97 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 186 τραυματίστηκαν ύστερα από δύο ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το κέντρο της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Oι εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου πλήθος κόσμου (κυρίως Κούρδοι) είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο, ανέφερε ότι είδε τουλάχιστον 15 πτώματα να κείτονται στο έδαφος, καλυμμένα με σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη ήταν διάσπαρτα στον δρόμο. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν πολλούς νεκρούς στο οδόστρωμα.

Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησε σε αντιδράσεις τα κουρδικά κόμματα που έκαναν λόγο για «κράτος-μαφία», ενώ στον απόηχο του μακελειού το PKK ανακοίνωσε ότι σταματάει την ένοπλη δράση του στην Τουρκία, εκτός αν οι μαχητές του «δεχτούν επίθεση».

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης:

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αρχηγού του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ότι «οι αρχές εμπόδισαν τα ασθενοφόρα διότι ήθελαν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων». Πράγματι, σε δύο βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο φαίνεται το εξοργισμένο πλήθος των Κούρδων να προπηλακίζει τους αστυνομικούς και τελικά να τους διώχνουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να περάσουν τα ασθενοφόρα.

Το οργισμένο πλήθος υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες και εκτόξευσε μπουκάλια στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών στο σημείο της έκρηξης. Τα οχήματα που μετέφεραν τους υπουργούς απομακρύνθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

​Διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις και ζήτησαν την παραίτηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛίγες ώρες αργότερα, 10.000 διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 86 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Άγκυρα και ζήτησαν την παραίτηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την πολύνεκρη επίθεση.

Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των διαδηλωτών.



Βίντεο λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις:

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από προγραμματισμένη πορεία ειρήνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μάχες που έχουν αρχίσει εκ νέου μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ύστερα από εκεχειρία δύο ετών.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο του μακελειού

Το σημείο των εκρήξεων



«Είμαστε αντιμέτωποι με κράτος μαφία» 

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην Άγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Τέλος ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συσκέπτεται από τις 12.00 το μεσημέρι με αρμόδιους υπουργούς και στελέχη σχετικά με την ασφάλεια.

Το PKK διακόπτει τη δράση του στην Τουρκία

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή “δίκαιων εκλογών” στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα όπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις στον χώρο όπου ήταν προγραμματισμένη μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης με τη συμμετοχή εκατοντάδων φιλοκούρδων και αριστερών ακτιβιστών. Στο κείμενο ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επίθεση αυτή.

«Αποτροπιασμός» από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να “παραμείνει ενωμένη” απέναντι στους “τρομοκράτες” και τις απειλές τους, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

“Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές” ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την “τρομοκρατική επίθεση”.
“Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη”, τόνισε.

Για “θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε “μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών” υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν “ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές”.

Για «φρικτή τρομοκρατική επίθεση» κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Mε τον πλέον σθεναρό τρόπο καταδίκασε τη «φρικτή τρομοκρατική» επίθεση στην Τουρκία η αμερικανική κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τη «διαστροφή» των δραστών.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού, καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» τόνισε η αμερικανική κυβέρνηση.

Καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη σημερινή διπλή βομβιστική επίθεση εναντίον συγκέντρωσης ειρήνης, που διοργάνωσαν συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς και αριστερά πολιτικά κόμματα στην Άγκυρα. Αποτέλεσμα της διπλής έκρηξης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο προσυγκέντρωσης των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ήταν ο θάνατος τουλάχιστον 30 διαδηλωτών και ο τραυματισμός εκατοντάδων.

Η δολοφονική αυτή επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αιματηρές, παρακρατικές, στρατιωτικές και αστυνομικές επιθέσεις εναντίον του φιλοκουρδικού και φιλειρηνικού κινήματος και της Αριστεράς.

Το καθεστώς Ερντογάν είναι υπόλογο για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση και εκφράζει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναγωνιστές των αδικοχαμένων αγωνιστών.
Μοναδική απάντηση στο καθεστώς του τρόμου είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη νίκη της δημοκρατίας και της ειρήνης στην πολύπαθη γειτονιά μας.

Καλούμε σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στην πλ. Συντάγματος”.

ΝΔ: ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της επίθεσης

Σε ανακοίνωση του υπεύθυνου Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Αθηνών, Γιώργου Κουμουτσάκου, αναφέρονται τα εξής:

“Η σημερινή απάνθρωπη, δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και μεγάλη ανησυχία για τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της.

Την καταδικάζουμε με όλη μας τη δύναμη. Εκφράζουμε ταυτόχρονα προς τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων και την Τουρκική Κυβέρνηση τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες”.

Πηγές: Reuters / hurriyet.com.tr / cnnturk.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης