Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Γιατί έχω τόσες μέρες καθυστέρηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άννα: Γεια σας. Έχω 11 μέρες καθυστέρηση, αλλά όλες τις φορές η πράξη έγινε με προστασία. Είναι φυσιολογικό; Τι συμβαίνει;

Αγαπητή Άννα,

Το προφυλακτικό θεωρείται ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης όταν χρησιμοποιείται σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Μία επιπλέον παράμετρος η οποία συχνά λανθάνει της προσοχής μας είναι ότι η αγορά των προφυλακτικών να γίνεται από σημεία πώλησης όπου διατηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία (π.χ. φαρμακεία), και το ίδιο να διατηρούνται μέχρι τη χρήση τους. Ένα κουτί προφυλακτικά δηλαδή που αγοράστηκε από ένα περίπτερο και φυλάχθηκε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, πιθανώς να έχει χαλάσει η ποιότητά του και να έχει φθαρεί το περιεχόμενό του λόγω την υψηλής θερμοκρασίας. Η ταυτόχρονη χρήση λιπαντικών ελαιώδους δράσης ελαττώνει την ανθεκτικότητά του ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης. Κάθε μέθοδος αντισύλληψης έχει ένα ποσοστό αποτυχίας, που αυξάνεται λόγω μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες χρήσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα σας συνιστούσα να κάνετε μία ειδική εξέταση αίματος που λέγεται β-χοριακή γοναδοτροφίνη και γίνεται σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο ανεξαρτήτως του αν έχει προηγηθεί λήψη τροφής ή όχι. Η εξέταση αυτή θα απαντήσει με σαφήνεια στο αν είστε έγκυος. Αν δεν είστε έγκυος και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζετε διαταραχές στον κύκλο σας θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο, ο οποίος αφού σας εξετάσει γυναικολογικά, σας δει με τον γυναικολογικό υπέρηχο και συμπληρώσει το ιστορικό σας, θα σας ζητήσει έναν ορμονολογικό έλεγχο. Όταν έχει ολοκληρωμένη εικόνα θα μπορέσει να προσδιορίσει την αιτία της διαταραχής αυτής και να σας καθοδηγήσει σωστά στην επίλυση του.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης