Το πέμπτο αστέρι στη φανέλα της προσέθεσε στο Λονδίνο η Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ, που διεξήχθη το Σάββατο στο Γουέμπλεϊ, επιβλήθηκαν με 2-1 της Ντόρτμουντ και κατέκτησαν το 5ο ευρωπαϊκό της ιστορίας τους, και το πρώτο μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Ο γερμανικός «εμφύλιος» ήταν αυστηρώς ακατάλληλος για… καρδιακούς, καθώς κρίθηκε στο 89ο λεπτό, όταν ο Ρόμπεν σκόραρε για δεύτερη φορά για λογαριασμό των Βαυαρών, χαρίζοντάς τους το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η ομάδα του Χάινκες είχε προηγηθεί στο 60′ με γκολ του Μάντζουκιτς, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα οι Βεστφαλοί ισοφάρισαν με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκουντογκάν.

Ο αγώνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο πρώτο ημίχρονο του μεγάλου τελικού ήταν αναμφίβολα οι δύο τερματοφύλακες καθώς με τις εξαιρετικές επεμβάσεις τους, ήταν οι υπεύθυνοι που δεν κουνήθηκαν… δίχτυα στο πρώτο 45λεπτο.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο «Γουέμπλεϊ» αυτός που είχε αρκετή δουλειά ήταν ο Μανουέλ Νόιερ.

Ο «φύλακας άγγελος» των Βαυαρών πραγματοποίησε τέσσερις επεμβάσεις στα πρώτα 22 λεπτά με κορυφαία εξ αυτών αυτή, όταν με το πόδι απέκρουσε ενστικτωδώς εξ επαφής πλασέ του Μπλατζικόφσκι. 

Από το 25’ και μετά, ωστόσο ο Νόιερ ησύχασε κάπως, με την πίεση να μεταφέρεται στην αντίπαλη εστία, ήτοι αυτή της Ντόρτμουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παίκτες του Χάινκες σε αυτό το σημείο ανέβασαν στροφές και στο 26΄ απείλησαν για πρώτη φορά στο ματς, όταν ο Μάντζουκιτς, μετά από σέντρα του Ριμπερί, έπιασε την κεφαλιά, ωστόσο η μπάλα αφού χτύπησε στα ακροδάχτυλα του Βαϊντενφέλερ εν συνεχεία χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του, καταλήγοντας σε κόρνερ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο γκολκίπερ των Βεστφαλών είδε και πάλι τον κόκκινο συναγερμό να χτυπάει στα καρέ του, ωστόσο τοποθετήθηκε ιδανικά κλείνοντας το οπτικό πεδίο του Ρόμπεν σε κλασικό τετ-α-τετ που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ο Ολλανδός.

Ακριβώς ίδιοι οι πρωταγωνιστές ήταν και στη φάση του 42΄, όταν ο Χούμελς έχασε τη μπάλα σε κρίσιμο σημείο και ο Ρόμπεν σούταρε στο… πρόσωπο του Βαϊντενφέλερ.

Έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια άκαπνες και με το 0-0 να μεγαλώνει την αγωνία στο κατάμεστο -από φίλους των δύο μονομάχων- Γουέμπλεϊ. Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης ο ρυθμός είχε πέσει αισθητά, όμως εν συνεχεία το παιχνίδι έμελλε να πάρει… φωτιά.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γκολ της Μπάγερν στο 60’. Ο Ριμπερί βρήκε τον Ρόμπεν, που πρόλαβε τον Βαϊντενφέλερ και έστειλε τη μπάλα ακριβώς ανάμεσα στον Χούμελς και τον Σούμποτιτς. 

Εκεί, ο Μάριο Μάντζουκιτς απλώς έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα και άνοιξε το σκορ για τους Βαυαρούς. Πάντως, η ισορροπία επανήλθε άμεσα χάρη σε μία… γκάφα του Ντάντε.

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός αντέδρασε ως ερασιτέχνης μαρκάροντας τον Ρόις στην περιοχή της Μπάγερν και παραχώρησε ένα αστείο (αλλά αναμφισβήτητο) πέναλτι. Ο Ιλκάι Γκιουντογκάν ήταν ψύχραιμος από τη βούλα και ισοφάρισε 1-1 στο 68΄.

Στο 72΄ ο Σούμποτιτς πρόλαβε να απομακρύνει πάνω στο γραμμή το πλασέ του Μάντζουκιτς κι ενώ ο Ρόμπεν ήταν έτοιμος να σκοράρει και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Βαϊντενφέλερ απέκρουσε εντυπωσιακά τη βολίδα του Αλάμπα.

