Παπαθεοδώρου: «Θέλω να κριθώ για αυτό που θα παρουσιάσω στο γήπεδο»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 17:10
Παπαθεοδώρου: «Θέλω να κριθώ για αυτό που θα παρουσιάσω στο γήπεδο»

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παρουσιάστηκε επίσημα από την ΑΕΚ. Ο 44χρονος τεχνικός ζήτησε να κριθεί για το έργο του και τόνισε πως απαιτούνται αργά και σταθερά βήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι της ομάδας.

«Θα μπορούσα να πω ότι η δήλωση του προέδρου με καλύπτει, αλλά θα μιλήσω και προσωπικά. Με λένε Παπαθεοδώρου Ηλία και έχω δημιουργήσει την καριέρα και την πορεία μου με βάσει τις δικές μου δυνάμεις. Τα τελευταία δύο χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω ανταγωνιστικά παιχνίδια απέναντι στην ΑΕΚ. Παίξαμε παιχνίδια νοκ άουτ και παιχνίδια πρόκρισης, με ένταση. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια η παρουσία μου σαν προπονητή δεν προκάλεσε κάτι αρνητικό και ταυτόχρονα το ίδιο συνέβη από την ομάδα της ΑΕΚ. Ξέρω σε ποιον σύλλογο έχω έρθει, τι εκπροσωπεί, πόσο τον αγαπά ο κόσμος του και το μόνο που θέλω είναι το σεβασμό και να κριθώ γι’ αυτό που θα παρουσιάσω στο γήπεδο. Επειδή ξαναπέρασα το ίδιο περίπου πράγμα πριν δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ και κατάφερα να αντεπεξέλθω. Εγώ θα δώσω το 100% στον σύλλογο που με τίμησε να γίνω προπονητής και να κριθώ στο γήπεδο. Η κριτική είναι για όλους. Το τι μπορεί να πει ο καθένας ας το αφήσουμε για το τέλος», είπε ο Παπαθεοδώρου και αναφέρθηκε στη συμφωνία του με την ΑΕΚ:

«Είναι πολύ όμορφο και τιμητικό να βρίσκομαι σε αυτό το πάνελ και στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ο τρόπος προσέγγισης και η επιμονή που έδειξε η ομάδα ήταν ο βασικότερος λόγος για να βρίσκομαι εδώ. Θα χρειαστούμε την εμπιστοσύνη, την στήριξη και τον χρόνο για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και συμφωνήσει. Το κομμάτι της συνεργασίας είναι πρωτεύον και για άλλη μια φορά χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, στήριξη και χρόνο. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ με σιγουριά είναι πως θα δώσουμε το 100% για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ο σύλλογος και να φτάσει εκεί που ονειρευόμαστε».

Για τους στόχους του ανέφερε: ««Πρώτος στόχος να είμαι μετά από δύο χρόνια εδώ, προσωπικός στόχος. Ταυτόχρονα, επειδή έχουμε κάνει αξιόλογη κουβέντα, έχουμε θέσει τρεις άξονες για να κινηθούμε. Ο πρώτος στόχος είναι να δημιουργήσει η ομάδα έναν κορμό Ελλήνων γιατί σε σχέση με την δυναμική που έχει ο σύλλογος το ελληνικό στοιχείο δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε. Η ομάδα έχει δύο συμβόλαια, Σάκοτα και Λαρεντζάκη. Υπάρχουν και νέοι και νομίζω ότι χωρίς τον ελληνικό κορμό δεν μπορείς να έχεις επιτυχίες. Απαιτείται ελληνικό στοιχείο. Ο δεύτερος στόχος είναι η αξιοποίηση νέων παικτών. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η ΑΕΚ θα πρέπει και να έχει αποτελέσματα και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά που αξίζουν ώστε να μεγαλώσουν και αυτοί με την ομάδα. Η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα, επίπονη και απαιτείται πρόγραμμα. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε στο 100% ποια παιδιά μπορούν να παίξουν στο επίπεδο της ΑΕΚ. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε. Αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά σε ομάδες όπως η ΑΕΚ. Βιαζόμαστε να κρίνουμε και να τελειώσουμε παίκτες. Είναι δύσκολος και σημαντικός στόχος και θα πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και να καταλάβουμε πως απαιτείται θυσία. Αν τα καταφέρουμε στη διάρκεια των δύο ετών, στο τέλος θα έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε αυτή την επένδυση και να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να πρωταγωνιστούν. Ο τρίτος στόχος είναι να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται σε κάθε διοργάνωση. Και στο πρωτάθλημα, και στο Κύπελλο, αλλά και στο BCL. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε, απλώς πρέπει να γίνει με πιο γερά θεμέλια. Χρειαζόμαστε καλύτερες βάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Χρειαζόμαστε να γίνουμε πολύ καλύτεροι».

Για το ρόστερ της ΑΕΚ, σχολίασε: «Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει κάνει βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια και εγώ έρχομαι εδώ έχοντας γνώση της κατάστασης. Έχουμε να κρατήσουμε πράγματα ακόμη και από την περσινή χρονιά. Ήρθαμε να προσθέσουμε απαραίτητα υλικά. Θεωρώ ότι δεν μπορεί ο Προμηθέας και ο ΠΑΟΚ να έχει μια βάση Ελλήνων παικτών και η ΑΕΚ να έχει δύο συμβόλαια. Εκεί θα δώσουμε βάση για να πάμε παραπάνω. Δεν έχω μιλήσει με κανέναν από την ομάδα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εμείς το πλάνο. Όλα έγιναν μέσα σε 2-3 μέρες, οπότε δεν έχω μιλήσει ακόμη με κανέναν. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουμε τις επαφές μας και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία του σχεδιασμού».

Για το στόχο να φέρει τον κόσμο της ΑΕΚ στο γήπεδο επεσήμανε: «Είναι ένα θέμα αρκετά σύνθετο. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος είναι δύσκολο να μπορεί να υποστηρίξει όλα τα αθλήματα για οικονομικούς λόγους και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Θεωρώ ότι στόχος είναι να καταφέρουμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο και ο κόσμος, για να τον φέρεις κοντά, εκτός από τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες και τα εμπορικά παιχνίδια, για να έρθει με συνέπεια θεωρώ απαραίτητα τα δύο πράγματα στην αρχή, να ταυτιστεί με παίκτες, να δημιουργήσει είδωλα Ελλήνων παικτών και ταυτόχρονα να δει νέους παίκτες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προσεγγίσουμε κι άλλο κόσμο. Η κίνηση της ομάδας να δημιουργήσει τον δικό της χώρο θα προσελκύσει και πιο εύκολα κόσμο και θα δημιουργήσει μια βάση που θα είναι πιο κοντά στην ομάδα».

Ο Παπαθεοδώρου ρωτήθηκε για την ανάδειξη νέων παικτών και απάντησε: «Απαιτεί θυσία να δημιουργήσεις και να βγάλεις καινούριους παίκτες. Θα προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε κόστος αυτό να το κάνουμε. Θέλουμε να το υποστηρίξουμε με μεγαλύτερο τρόπο και περισσότερη συνέπεια. Και στον ΠΑΟΚ υπήρχαν νέοι παίκτες και μεγάλοι στόχοι. Τελειώσαμε τη χρονιά με τον Κόνιαρη βασικό γκαρντ, στηρίξαμε τον Χαραλαμπόπουλο και τον Κόνιαρη και αυτό δείχνει τον τρόπο σκέψης μου, Είναι κοινή απόφαση με τη διοίκηση να προσπαθήσουμε έτσι, ώστε να κερδίσουμε πράγματα που θα μεγαλώσουν το σύλλογο πάρα πολύ, από ό,τι μια πρόσκαιρη επιτυχία φέτος».

Για το αν μπορεί να σπάσει το δίπολο των «αιωνίων», σημείωσε: «Το δίπολο για να σπάσει είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί πράγματα που κάποιος να τα διαθέσει και μπορεί όχι. Απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα. Και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Οι ομάδες αυτές έχουν επενδύσει πολλά και έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον δύσκολο να το σπάσεις. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε από χαμηλά προς τα πάνω. Η άποψή μου είναι πως η ΑΕΚ πρώτα θα πρέπει να γίνει τρίτη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ. Ναι μεν πήρε τίτλους, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρεθεί τρίτη συνολικά. Ξέρω ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Πρέπει να είμαστε ειλικρινής και ρεαλιστές. Μόνο έτσι θα φτάσουμε εκεί που πρέπει, βήμα-βήμα για να φτάσουμε να πούμε ότι μπορούμε να σπάσουμε το δίπολο. Θέλει υπομονή και μεθοδικότητα».

Για το κριτήριο επιλογής παικτών είπε: «Εγώ λέω αυτό που πιστεύω σαν προπονητής. Η ομάδα πρέπει να επενδύσει σε παίκτες που θα τονώσουν το ελληνικό στοιχείο. Θέλουμε παίκτες που θα είναι τιμή τους να παίζουν στην ΑΕΚ. Θα προτιμήσω έναν λιγότερο ποιοτικό παίκτη, που θα θέλει να έρθει πολύ στην ομάδα, από έναν πολύ ποιοτικό παίκτη που είτε θα βλέπει την ΑΕΚ σαν να μην υπάρχει μεγάλο κίνητρο. Θέλω παιδιά που θα σέβονται και θα ιδρώνουν και θα αναπτύσσονται μαζί με την ομάδα. Η εξέλιξη είναι όμορφο, η δημιουργία επίσης».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε  για το ποιος ευθύνεται που η ΑΕΚ δεν έβγαλε νέους παίκτες: «Θα πω την εμπειρία μου απ' έξω. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει στο τέλος. Από την ΑΕΚ έχουν περάσει 4-5 καλοί προπονητές. Δεν μπορεί όλοι να κάνουν λάθος. Κάπου φταίνε και οι παίκτες. Οι νεαροί θα πρέπει να παλέψουν πιο πολύ από τον έμπειρο παίκτη. Τα παιδιά αυτά έχουν να παλέψουν με καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Ο περίγυρος είναι τόσο προβληματικός. Παίρνουν ερεθίσματα και ιδέες από τους ατζέντηδες, τους καλοθελητές και αυτό δημιουργεί σύγχυση στο μυαλό τους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα αγκαλιάσει τα παιδιά, θα τα βοηθήσει να φτάσουν στο όριό τους και να βγάλουν το μυαλό τους από τις κακές συνήθειες και τις αδικίες που μπορεί να αισθάνονται. Πρέπει να τους βοηθήσουμε γιατί δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την κατάσταση. Χρειάζεται απ' όλους βοήθεια. Αν η ομάδα της ΑΕΚ δεν καταφέρει να δημιουργήσει κορμό Ελλήνων θα έχει αποτύχει και δεν θα μπορεί να φτάσει στο κάτι παραπάνω. Από το πρωτάθλημα που πήρε η ΑΕΚ εγώ θυμάμαι τον Χατζή, τον Ζήση, τον Ντικούδη. Πλαισιώνονται οι Έλληνες από ποιοτικούς ξένους. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κρατήσει τους Έλληνες και γι’ αυτό δεν συνέχισε την πετυχημένη σεζόν».

Στο αν προτίθεται να κρατήσει ξένους από τον περσινό κορμό απάντησε: «Κάθε ομάδα που μπορεί να κρατήσει έναν κορμό έχει ένα πλεονέκτημα. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι να κρατήσεις έναν ξένο. Υπάρχουν αξιόλογοι ξένοι από πέρυσι. Δεν έχουμε μπει ακόμα σε διαδικασία σχεδιασμού. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι απ αυτούς μπορούν να πράξουν το πλάνο μας. Θέλουμε παίκτες που θέλουν να παίζουν στην ΑΕΚ. Σίγουρα θα τους περιμένω για ένα χρονικό διάστημα».

Για τα συναισθήματά του για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ είπε: «Το να είσαι προπονητής στην ΑΕΚ είναι στόχος, όνειρο και νιώθεις μια μεγάλη επιτυχία να πετύχεις κάτι. Σε ανθρώπινο επίπεδο υπήρξε μια επαφή και ο τρόπος που με προσέγγισαν όλοι στην ομάδα ήταν καθοριστικός παράγοντας να πάρω απόφαση χωρίς δισταγμό. Οι περισσότεροι θέλουν να έρθουν στην ΑΕΚ. Είμαι άνθρωπος της επαφής και αυτό έπαιξε τον ρόλο του. Το κίνητρο είναι μεγάλο. Η ΑΕΚ είναι ομάδα με τεράστια ιστορία, με φιλοδοξίες και όραμα και υπάρχει αυτό το όραμα δημιουργίας. Δημιουργία ενός νέου χώρου. Αυτό το όραμα ήταν εύκολο στην απόφασή μου».

Για το ενδεχόμενο απουσίας του Ολυμπιακού από τη λίγκα δήλωσε: «Είναι ένα πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα είναι πολύ έντονο. Υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και μια κόντρα που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Εμείς που θέλουμε τον ανταγωνισμό και την εξέλιξη, κάθε απώλεια μεγάλων συλλόγων είναι πρόβλημα. Ο καθένας όμως είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 17:12