Η εκπληκτική εμφάνιση του Κωνσταντινου Γενηδουνιά χάρισε τουλάχιστον το βαθμό της ισοπαλίας (10-10) στον Ολυμπιακό απέναντι στη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, στην αναμέτρηση για την 8η αγωνιστική του Β΄ ομίλου του Champions League, που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά. Αν και ήταν κυρίαρχοι στο πρώτο ημίχρονο, οι πρωταθλητές Ευρώπης έπαθαν… μπλακ-άουτ στο δεύτερο μισό του αγώνα και μόνο χάρη στο 5ο προσωπικό τέρμα του διεθνούς περιφερειακού, 19΄΄ πριν τη λήξη, απέφυγαν την ήττα. Το αποτέλεσμα αυτό, αφήνει τους «ερυθρόλευκους» ισόβαθμους με την Τσόλνοκι στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και θέτει αν αμφιβόλω την πρόκρισή τους στο final-8 του Ανόβερου.

Ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος στο παιχνίδι και προηγήθηκε 3-1, με εξαιρετικά πιεστική άμυνα και τον Κωνσταντίνο Γενηδουνιά να πετυχαίνει δύο γκολ σε παίκτη παραπάνω, το δεύτερο εκ των οποίων παίζοντας στο δοκάρι, σε μία παράξενη διάταξη χωρίς φουνταριστό που επέλεξε μετά από τάιμ-άουτ ο Θοδωρής Βλάχος. Ο Γιόκοβιτς με ένα ξαφνικό σουτ από την περιφέρεια μείωσε προσωρινά, αλλά επτά δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου ο Γενηδουνιάς πέτυχε τρίτο προσωπικό γκολ, αυτή τη φορά στα ίσια, και διαμόρφωσε το 4-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρωταθλητές Ευρώπης συνέχισαν με απόλυτη συγκέντρωση και αυταπάρνηση στην άμυνα, με αποκορύφωμα ένα τρομερό κλέψιμο του Γενηδουνιά σε κόντρα των Κροατών, τη στιγμή που ο Φάτοβιτς ετοιμαζόταν να εκτελέσει. Στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» κέρδιζαν πολλές αποβολές, αξιοποιούσαν… σταθερά μία στις δύο κι έτσι ξέφυγαν 6-2, περίπου 2,5 λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου. Η Γιουγκ αντέδρασε, αξιοποίησε δύο συνεχόμενες φορές τον παίκτη παραπάνω και με ισάριθμα γκολ του Λόντσαρ μείωσε σε 6-4, αλλά ένας «κεραυνός» του Ομπράντοβιτς ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +3 (7-4), στο τέλος της δεύτερης περιόδου.

Η εικόνα του αγώνα άλλαξε στην τρίτη περίοδο, με τον Ολυμπιακό να μη βρίσκει λύσεις στην επίθεση και τους Κροάτες να μειώνουν σε 7-6, χάρη σε γκολ του Παπαναστασίου με έξυπνο σουτ από το πλάι και του Μερκούλοφ σε κόντρα 5 εναντίον τεσσάρων. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου «έβγαλαν» στη συνέχεια μία άμυνα με παίκτη λιγότερο, αλλά «αχρήστευσαν» δύο κόντρες με Μυλωνάκη και Ομπράντοβιτς και ολοκλήρωσαν το τρίτο οκτάλεπτο χωρίς να σκοράρουν. Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ο Παπαναστασίου έφυγε ταχύτατα στην κόντρα, ισοφάρισε σε 7-7 και το ματς (που είχε ήδη αποκτήσει πολλή ένταση και δύναμη) ξεκινούσε από την αρχή.

Στο σημείο αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο το άγχος και το «πρέπει» της νίκης για τον Ολυμπιακό, τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι με τον… αέρα του «7 στα 7», έπαιζαν σαφώς πιο άνετα. Μετά από έναν χαμένο παραπάνω για τους γηπεδούχους, ο Φάτοβιτς αξιοποίησε επίθεση με δύο παίκτες παραπάνω και έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στη Γιουγκ (7-8), 5΄57΄΄ πριν τη λήξη. Στην αμέσως επόμενη κροατική επίθεση, ο Μάρο Γιόκοβιτς έβαλε ένα απίθανο γκολ, ενδεικτικό της κλάσης και της εμπειρίας του, και τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τον Ολυμπιακό. Ο Γενηδουνιάς με πέναλτι (που κέρδισε ο Μουρίκης), πέτυχε το πρώτο «ερυθρόλευκο» γκολ μετά από περίπου 14 αγωνιστικά λεπτά και στην επόμενη επίθεση οι διαιτητές χρέωσαν δύο διαδοχικές αποβολές στους Κροάτες και στη συνέχεια πέναλτι στον Φάτοβιτς, που συνέχισε να μαρκάρει παρά την ποινή που είχε δεχθεί. Ο Γούνας πήρε σειρά να σταθεί απέναντι στον Πόπαντιτς και ισοφάρισε 9-9, 2΄42΄΄ πριν τη λήξη. Η Γιουγκ συνέχισε το ματς χωρίς τέσσερις παίκτες που είχαν συμπληρώσει ποινές (Μάτσαν, Φάτοβιτς, Μπένιτς και Μερκούλοφ), αλλά βρήκε τον τρόπο να ξαναπάρει προβάδισμα με τον 18χρονο Ζούβελα σε παίκτη παραπάνω, 1΄21΄΄ πριν τη λήξη. Τελικά, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να διασώσουν το βαθμό, χάρη στο πέμπτο προσωπικό γκολ του Γενηδουνιά, 19 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά δεν απέφυγαν την πρώτη εντός έδρας βαθμολογική τους απώλεια εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οκτάλεπτα: 4-2, 3-2, 0-2, 3-4

Ο Ολυμπιακός είχε 4/12 με παίκτη παραπάνω, 2/2 πέναλτι και 4 γκολ από την περιφέρεια. Η Γιουγκ είχε 5/8 με παίκτη παραπάνω, 3 γκολ από την περιφέρεια και 2 στην κόντρα.

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Βοεβόντιν (Ρωσία)
Οι συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης, Σκουμπάκης, Γενηδουνιάς 5, Φουντούλης, Κάκαρης, Δερβίσης, Μπούσλιε, Μουρίκης, Γούνας 2, Αργυρόπουλος 2, Ομπράντοβιτς 1, Γαλανόπουλος

ΓΙΟΥΓΚ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ (Βιέκοσλαβ Κόμπεστσακ): Πόπαντιτς, Μάτσαν, Φάτοβιτς 1, Λόντσαρ 2, Γιόκοβιτς 2, Γκαρσία 1, Λοζίνα, Μερκούλοφ 1, Κρζιτς, Ζούβελα 1, Μπένιτς, Παπαναστασίου 2, Γιούρισιτς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης