιούσαν λιγότερο συχνά σεξουαλικές στάσεις που ευνοούσαν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.
Για τους μισούς σχεδόν ερωτηθέντες, ο COVID-19 προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το σεξ. Σε αυτήν την ομάδα, το 59% δήλωσε ότι ανησυχούσε για τη μόλυνση του σεξουαλικού συντρόφου, περίπου το 22% ανησυχούσε για τη μόλυνση του από τον σεξουαλικό σύντροφο και το 19% ανησυχούσε ότι ο ιός θα εξαπλωνόταν σε περισσότερους ανθρώπους.
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες πίστευαν ότι ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί σεξουαλικά. Σημειώνεται ότι κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, δεν ήταν σαφές εάν αυτό είναι δυνατό ενώ αργότερα ο SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί COVID-19) εντοπίστηκε σε δείγματα σπέρματος. Η επιτροπή επικοινωνίας της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής εξέτασε επίσης τη δυνατότητα έμμεσης μετάδοσης του ιού κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα και έχει προσφέρει συμβουλές για ασφαλέστερο σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τα μέτρα προστασίας, πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λιγότερες σεξουαλικές επαφές με σύντροφο. Περίπου το 13% είπε ότι αφιερώνε λιγότερο χρόνο στα προκαταρτικά ή ότι δεν έκανε καθόλου προκαταρτικά . Τα προφυλακτικά ήταν η πιο συνήθης μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιήθηκε, ενώ η πλειοψηφία υιοθέτησε την πρακτική του πλυσίματος των χεριών πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
Συνολικά διαγνώστηκε σεξουαλική δυσλειτουργία σε 41 συμμετέχοντες – 3 γυναίκες και 38 άνδρες. Τα σεξουαλικά προβλήματα ήταν πιο συχνά στους άνδρες και στους χρήστες αλκοόλ, ανέφεραν οι συγγραφείς. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες με σεξουαλική δυσλειτουργία είχαν χειρότερα αποτελέσματα στις αξιολογήσεις άγχους. Τα αποτελέσματα κατάθλιψης ήταν επίσης χειρότερα για εκείνους με σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
Οι συγγραφείς ενθάρρυναν την περαιτέρω μελέτη σε άλλες ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και των εργαζόμενων σε σουπερμάρκετ.