Στο 87΄ πάλι ο αρχηγός της Ντόρτμουντ κράτησε την ομάδα του ζωντανή στη διεκδίκηση του τροπαίου, αποκρούοντας το σουτ του Σβαϊνστάιγκερ από το ύψος της περιοχής.

Εντούτοις, δύο λεπτά αργότερα δεν μπόρεσε να κάνει κάτι, όταν ο Αριέν Ρόμπεν, με μια θαυμάσια προσπάθεια μετά από πάσα του Ριμπερί, πλάσαρε τον Γερμανό γκολκίπερ, «έγραψε» το 2-1 στο 89΄ και χάρισε στη Μπάγερν Μονάχου το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ήταν η απόλυτη εξιλέωση για τον Ολλανδό, που πέρυσι στο Μόναχο είχε χάσει πέναλτι στην παράταση εναντίον της Τσέλσι, στερώντας το τρόπαιο από την ομάδα του.

Μετά το γκολ του στο Γουέμπλεϊ η ταμπέλα του looser θα μείνει για πάντα στα αποδυτήρια του βρετανικού σταδίου.

Ντόρτμουντ-Μπάγερν 1-2

Γκολ: 68′ πεν. Γκουντογκάν – 60′ Μάντζουκιτς, 89′ Ρόμπεν

Κίτρινες: Γκροσκρόιτς (73′) – Ντάντε (30′), Ριμπερί (73′)

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Γιουπ Χάινκες): Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Σβαϊνστάιγκερ, Χάβι Μαρτίνεθ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί (90΄ Λουϊς Γκουστάβο), Μάντζουκιτς (+90΄ Γκόμεζ).

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Γιούργκεν Κλοπ): Βαϊντενφέλερ, Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Σμέλτσερ, Μπέντερ (+90΄ Σαχίν), Γκουντογκάν, Μπλατζικόφσκι (+90΄ Σίμπερ), Ρόις, Γκροσκρόιτς, Λεβαντόφσκι.

Η απονομή του κυπέλλου


Διαιτητής: 
Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)

(Το γκολ του Ρόμπεν που χάρισε το τρόπαιο στους Βαυαρούς)

(Η απόκρουση πάνω στη γραμμή από τον Σούμποτιτς)

(Το εύστοχο πέναλτι της Ντόρτμουντ)

(Το γκολ της Μπάγερν)

(Το δοκάρι της Μπάγερν μετά την κεφαλιά του Μάντζουκιτς)

(To τελετουργικό πριν την έναρξη του τελικού)


Ο Κλοπ μετά το γκολ που δέχτηκε η ομάδα του.


O Λεβαντόφσκι βλέπει τον Μπόατενγκ να πιάνει την κεφαλιά…


O Ρόμπεν τα βάζει με τον εαυτό του για το χαμένο τετ α τετ με τον Βάιντενφελερ…


Ο Ριμπερί κόντρα στον Γκουντογάν…


Μία από τις πολλές μονομαχίες στο Γουέμπλεϊ…


O Μπλαζικόφσκι δεν μπορεί να πιστέψει την ευκαιρία που έχασε…


Για αυτό το βαρύτιμο τρόπαιο παλεύουν στο Γουέμπλεϊ οι δύο γερμανικές ομάδες…


Στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ…


Στο Γουέμπλεϊ και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς…


Φωτογραφία από το Γουέμπλεϊ…


Ο Γκιούργκεν Κλοπ πριν την έναρξη του τελικού…


Το πανό των φίλων του Άρη «Super 3», που υποστηρίζουν τους Βεστφαλούς…


Σίγουρα αυτός ο κύριος της φωτογραφίας με τόσα κασκόλ πάνω του δεν θα κρυώνει…


Οι φίλοι της Μπάγερν αδημονούν για το μεγάλο παιχνίδι στο Λονδίνο…


Οι ενδεκάδας των δύο μονομάχων…


Φωτογραφία από τα αποδυτήρια της Ντόρτμουντ…


Φωτογραφία από τα αποδυτήρια της Μπαγερν…

Διαβάστε επίσης:

Γερμανική υπόθεση,
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Μαΐου 2013, 18:00

Επεισόδια οπαδών των Ντόρτμουντ και Μπάγερν,
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Μαΐου 2013, 16:44

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης