Τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την υλοποίηση της στρατηγικής βιωσιμότητας της World Athletics. Η στρατηγική, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αντιμετωπίζει παγκόσμια ζητήματα που αποτελούν απειλή για την ποιότητα της ζωής μας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του αθλητισμού και του στίβου για να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

«Οι συμμετέχοντες σε αθλητικές διοργανώσεις, οι τοπικές κοινότητες και άλλοι μπορούν να εμπνευστούν για να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν την αλλαγή συμπεριφοράς και να μαθαίνουν διαρκώς για να δημιουργήσουν μια διαρκή κληρονομιά, αφήνοντας έναν θετικό αντίκτυπο πολύ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να ρίξουν όλοι μια πιο προσεκτική ματιά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διοργανωτές στη Βουδαπέστη για να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των προετοιμασιών τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023.

Η Ουγγαρία – και ειδικά η Βουδαπέστη – είναι ένας συνεχώς αυξανόμενος υποστηρικτής βιώσιμων αθλητικών διοργανώσεων. Η εκδήλωση δεν απαιτεί μόνιμη κατασκευή, καθώς όλες οι εγκαταστάσεις είχαν σχεδιαστεί και εγκριθεί ανεξάρτητα από την υποψηφιότητα της ουγγρικής πρωτεύουσας», συνεχίζει η WA και εξηγεί:

«Έτσι θα κατασκευαστούν προσωρινές εξέδρες στο στάδιο, για χωρητικότητα 40.000 θεατών κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα μειωθούν στους 15.000 αμέσως μετά. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος του σταδίου, στην όχθη του ποταμού στα νότια σύνορα της Βουδαπέστης, είναι επί του παρόντος ένα μη χρησιμοποιημένο σημείο, αλλά ολόκληρη η περιοχή θα αναγεννηθεί και θα γίνει δημόσιο πάρκο με 15 στρέμματα πρασίνου, ανοιχτό σε όλους.

Η κατασκευή του σταδίου και η αναγέννηση της περιοχής εγκρίθηκε από την ουγγρική κυβέρνηση ανεξάρτητη από την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2023, αλλά θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το παγκόσμιο, γεγονός, που σημαίνει ότι όλοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα – και, πράγματι, όλοι οι επισκέπτες του πόλη μετά την ολοκλήρωση- θα μπορούν να απολαύσετε την συγκεκριμένη περιοχή».

«Αυτή η περιοχή, το South-Pest Sports and Leisure Park, δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο από ελίτ αθλητές, αλλά θα χρησιμοποιηθεί από οικογένειες, σχολεία, υπαλλήλους της περιοχής και πολλούς άλλους», λέει ο Μάρτον Γκιουλάι, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκοσμίου «Βουδαπέστη 2023».

«Για μήνες, συνεργαζόμαστε με αρχιτέκτονες για να αναπτύξουμε την ιδέα να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολυλειτουργικούς χώρους και χώρους εκδηλώσεων στο στάδιο, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους μετά την εκδήλωση.

Ταυτόχρονα, το γήπεδο και το πάρκο δεν θα είναι μόνο ένας χώρος εκδηλώσεων αλλά και ένας χώρος περιπάτου. Η περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του σταδίου, θα χρησιμοποιηθεί από ντόπιους που θέλουν να τρέξουν με καλό αέρα, ή να περπατήσουν στις όχθες του Δούναβη.

Το στάδιο θα είναι επίσης άμεσα προσβάσιμο με τη δημόσια συγκοινωνία, συμπεριλαμβανομένων τραμ, λεωφορείων, τοπικών σιδηροδρόμων και σκαφών στον ποταμό Δούναβη. Η μεταφορά VIP, εν τω μεταξύ, θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά όλοι θα ενθαρρυνθούν να σκεφτούν να περπατήσουν στο γήπεδο στην όμορφη όχθη του ποταμού χωρίς να απαιτείται η μεταφορά τους με κάποιο μέσο.

Είναι σημαντικό – για εμάς και για τον Παγκόσμιο Στίβο – η διοργάνωση να μην είναι απλώς ένα πρωτάθλημα. Οι κάτοικοι της Βουδαπέστης θα νιώσουν την μεγάλη κληρονομιά των αγώνων», τόνισε ο Γκιουλάι.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης