Η FINA αποφάσισε να επιτρέψει στους κολυμβητές τη συμμετοχή σε αγώνες που δεν διοργανώνει η ίδια, με στόχο να επιλύσει μια οικονομική διαμάχη που έχει ξεσπάσει, αλλά, όπως ανακοίνωσε, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αγώνων, για να θεωρηθούν επίσημα, θα απαιτείται η δική της έγκριση.

Η FINA βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση κυρίως από πρωτοκλασάτους κολυμβητές, όπως ο Βρετανός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής του πρόσθιου, Άνταμ Πίτι, οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα από τα έσοδα του αθλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η FINA αναγνωρίζει ότι οι κολυμβητές είναι ελεύθεροι να συμμετέχουν σε αγώνες που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους διοργανωτές, δηλαδή οντότητες που δεν είναι ούτε μέλη της FINA, ούτε σχετίζονται με αυτήν με κανένα τρόπο» ανακοίνωσε η FINA μετά από συνάντηση με τις εθνικές ομοσπονδίες.

«Κάθε ανεξάρτητος διοργανωτής που σκοπεύει να έχει τα αποτελέσματα και τα ρεκόρ των αγώνων ή των αγωνισμάτων που είναι καταχωρημένα και αναγνωρισμένα από τη FINA, θα πρέπει να συνεργαστεί ή να επιδιώξει την έγκριση της FINA ή οποιασδήποτε αρμόδιας ομοσπονδίας μέλους της» προστίθεται.

Τρεις κολυμβητές παγκόσμιας κλάσης, η Ουγγαρέζα Κατίνκα Χόζου και οι Αμερικανοί Μάικλ Άντριου και Τομ Σιλντς έχουν καταθέσει αγωγή κατά της FINA στην αμερικανική δικαιοσύνη, επικαλούμενοι αντι-μονοπωλιακό νόμο, για την ακύρωση του μίτινγκ που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον προηγούμενο μήνα στο Τορίνο και ματαιώθηκε, ενώ ξεχωριστή προσφυγή έχει κάνει η International Swimming League, που ελέγχεται από ιδιώτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής ομοσπονδία υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε σταθερή αύξηση των χρηματικών επάθλων προς τους κολυμβητές που μετέχουν στις διοργανώσεις της, όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε 25άρα και 50άρα πισίνα και το Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης.

«Η FINA αναγνωρίζει το δικαίωμα των αθλητών να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κολυμβητική διοργάνωση» δήλωσε ο νομικός σύμβουλός της, Φρανσουά Καράρ, και πρόσθεσε: «Ωστόσο, αυτή η συμμετοχή θα πρέπει να σέβεται το πλαίσιο της δομής του αθλήματος. Η δραστηριότητα της FINA δεν είναι να τιμωρήσει τους αθλητές, όμως, αν δεν τηρηθούν οι κανονισμοί της FINA, τα αποτελέσματα των αγώνων δεν θα αναγνωριστούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης