Χωρίς τυμπανοκρουσίες, φανταχτερές παρουσιάσεις και τρανταχτές ανακοινώσεις, εχθές η Apple προέβη σε αναβαθμίσεις των δημοφιλών λάπτοπ της MacBook Pro 15.4 ιντσών, καθώς και στην εμφάνιση ενός νέου, φθηνότερου μοντέλου iMac 5Κ ανάλυσης. Με πιο απλά λόγια, αυτό που έκανε η εταιρεία, και έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, λέγεται «σιωπηρή» αναβάθμιση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται, όταν κάποια μοντέλα υφίστανται τεχνική βελτίωση η οποία δεν είναι αλματώδης (κατά την Apple πάντα), αλλά φέρει έναν «αέρα» καλύτερων επιδόσεων και χαρακτηριστικών. Οι αναβαθμίσεις λοιπόν, αφορούν τα μοντέλα-ναυαρχίδες τόσο στην κατηγορία φορητών, όσο και στη λεγόμενη όλα-σε-ένα, όπου οθόνη και επιτραπέζιος υπολογιστής συγχωνεύονται σε μια συσκευή. Ο λόγος για τα νέα MacBook Pro 15.4 ιντσών και iMac 5K 27 ιντσών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο και φθηνότερο iMac 5K 27 ιντσών, παραμένει να εκπλήσσει δια της «Retina» οθόνης του, η οποία αποδίδει ανάλυση 5120×2880 γραμμές, όντας η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή αυτού του είδους υπολογιστών (όλα-σε-ένα) στον κόσμο, προσφέροντας απαράμιλλη ποιότητα, ευκρίνεια και λεπτομέρεια σε γραφικά, παιχνίδια, φωτογραφίες, ταινίες και γενικότερα ότι προβάλλει. Το νέο μοντέλο, έρχεται να προσφέρει εαυτόν σε πορτοφόλια ελαφρώς μικρότερης αγοραστικής δύναμης, καθώς φέρει τιμή 1999 δολάρια έναντι των 2299 δολαρίων για το μοντέλο με πιο δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, διαθέτει κεντρικό επεξεργαστή (CPU) Intel Core i5 τεσσάρων πυρήνων με χρονισμό 3.3GHz (Turbo Boost 3.7GHz), 8GB RAM 1600MHz DDR3 (επεκτάσιμη στα 16GB/32GB), τσιπ γραφικών AMD Radeon R9 M290 με αποκλειστική μνήμη γραφικών 2GB GDDR5 και τέλος, σκληρό δίσκο 1TB (ή ανάλογα την παραγγελία έως 3TB δίσκου ή 1TB – 3TB υβριδικού δίσκου Fusion Drive ή 256GB – 1TB SSD).

Κατά τα άλλα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι απολύτως ολόιδια με το δυνατότερο (και ακριβότερο) αδελφάκι του, όπως για παράδειγμα οι θύρες συνδεσιμότητας, κάμερα, ηχεία, διπλά μικρόφωνα και Wi-Fi.

Περνώντας στο νέο μοντέλο MacBook Pro 15.4 ιντσών, παρατηρείται πέραν των τεχνικών βελτιώσεων, η ενσωμάτωση της πρωτοποριακής επιφάνειας αφής «Force Touch».

Με τεχνολογίες αισθητήρων πίεσης και «Taptic Engine» δανειζόμενες από το Apple Watch, η επιφάνεια αφής έχει εξαλείψει παντελώς το μηχανικό «κλικ» που αισθάνεται και ακούει ο χρήστης που παλαιότερα υπήρχε όταν πατούσε την επιφάνεια. Πλέον, οπουδήποτε και αν πατηθεί η Force Touch επιφάνεια αποδίδει κανονικά την λειτουργία του κλικ, χωρίς αυτή πρακτικά να λαμβάνει χώρα με μηχανικό τρόπο, αλλά προσφέροντας την αίσθηση «πατήματος» στο δάκτυλο – ή δάκτυλα, ανάλογα την χρήση – χάρη στην «ανάδραση» Force Click μέσω της τεχνολογίας Taptic Engine. Παράλληλα, η επιφάνεια έχει τη δυνατότητα να «αντιληφθεί» το επίπεδο πίεσης που ασκείται σε αυτή και ανάλογα να την «μεταφράσει» σε διαφορετικές λειτουργίες, ενώ επιπλέον, μπορεί να ρυθμιστεί από τον χρήστη ώστε να προσφέρει ποικιλία εξυπηρετήσεων. Μπορεί να φαντάζει περίεργη ως χρηστική μέθοδος, εντούτοις είναι λίαν πρακτική και άμεση σε πολλαπλά σενάρια της καθημερινότητας (πχ. από την μετάβαση μπρος-πίσω σε μια ταινία, έως την λεπτομερή σχεδίαση σαν να κρατά πινέλο ο χρήστης).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι κεντρικός επεξεργαστής της ίδιας οικογένειας με του προγενέστερου μοντέλου (Haswell) αλλά μεγαλύτερου χρονισμού: Intel Core i7 τεσσάρων πυρήνων με χρονισμό 2.2GHz (Turbo Boost 3.4GHz), 2.5GHz (3.7GHz) και 2.8GHz (4.0GHz) και με ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών (μέσα στον επεξεργαστή) Intel Iris Pro 6100.

Ως ξεχωριστό τσιπ γραφικών έχουμε πλέον το AMD Radeon R9 M370X με αποκλειστική μνήμη γραφικών 2GB GDDR5. Από πλευράς γενικής μνήμης συστήματος, παρέχονται 16GB RAM (1600MHz DDR3L), ενώ η αποθήκευση αποτελείται αυστηρά από Flash Storage (PCIe) χωρητικότητας 512GB – 1 TB.

