Στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης, που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι της Σερβίας με την ονομασία “AIDA individual pool world championship”. 

140 αθλητές από 24 χώρες συγκεντρώθηκαν εκεί με ένα και μοναδικό σκοπό, να κερδίσουν τον πολυπόθητο τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή άπνοιας. Τρείς Έλληνες αθλητές εκπροσώπησαν την γαλανόλευκη σημαία επάξια και στα τρία αγωνίσματα της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα οι Χρήστος Παπαδόπουλος και Άρης Ιωαννίδης πραγματοποίησαν νέα πανελλήνια ρεκόρ στην δυναμική άπνοια με πέδιλα και χωρίς πέδιλα με 227 και 176 μέτρα καταλαμβάνοντας την 8η και 10η θέση αντίστοιχα.

Πάντως αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Γιώργος Παναγιωτάκης. Το τρίτο μέλος της Ελληνικής αποστολής, έλαβε μέρος στο αγώνισμα της στατικής άπνοιας (δηλαδή το κράτημα της αναπνοής στην επιφάνεια της πισίνας), σταματώντας τα χρονόμετρα μετά από 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Ναι σωστά διαβάσατε…

Βύθισε το πρόσωπό του στο νερό και κράτησε την ανάσα του για σχεδόν 9 ολόκληρα λεπτά. Ο χρόνος του Έλληνα πρωταθλητή του χάρισε το ασημένιο μεταλλείο και τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ συνέτριψε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο κατείχε ο ίδιος με 7 λεπτά και 46’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη αυτή διάκριση για τα Ελληνικά χρώματα αλλά και για τον ίδιο, δεν είναι η πρώτη. Στο προηγούμενο ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης που είχε διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στην Καλαμάτα, είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και την Τρίτη θέση ανάμεσα σε 100 κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας βουτιά με μία ανάσα στα -101 μέτρα.

Για να συλλάβετε λίγο αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα, φανταστείτε μία πολυκατοικία με 34 ορόφους βυθισμένη στην θάλασσα. Προσπαθήστε με το μυαλό σας να “καταδυθείτε” στο ισόγειο και στην συνέχεια να πρέπει να επιστρέψετε ξανά από εκεί που αρχίσατε…

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης αν και μόλις 24 χρόνων είναι ένας από τους κορυφαίους ελεύθερους δύτες παγκοσμίως που μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους σχεδόν για 9 λεπτά, ενώ παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στους 12 βαθύτερους ανθρώπους στον πλανήτη που μπορούν να καταδυθούν με μία ανάσα κάτω από τα 100 μέτρα στην δυσκολότερη αγωνιστική κατηγορία του αθλήματος τα σταθερά βάρη με πέδιλα.
 
Η ενασχόλησή του με την ελεύθερη κατάδυση ξεκίνησε εντελώς τυχαία το 2006 όταν ‘’έπαιζε’’ με φίλους στην παραλία για το ποίος θα κρατήσει περισσότερο την ανάσα του. Έκτοτε ανακάλυψε την αγωνιστική πλευρά αυτής της εντυπωσιακής δραστηριότητας μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου της ελληνικής ελεύθερης κατάδυσης.

Το 2008 παίρνει μέρος στον πρώτο του αγώνα άπνοιας, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα της στατικής με 7’:29’’. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι μέλος της εθνικής ομάδας και έχει εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα σε πολλούς αγώνες του εξωτερικού.

Σημαντικότερες Διεθνείς επιτυχίες:
* 5η θέση, ομαδικό παγκόσμιο πρωτάθλημα, Sharm el sheikh – Aigypt 2008
* 8η θέση, ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα, Arhus – Denmark 2009
* Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στατικής άπνοιας με 7’:34’’
* 3η θέση, ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα , Καλαμάτα 2011
* Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα σταθερά βάρη με πέδιλα – 101m
* 2η θέση, ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα , Σερβία – Βελιγράδι 2013
o Νέο πανελλήνιο ρεκόρ στατικής άπνοιας με 8’:46’’.

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τον Έλληνα πρωταθλητή, το ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης που διεξαχθεί στο μεσσηνιακό κόλπο στην Καλαμάτα στις 15 με 25 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης