Παραμυθένιες εικόνες, ανατολίτικα αρώματα και ακούσματα αλλά και αναρίθμητοι γευστικοί πειρασμοί υπόσχονται ένα μαγευτικό ταξίδι στην Ιορδανία που καλωσορίζει τους επισκέπτες της με τα χαμόγελα των ανθρώπων της.

Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Ιορδανίας είναι αναμφισβήτητα η Πέτρα, μία απίστευτη αρχαία πόλη λαξευμένη στους βράχους. Εξαιρετικά μνημεία, αραβικά, ελληνορωμαϊκά και βυζαντινά στολίζουν το Αμμάν και άλλες πόλεις και χωριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αξιοθέατα όμως δεν εξαντλούνται εδώ. Η εκπληκτική έρημος Oυάντι Ραμ, η Νεκρά Θάλασσα με τα μοναδικά νερά της και η Ερυθρά Θάλασσα με τα κοράλλια της χαρίζουν δυνατές συγκινήσεις και ανεκτίμητες εμπειρίες.

Αμμάν, η πόλη των γοητευτικών αντιθέσεων

Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο απλωμένο σε λόφους, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Η μακρόχρονη ιστορία της περιοχής με ρίζες στη νεολιθική εποχή έχει αφήσει διάσπαρτα τα σημάδια της στην πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Αμμάν το παλιό συνυπάρχει με το νέο: ρωμαϊκά μνημεία και σύγχρονα, ψηλά γυάλινα κτίρια, χαριτωμένα μικρομάγαζα καιμεγάλα εμπορικά καταστήματα, παραδοσιακά καφενεία καιμοντέρνα καφέ, λεωφόροι και σοκάκια, γεύματα σε πολυτελή εστιατόρια καινόστιμοφαγητό στο δρόμο.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η Ακρόπολη Citadel, η οποία φέρει τα ίχνη του ρωμαϊκού παρελθόντος και προσφέρει πανοραμική θέα. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ηρακλή και το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από όλη την Ιορδανία. Ξεχωρίζουν οι συλλογές νομισμάτων και τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιορδανικής πρωτεύουσας είναι το Ρωμαϊκό Θέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ. με χωρητικότητα 6.000 θεατών. Δίπλα βρίσκεται η αγορά του Αμμάν που ξεχειλίζει από αρώματα μπαχαρικών και λαχανικών. Στα παραδοσιακά μικρομάγαζατης παλιάς πόλης θα βρείτε από σιροπιαστά γλυκά και ξηρούς καρπούς μέχρι καλλυντικά από λάσπη της Νεκράς Θάλασσας, περίτεχνα βεδουίνικα κοσμήματα και υφαντά. Στα στενάκια μπορείτε να απολαύσετε μυρωδάτο καφέ με κάρδαμο στη χόβολη και να ξεδιψάσετε πίνοντας αρωματικό τσάι, παγωμένη λεμονάδα με δυόσμο – το προσφιλές αναψυκτικό της Μέσης Ανατολής ή φρέσκο χυμό που προσφέρουν οι πωλητές του δρόμου.

Η μονάκριβη Πέτρα

Η απαράμιλλη ομορφιά της «Ροδοκόκκινης πόλης» δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Λαξευμένη σε βράχους από ψαμμίτη, η Πέτρα είναι ένα από τα σύγχρονα 7 θαύματα του κόσμου και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για μία αρχαία πόλη των Ναβαταίων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχήγύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. Αρχικά η πόλη ήταν γνωστή ως Ράκμου που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις», ενώ μετονομάστηκε σε Πέτρα από Έλληνες εμπόρους. Εξελίχθηκε σεσημαντικό εμπορικό κόμβο των δρόμων του μεταξιού και των μπαχαρικών που ένωναν την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Αραβία με την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Κρυμμένη μέσα στην έρημο, η Πέτρα θα σας αποκαλυφθεί μόνο αφού περάσετε την είσοδό της.

Η ονειρική διαδρομή στοστενό φαράγγι Σικ, μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου και ύψους 80 μέτρων, ανάμεσα σε βράχους με ιδιαίτερα χρώματα, καταλήγει στοεπιβλητικό Θησαυροφυλάκιο ή Αλ Χαζνέ (Al-Khazneh). Το εντυπωσιακό κτίριο με την τεράστια πρόσοψη, διακοσμημένη με κίονες και ανάγλυφες παραστάσεις, λαξεύτηκε στον σκουρόχρωμο ροζ βράχοστις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.και θεωρείται το μαυσωλείο ενός βασιλιά των Ναβαταίων.

Άλλο ένα καλοδιατηρημένο, περίτεχνο κτίριο είναι το Μοναστήρι (Ad Deir). Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστεί να ανεβείτε 800 σκαλοπάτια.

Αξίζει να επισκεφθείτε καιτο ρωμαϊκό θέατρο, χωρητικότητας 3.000 θεατών. Αν κουραστείτε, μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι με άλογο ή άμαξα, ενώ μέσα στην αρχαία πόλη μπορείτε να νοικιάσετε γαϊδουράκι ή καμήλα, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Στην απόκοσμη έρημο Ουάντι Ραμ (Wadi Rum)

Η άγρια ομορφιά της «Κοιλάδας του Φεγγαριού» στη νότια Ιορδανία κόβει την ανάσα: άμμος σε ροζ αποχρώσεις μέχρι τα βάθη του ορίζοντα και τεράστιοικοκκινωποίβράχοισε ένα απέραντο τοπίο που μοιάζει σα να αποκόπηκε από τον Άρη, τον Κόκκινο Πλανήτη. Εξερευνήστετην περιοχή με 4×4 ή με καμήλες και βεδουίνους οδηγούς. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, μπορείτε να επιδοθείτε σε αναρρίχηση ή πεζοπορία. Στους βράχους θα ανακαλύψετε σχέδια που χάραξαν νομάδες πριν από 4.000 χρόνια.

Το Ουάντι Ραμ υπήρξε ένας από τους κυριότερους δρόμους καραβανιών την εποχή των Ναβαταίων. Εδώ βρισκόταν και το στρατόπεδο του «Λόρενς της Αραβίας», του Βρετανού αξιωματικού Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, κατά την αραβική εξέγερση ενάντια στους Οθωμανούς στη διάρκεια του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μοναδική εμπειρία είναι η διανυκτέρευση στην έρημο, σε βεδουίνικες μάλλινες σκηνές ή σε φουτουριστικά θολωτά καταλύματα με όλες τις ανέσεις. Θαυμάστε τα αμέτρητα αστέρια και απολαύστε λαχταριστό παραδοσιακό γεύμα, όπως το ζάρμπ, το μπάρμπεκιου των Βεδουίνων (κοτόπουλο, αρνί και λαχανικά ψημένα σε φούρνο σκαμμένο στην άμμο).

Στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας

Η Άκαμπα, χτισμένη στον Κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας, αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της Ιορδανίας και κέντρο καταδυτικού τουρισμού, ενώ έχει οριστεί ως ελεύθερη οικονομική ζώνη. Χιλιάδες δύτες έρχονται εδώ για να δουν τους κοραλλιογενείς υφάλους της Ερυθράς Θάλασσας, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, η οποία περιλαμβάνει από θαλάσσιες χελώνες μέχρι δελφίνια.

Μπορείτε να απολαύσετε τον θαυμαστό κόσμο του βυθού κάνοντας βόλτα με υποβρύχιο ή με σκάφος με γυάλινο πάτο και να ξαποστάσετε σε παραλίες με καταγάλανα νερά και φοίνικες.

Χαλάρωση στη Νεκρά Θάλασσα

Η τεράστια αλμυρή λίμνη κυριολεκτικά θα σας «ανεβάσει», αφού οι λουόμενοι επιπλέουν χωρίς καμία προσπάθεια λόγω της άνωσης που προκαλεί η υψηλή περιεκτικότητά τηςσε αλάτι (περίπου δεκαπλάσια από το θαλασσινό νερό). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιβιώνουν εδώ οργανισμοί. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο της Γης, σχεδόν 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. Στη Νεκρά Θάλασσα εκβάλλει ο ποταμός Ιορδάνης και διάφορες πηγές.

Μετά το μπάνιο, δοκιμάστε επάλειψη με τη μαύρη και στιλπνή λάσπη, η οποία θεωρείται ιαματική καθώς είναι πλούσια σε ορυκτά άλατα.

Ρωμαϊκή ατμόσφαιρα στη Γέρασα

Η Γέρασα ή Τζέρας (Jerash), είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες Ρωμαϊκές πόλεις στον κόσμο. Οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν απόμαχοι Μακεδόνες στρατιωτικοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πόλη γνώρισε άνθιση επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γι’ αυτό την αποκαλούσαν «Πομπηία της Ανατολής». Παρέμεινε κρυμμένη στην άμμο επί αιώνες, ήρθε στο φως ύστερα από ανασκαφές τον 20ο αι. και εντάχθηκε στη λίστα με τα προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η περιήγηση στην πόλη θα σας ταξιδέψει στο ρωμαϊκό παρελθόν της. Περάστε από την μεγαλοπρεπή πύλη, θαυμάστε τα δύο θέατρα, την οβάλ αγορά,τους εντυπωσιακούς κίονες,το Νυμφαίο, περπατήστε στους λιθόστρωτους δρόμους και δείτε τα ερείπια αρχαίων ναών.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα δρομολόγια και τις τιμές από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Μην φύγετε χωρίς:

• Να επισκεφθείτε την Μάνταμπα, την «πόλη των ψηφιδωτών». Στο κέντρο της βρίσκεται η παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο πάτωμα του ναού θα δείτε ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό με τονπαλαιότερο χάρτη των Αγίων Τόπων που χρονολογείται στο 565 μ.Χ.

• Να δοκιμάσετε το ιορδανικό μάνσαφ, αρνί μαγειρεμένο σε γιαούρτι και σερβιρισμένο με πιλάφι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης