Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές (ανάλογα με τον τύπο και την αιτία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας), συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής και μη ορμονικής θεραπείας, των προσωπικών λιπαντικών, της σεξουαλικής θεραπείας και της φυσικοθεραπείας του πυελικού εδάφους.

Παρ’ όλα αυτά, η διερεύνηση άλλων πιθανών θεραπευτικών επιλογών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στα πλαίσια μιας πρόσφατης μελέτης, εντοπίστηκαν οι δυνατότητες του φoλικού οξέος που βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φολικό οξύ είναι ένα ασφαλές και προσιτό συμπλήρωμα όπου έρευνες έχουν δείξει ότι έχει οφέλη στην μείωση των εξάψεων και την βελτίωση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (η δυσλειτουργία της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων). Έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών, αλλά καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει μέχρι τώρα την επίδραση του φολικού οξέος στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία.

Συνολικά 100 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμμετείχαν σε μια τριπλά τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην Τεχεράνη του Ιράν το 2020. Όλες οι συμμετέχουσες ήταν σεξουαλικά ενεργές, ήταν μετεμμηνοπαυσιακές για 1 έως 10 χρόνια και δεν είχαν ανεπάρκεια φολικού οξέος ή αναιμία.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχουσες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες: την ομάδα φολικού οξέος ή την ομάδα εικονικού φαρμάκου. Όσοι ανήκαν στην ομάδα του φολικού οξέος έλαβαν οδηγίες να λαμβάνουν 5 mg φολικού οξέος μία φορά την ημέρα με άδειο στομάχι για 8 εβδομάδες. Οι γυναίκες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ακολούθησαν την ίδια διαδικασία με ένα χάπι 5 mg εικονικού φαρμάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σεξουαλική λειτουργικότητα μετρήθηκε για όλες τις συμμετέχουσες στην έναρξη, 4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία και 8 εβδομάδες μετά τη θεραπεία με τον Δείκτη Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας (FSFI). Το FSFI είναι ένα ερωτηματολόγιο 19 σημείων που καλύπτει διάφορες πτυχές της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας, της διέγερσης, της λίπανσης, του οργασμού, της ικανοποίησης και του πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Τελικά, οι γυναίκες στην ομάδα του φολικού οξέος παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη σεξουαλική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας, του οργασμού, της ικανοποίησης, της διέγερσης, του πόνου και της συνολικής σεξουαλικής λειτουργίας, σε σύγκριση με τις γυναίκες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου μετά τη θεραπεία.

Ωστόσο, η λίπανση δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων με την πάροδο του χρόνου. Να σημειωθεί πως δεν αναφέρθηκαν αρνητικές παρενέργειες από τις γυναίκες και των δύο ομάδων.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική λειτουργία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό επειδή το φολικό οξύ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλή και προσιτή επιλογή για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως αυτόνομη επιλογή και θα πρέπει να εφαρμοστούν και άλλες στρατηγικές για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας σε αυτή την κατηγορία γυναικών.

 

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης