Στον εισαγγελέα 85 βαρόνοι της «Παράγκας»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 15:22


Τα ονόματα δεκαπέντε ατόμων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, ύστερα από ειδική διάταξη που εξέδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου.

Η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο, σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε., για τις λίστες με τα 40 παιχνίδια που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της UEFA. Για την ώρα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 10 συλλήψεις και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, για να απολογηθούν. Στη συνέχεια όλα τα εμπλεκόμενα άτομα κλήθηκαν από τον ένατο τακτικό ανακριτή, που πήρε τη σκυτάλη της έρευνας.

Συνολικά η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αποτελείται από 93.000 σελίδες και αφορά σε 85 άτομα. Το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, περιλαμβάνεται σε 130 σελίδες.

Όλοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Παράλληλα, αναζητούνται ακόμα 5 άτομα. Αυτοί είναι οι:

 • Χρυσόστομος (Μάκης) Ψωμιάδης

 • Ιωάννης Παπαδόπουλος του Στυλιανού

 • Βασίλης Γεωρτσιάκος του Αστέριου

 • Μιχάλης Νικολόπουλος του Αντωνίου και

 • Ιωάννης Παπακώστας του Παύλου

Εφόσον δεν συλληφθούν εντός στα όρια του αυτοφώρου, θα εκδοθούν εντάλματα συλλήψεως εις βάρος τους. Ανάμεσα στους 15 υπάρχει και ένας που ήταν και εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αυστρία. Οι έρευνες συνεχίζονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις και νησιά.

Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες για την «Παράγκα»


Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χειροδεμένοι, οι δέκα συλληφθέντες έφτασαν στον εισαγγελέα με ξεχωριστά αυτοκίνητα. Πρόκειται για τους:

 • Αχιλλέα Μπέο του Νικολάου

 • Γιώργο Τσακογιάννη του Κωνσταντίνου

 • Νικόλαο Ζαμάνη του Ανδρέα

 • Βασίλη Καρακούλια του Δημητρίου

 • Ανδρέα Δημόπουλο του Αθανασίου

 • Δημήτριο Ζαβατία του Νικολάου

 • Αθανάσιο Ντότση του Ανδρέα

 • Νικόλαο Χάλκο του Ιωάννη

 • Νικόλαο Παντελή του Ιωάννη

 • Σταύρο Ψωμιάδη του Χρυσόστομου
«Άλλη μία φούσκα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα είναι αυτή» είπε ο Αχιλλέας Μπέος, ενώ ο Γ. Τσακογιάννης είπε στον κόσμο: «Μ...ς του Κούγια, συγχαρητήρια!».


Ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις και πλέον τα δέκα άτομα οδηγήθηκαν στον ανακριτή, όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 48 ώρες.

Στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, ασκήθηκε πληθώρα ποινικών διώξεων. Συγκεκριμένα, διώκεται για σύσταση, συμμετοχή και διοίκηση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, απάτη, δωροληψία, δωροδοκία, παράνομο στοιχηματισμό και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Άξιο αναφοράς είναι ότι θεωρείται πως ο Αχιλλέας Μπέος ακόμη και σήμερα στήνει παιχνίδια προς ίδιον όφελος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν ήταν μία ενιαία εγκληματική ομάδα ατόμων, αλλά αποτελούνταν από περισσότερες από δύο μικρότερες. Διευθυντικό ρόλο σε μία από αυτές φέρεται να είχε ο Αχιλλέας Μπέος, ο δικηγόρος του οποίου χαρακτήρισε το κατηγορητήριο ασαφές και αόριστο.

Οι κατηγορίες για τους 15 αφορούν σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, εκβίαση με την απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ' επάγγελμα και συνήθεια, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες εντός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα κατ' εξακολούθηση, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, ηθική αυτουργία στο παράνομο στοίχημα και στη συμμετοχή σε αυτό και παράνομη οπλοκατοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με το πόρισμα της εισαγγελέως φέρεται να ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης προέδρου μεγάλης ΠΑΕ, που δεν ανήκει στους 10 που έχουν συλληφθεί και στους 5 που αναζητούνται.

Όπως αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, έχει κατασχέσει από τις έρευνες που έκανε σε σπίτια και σε χώρους εργασίας δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα, πληθώρα φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, μεγάλο αριθμό κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά, αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών και χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ.

Στο νοσοκομείο ο Αχιλλέας Μπέος

Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα (27/6) προκειμένου να απολογηθούν για τις ποινικές διώξεις για τις οποίες διώκονται, ζήτησαν και πήραν σήμερα οι Αχιλλέας Μπέος και ο Γιώργος Τσακογιάννης.

Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου μάλιστα επικαλέστηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης, καθώς οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, σε περίπτωση που εξασφαλίσουν προθεσμία, θα συνεχίσουν να είναι υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ.

Μετά την απολογία τους θα αποφασιστεί από τον εισαγγελέα και τον ανακριτή αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν.

Εισαγγελική διάταξη για τους υπόλοιπους 70 εμπλεκόμενους

Αύριο ή το αργότερο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και νέα εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των άλλων 70 προσώπων, που πρόκειται να κληθούν από τον ανακριτή, για να απολογηθούν.

Οι κατηγορίες για τους 70 αφορούν σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος, απάτη κατ' επάγγελμα και συνήθεια, εκβίαση, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα και ηθική αυτουργία στο παράνομο στοίχημα και στη συμμετοχή σε αυτό.

Το χρονικό της έρευνας

Η έρευνα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 με βάση δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και τις εκθέσεις της UEFA στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για 40 στημένους αγώνες.

Στις εκθέσεις αυτές υπάρχει διαβάθμιση των ποδοσφαιρικών αγώνων από ελαφρώς ύποπτοι έως διεφθαρμένοι, με κριτήριο τον όγκο του στοιχηματισμού και όχι την αμφιβολία για το αν ήταν στημένοι.

Πρόκειται για 40 ποδοσφαιρικούς αγώνες, 4 της Super League, 4 του Κυπέλλου Ελλάδας και 32 του Πρωταθλήματος Β’ Εθνικής από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το 2011.

Τον Ιανουάριο του 2011, η εισαγγελία προχώρησε στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων έπειτα από ανώνυμη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα του Παλαιού Φαλήρου για συγκεκριμένα ονόματα «μπούκερς».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπήρξε νομότυπη άρση του απορρήτου, που εκτελέστηκε από την ΕΥΠ, χωρίς τη μεσολάβηση της αστυνομίας.

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Η είδηση για τη σύλληψη των υπόπτων για τα «στημένα» παιχνίδι στο ποδόσφαιρο έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. «Εννιά άνθρωποι συνελήφθησαν για κατηγορίες περί στημένων παιχνιδιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Τετάρτη», γράφει το «fourfourtwo», ενώ η ιστοσελίδα «goal.com», αναφέρει: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο σε κρίση. Κατηγορίες για στημένα παιχνίδια απειλούν την ακεραιότητα της Σούπερ Λίγκας». Από την πλευρά της η «washingtonpost.com» γράφει: «Η αστυνομία στην Ελλάδα ανέφερε ότι δέκα άτομα έχουν συλληφθεί ως μέρος έρευνας για στημένα παιχνίδια».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011, 17:30