Η επιλογή της Apple για αποθήκευση τεχνολογίας PCIe και όχι κλασικού τύπου σκληρού δίσκου (ήτοι Winchester), ούτε καν SSD (μέσω SATA III σύνδεσης), έχει το τρομερό πλεονέκτημα ιλιγγιώδους ταχύτητας απόδοσης, της τάξεως των 2 GigaByte ανά δευτερόλεπτο (έναντι στην καλύτερη περίπτωση 150 MB/s για κλασικό δίσκο ή 650MB για SSD, μέσω SATA III). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άμεση απόκριση στη καθημερινή χρήση τόσο του περιβάλλοντος εργασίας, όσο και των προγραμμάτων/εφαρμογών που χρησιμοποιούνται: σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, σύνταξη κειμένων, θέαση ταινιών, ακρόαση μουσικής, βιντεοσυνομιλίες, επεξεργασία εικόνας/βίντεο, παιχνίδια, όλα «φορτώνουν» πάρα πολύ γρήγορα, ενώ ο υπολογιστής δεν «γονατίζει» καθόλου.

Η μπαταρία επίσης δέχθηκε αναβάθμιση (99,5 Watt), αγγίζοντας πλέον τις 9 συνεχόμενες ώρες, από τις 8 ώρες του προγενέστερου μοντέλου (95Watt). Κατά τα άλλα, το νέο MacBook Pro 15.4 ιντσών παραμένει ίδιο σε σχέση με το προηγούμενο, χωρίς αυτό να εστί ότι η παραμονή των χαρακτηριστικών αποτελεί μειονέκτημα, καθώς η οθόνη Retina 2800×1880 γραμμών είναι ότι ποιοτικότερο κυκλοφορεί στην αγορά των φορητών υπολογιστών, ενώ οι θύρες, διπλά μικρόφωνα, κάμερα, πληκτρολόγιο, Bluetooth και Wi-Fi που πλαισιώνουν τον υπολογιστή, προσφέρουν πλειάδα επιλογών συνδεσιμότητας, απρόσκοπτης λειτουργίας και εξαιρετικής χρηστικής εμπειρίας.

Τέλος, το νέο MacBook Pro φέρει το Λειτουργικό Σύστημα «Yosemite» (OS X 10.10), έναντι του «Mavericks» (OS X 10.9) που έφερε το προγενέστερο μοντέλο. Το Yosemite έχει «φρέσκο αέρα» αισθητικής, ενώ διαθέτει πλήθος νέων χαρακτηριστικών, ιδιαίτερα όσο αφορά την διασύνδεση με iPad και iPhone (πχ. οι τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα SMS, πραγματοποιούνται μέσω του MacBook Pro!). Εκτενέστερη παρουσίαση του Yosemite μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.zougla.gr/technology/article/os-x-yosemite-i-pemptousia-efkolias-ke-epikinonias-mac-ke-olon-ton-i-siskevon .

Αυτά λοιπόν είναι τα νέα συστήματα iMac 5K 27 ιντσών και MacBook Pro 15.4 ιντσών, τα οποία ίσως κάποιους σκληροπυρηνικούς χρήστες να απογοήτευσαν, αφού ανέμεναν κεντρικό επεξεργαστή νεότερης αρχιτεκτονικής Intel (η λεγόμενη Broadwell) και περισσότερη μνήμη γενικής χρήσης (από 16GB σε 24/32GB). Για το κομμάτι του επεξεργαστή όμως, δεν ευθύνεται η Apple αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία Intel, η οποία έχει ανακοινώσει την διαθεσιμότητα της Broadwell αρχιτεκτονικής επεξεργαστών για αργότερα στο χρόνο. Όσο για την αύξηση γενικής μνήμης, εμείς θα πούμε ότι για ένα φορητό υπολογιστή τα 16GB επαρκούν, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για ένα σύστημα που προορίζεται για χρήση εν κινήσει, άρα πρέπει να προσφέρει μεγάλη διάρκεια λειτουργίας, και ως γνωστό, περισσότερη RAM απαιτεί και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Βέβαια, ενδέχεται στο μέλλον (ίσως με την επόμενη και μεγαλύτερη) αναβάθμιση του μοντέλου, να προσφέρεται περισσότερη RAM, στοιχείο που ομολογουμένως θα αποτελέσει πρόκληση για τους μηχανικούς της Apple, αφού θα πρέπει να διατηρηθούν τα ίδια επίπεδα διάρκειας μπαταρίας. Μέχρι τότε όμως, το νέο MacBook Pro 15.4 με Touch Force επιφάνεια αφής, εξαίσια οθόνη Retina, 9 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας, ταχύτητα 2GB/δευτερόλεπτου αποθηκευτικού μέσου, δυνατού συνδυασμού κεντρικού επεξεργαστή και τσιπ γραφικών και πλήθος συνδέσεων – λοιπών χαρακτηριστικών, θα μπορεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες των απανταχού χρηστών. Άλλωστε οι σκληροπυρηνικοί χρήστες, που επιθυμούν ακόμα πιο πολύ «δύναμη» μπορούν να καλυφθούν από έναν iMac ή έναν Mac Pro που χαρακτηρίζεται «τέρας δύναμης».

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/macbook-pro/features-retina/

http://www.apple.com/macbook-pro/specs-retina/

http://www.apple.com/imac-with-retina/features/

http://www.apple.com/imac-with-retina/specs/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης