Ερώτηση

Αξιότιμε κύριε Χουλιάρα, θα ήθελα να σας αναφέρω τον «περίεργο» τρόπο και τον ωχ- αδερφισμό με τον οποίον λειτουργούμε κάποιες φόρες στην τόσο σεισμογενή πατρίδα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαι μια παντρεμένη γυναικά και κατοικώ με την οικογένειά μου στην πλατεία Βικτωρίας. Έζησα τον καταστροφικό σεισμό του 1999 από τον οποίον η πολυκατοικία μας βγήκε απολύτως «σώα» και χαρακτηρίστηκε ως πράσινη. Στην γωνία όμως των δρόμων, Δεριγνί και Γ’ Σεπτεμβρίου από τον σεισμό εκείνον και μέχρι περίπου το 2005 δέσποζε μια παλιά 5οροφη πολυκατοικία, με ίχνη από σφαίρες των περασμένων πολέμων, η οποία είχε χαρακτηριστεί «κόκκινη» και άμεσα κατεδαφιστέα.

Το κτίριο αυτό είχε κυριολεκτικά ξεκολλήσει λόγω του σεισμού από την ταράτσα έως κάτω από την αριστερή κολώνα που το συγκρατούσε και η ρωγμή ήταν τόσο μεγάλη που ακόμη και κάποιο ζώο μικρόσωμο θα μπορούσε να εισβάλει μέσα.

Στην αρχή, αμέσως μετά τον χαρακτηρισμό της, απομονώθηκε με κόκκινες κορδέλες οι οποίες απαγόρευαν την διέλευση από το πεζοδρόμιο μπροστά της. Ύστερα από λίγο καιρό βγήκαν οι κορδέλες και το κτίριο έμεινε εκεί ετοιμόρροπο και με τον κόσμο να περνά ακριβώς από κάτω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εννοείται, πως από τον σεισμό και μετά το κτίριο είχε εγκαταλειφτεί και μόνο περιστέρια το χρησιμοποιούσαν σαν κατοικία. Κάθε φορά που κάποιος σεισμός από άλλο επίκεντρο γινόταν ή ακόμη και μετασεισμοί από την Πάρνηθα, πεταγόμασταν στην βεράντα και κοιτάζαμε να δούμε εάν το κτίριο ήταν ακόμη όρθιο, αφού από εδώ που κατοικούμε το βλέπουμε στα 15 μέτρα.

Δίπλα σε αυτό το κτίριο υπήρχε και υπάρχει ένα υπαίθριο παρκινγκ αυτοκινήτων το οποίο τον πρώτο καιρό έμεινε κλειστό, ύστερα όμως άρχισε και πάλι να λειτουργεί κανονικά.

Απευθύνθηκα τότε σε αρμόδιους, στον δήμο, κλπ και η απάντηση που ελάμβανα ήταν :
«Ε, καλά, έγινε ένας σεισμός, πότε πάλι θα ξαναγίνει;»! «Μα δεν είναι η Πάρνηθα μόνο η μόνη σεισμική εστία στην χώρα μας, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα επίκεντρα», απαντούσα.

Το κτίριο έμενε εκεί, να κρέμεται κυριολεκτικά, με κίνδυνο σε έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό να καταρρεύσει και φανταστείτε αυτό να συνέβαινε σε γωνία 2 δρόμων όπου η κίνηση πεζών και αυτοκινήτων δεν σταματά σχεδόν ποτέ.

Τελικά το 2005 ήρθαν συνεργεία αλλά αντί να την κατεδαφίσουν την αναστήλωσαν, δεν μπορώ να ξέρω τι άλλο έκαναν, πάντως το κτίριο άλλαξε όψη και έγινε σαν καινούργιο. Οι επισκευές τελείωσαν αισίως το 2007, όμως κατά έναν περίεργο τρόπο το κτίριο αυτό παραμένει άδειο.

Και ρωτώ, παρ’ όλες τις επισκευές που έγιναν θα αντέξει σε έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό ή θα θρηνήσουμε θύματα; Ξέρω πως ο πλέον αρμόδιος να μου απαντήσει είναι κάποιος πολιτικός μηχανικός, όμως σας εκφράζω έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε κάποιες φορές εμείς οι Έλληνες.

Απάντηση

Έχετε απόλυτο δίκιο, υπάρχουν πολλά τέτοια κτίρια «φέρετρα» στην Ελλάδα και οι προσεισμικοί έλεγχοι και οι παρεμβάσεις έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ.

Σας παρακαλώ ειδοποιήστε τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας που είναι και ο αρμόδιος φορέας, τηλέφωνο: 210-6728000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης