Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Apple πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο για τις απανταχού ομάδες ανάπτυξης κάθε είδους λογισμικού, εχτές Δευτέρα 2 Ιουνίου. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι το εν λόγω συνέδριο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε προγραμματιστές, σχεδιαστές και σε άλλους υπεύθυνους στις ομάδες ανάπτυξης, αλλά σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα προϊόντα και τον «κόσμο» της Apple.

Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διευκρίνηση: όποιος ήλπιζε ή ανέμενε να ανακοινωθεί κάποια νέα συσκευή, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή – από iPhone, iPad έως MacBook, iMac και Mac mini, δυστυχώς ατύχησε. Δεν ανακοινώθηκε απολύτως καμία συσκευή, στο χθεσινό συνέδριο της Apple. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν εντός του τρέχοντος έτους νέες συσκευές, όποιες και αν θα είναι αυτές, αλλά αντιθέτως μεταφράζεται ότι η Apple έχει στα σκαριά επερχόμενες αποκαλύψεις εντός λίγων μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο φετινό λοιπόν World Wide Developers Conference (WWDC), η Apple έδειξε τη νέα γενιά στη χρήση υπολογιστών και φορητών συσκευών, με απολύτως νέο «αέρα» στον τρόπο επικοινωνίας με τον χρήστη, φρέσκια πνοή στην αισθητική του περιβάλλοντος, και πρωτοποριακές νέες δυνατότητες. Η μαγική συνταγή της Apple είναι για άλλη μια φορά παρούσα, προσφέροντας τις νέες εκδόσεις των Λειτουργικών Συστημάτων για Mac υπολογιστές και φορητές i-συσκευές, με τις ονομασίες «OS X Yosemite (10.10)» και «iOS 8». Κυριολεκτικά, η Apple ξεπέρασε αυτή τη φορά, ακόμα και τον εαυτό της. Όχι επειδή οι νέες εκδόσεις είναι πανέμορφες αισθητικά – καθώς αυτό είναι υποκειμενικό, ούτε επειδή παρουσιάζουν τεχνολογία «από άλλο πλανήτη».

 Η Apple εκπλήσσει για τους παρακάτω λόγους: η ευκολία, η «φυσικότητα», η αμεσότητα στην επικοινωνία συσκευής – χρήστη. Τόσο απλά. Μπορεί να ακούγεται υπερφίαλη ή υπερεκτιμημένη η περιγραφή, αντιθέτως όμως, πιστεύουμε ότι είναι όσο το δυνατότερο αντικειμενικά περιγραφική της προσπάθειας της Apple. Μια προσπάθεια, που στοχεύει στην απλοποίηση στην «επικοινωνία» υπολογιστών / φορητών συσκευών και του χρήστη.

Πρώτα απ’ όλα θα ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα. Το OS X Yosemite για Mac υπολογιστές όπως και το iOS 8 για φορητές i-συσκευές, θα είναι διαθέσιμα απολύτως δωρεάν! Η ακριβής ημερομηνία που θα λανσαριστούν τα νέα Λειτουργικά Συστήματα δεν ανακοινώθηκε, ευτυχώς όμως δηλώθηκε το χρονοδιάγραμμα εμφάνισής τους: Φθινόπωρο 2014. Ας περάσουμε σιγά – σιγά στην περιήγησή μας στο νέο και θαυμαστό Λειτουργικό Σύστημα για Mac υπολογιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

OS X Yosemite

Το νέο Λειτουργικό Σύστημα (10.10) χαρακτηρίζεται από τη νέα αισθητική, η οποία δανείζεται πολλά στοιχεία, τεχνοτροπία και εικαστική απεικόνιση από το iOS 7 των φορητών i-συσκευών, όπως τα iPhone, iPod και iPad. Όπως αναφέραμε και πιο πριν, το αν θα αρέσει ή όχι σε κάποιον είναι καθαρά θέμα υποκειμενικής κριτικής / γούστου. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι ο νέος σχεδιασμός στοχεύει στην ξεκούραση των ματιών του χρήστη, προσφέροντας μια άνετη χρηστική εμπειρία, με ομαλή ροή των σχημάτων και χρωμάτων, διατηρώντας παράλληλα την έλξη της προσοχής μας στα σημεία που έχουν ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, οι καινοτομίες που παρουσιάζονται, κάνουν την χρήση του υπολογιστή όσο και της φορητής συσκευής μια συνεχή «ροή εμπειρίας», που λειτουργεί τόσο απρόσκοπτα, τόσο εύκολα που θα απορήσετε πως δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, από καμία άλλη εταιρεία τεχνολογίας στο παγκόσμιο τοπίο. Για να σας δώσουμε μια μικρή γεύση, φανταστείτε ότι είστε στο σπίτι ή στο γραφείο και στον MacBook υπολογιστή σας βλέπετε μια ιστοσελίδα – φεύγοντας από τον χώρο, η σελίδα εμφανίζεται ακριβώς στο σημείο που την διαβάζατε επί της οθόνης του iPhone/iPad σας, χωρίς κανένα απολύτως κόπο ή περίπλοκη ρύθμιση – διαδικασία. Άλλο παράδειγμα: χρησιμοποιείτε τον Mac και κάπου στον χώρο του σπιτιού / γραφείου είναι το iPhone σας, το οποίο λαμβάνει ένα μήνυμα SMS ή δέχεται μια κλήση – μην σηκωθείτε από τον Mac, γιατί πλέον μπορείτε να απαντήσετε μέσα από το OS X Yosemite! Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις νέες λειτουργίες που θα προσφέρει το νέο Λειτουργικό Σύστημα.

Notification Center

Το νέο Κέντρο Ειδοποιήσεων όπως είναι κατά το ελληνικότερο, λαμβάνει ένα πλήρες «lifting», εμπλουτίζοντας την ίδια στιγμή τις δυνατότητές του. Πλέον, ο χρήστης κάνοντας ένα κλίκ στο αντίστοιχο εικονίδιο στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης ή απλώς κάνοντας την κίνηση με τα τρία δάχτυλα στο trackpad, ενημερώνεται μέσω της νέας και πιο λιτής αισθητικής, με περισσότερες πληροφορίες για σχεδόν κάθε τι συμβαίνει, όπως νέα email, ραντεβού στο Ημερολόγιο, Υπενθυμίσεις για διάφορα γεγονότα, πρόβλεψη καιρού κλπ. Επίσης, εμφανίζονται και τα λεγόμενα «Widgets», που μπορεί να ενσωματώσει κατά βούληση ο χρήστης και τα οποία προσφέρουν μια ποικιλία ενημερώσεων (πχ. χρηματιστήριο, παγκόσμιο ρολόι).

Spotlight

Ο δημοφιλής και πανεύκολος τρόπος αναζήτησης κάθε αρχείου και εν γένει πληροφορίας, για τον χρήστη ενός Mac υπολογιστή, ανέκαθεν ήταν το Spotlight, που ενεργοποιείται με το αντίστοιχο εικονίδιο (μεγεθυντικός φακός) στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης ή με συντόμευση συνδυασμού πλήκτρων.

Τώρα, στο νέο OS X Yosemite, η μπάρα αναζήτησης του Spotlight εμφανίζεται μεγαλοπρεπώς στο κέντρο της οθόνης, σαφέστατα επηρεασμένη από την παρόμοια λειτουργία στο iOS 7, παρέχοντας κυριολεκτικά ένα σωρό πληροφορίες για ότι επιθυμούμε. Πέραν φυσικά πληροφορίες περί αρχείων και εφαρμογών εντός του υπολογιστή, λαμβάνουμε στοιχεία και ενημέρωση για σχεδόν οτιδήποτε πληκτρολογήσουμε από την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, από το iTunes Store (πχ. μουσική, ταινίες, σειρές, βιβλία), από τους Χάρτες (Maps), ενώ μπορούμε να διαβάσουμε ειδήσεις και νέα σχετικά με την αναζήτησή μας. Ένα επίσης ιδιαίτερα εξυπηρετικό χαρακτηριστικό του νέου Spotlight είναι η αυτόματη μετατροπή ισοτιμίας νομισμάτων: απλά γράφετε «100 dollars» και άμεσα στο παράθυρο εμφανίζεται «73,37 euros».

Safari

Ο βασικός και κύριος πλοηγός της Apple για τα ταξίδια σας στο Διαδίκτυο, όπως είναι αναμενόμενο, υπέστη κι αυτός μια γενική «ανανέωση». Πέραν των νέων τεχνικών λεπτομερειών που έχουν αναβαθμιστεί στον προγραμματιστικό κώδικά του, ώστε να απαιτεί λιγότερη δύναμη (άρα και λιγότερη ενέργεια από την μπαταρία) του Mac, ο νέος Safari είναι πιο λιτός και συνάμα πιο περιεκτικός.

Η μπάρα στο πάνω μέρος του παραθύρου έχει γίνει ένα τρομερό πολυ-εργαλείο, χωρίς όμως αυτό να φοβίζει τον χρήστη. Πληκτρολογώντας κάτι στην (μοναδική) μπάρα του Safari, πριν καν ολοκληρώσετε, θα έχουν εμφανιστεί έτοιμες επιλογές και αποτελέσματα αναζήτησης. Έτσι, με ένα και μοναδικό τρόπο μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις αγαπημένες σελίδες σας και στην αναζήτηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο. Επίσης, οι αποθηκευμένοι σελιδοδείκτες απέκτησαν έναν πολύ πιο όμορφο και εύκολο στην ανάγνωση, τρόπο απεικόνισης, πάντα εντός της νέας αισθητικής.

Mail

Το βασικό πρόγραμμα λήψης, αποστολής και δημιουργίας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους Mac υπολογιστές. Ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης στις γραμμές της νέας αισθητικής και καινοτομικές ευκολίες.

Πλέον, μπορείτε να κάνετε πιο πολλά όταν γράφετε ένα μήνυμα, αλλά με εύκολο τρόπο, όπως για παράδειγμα, να ενσωματώστε μια ή και παραπάνω φωτογραφίες, τις οποίες μπορείτε να σχολιάσετε ή/και να ρετουσάρετε επιτόπου, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε πρόγραμμα.

Μια νέα και λίαν σημαντική νέα δυνατότητα είναι του Mail στο OS X Yosemite, είναι η αποστολή attachment (επισύναψη) αρχείων χωρίς περιορισμό στον «όγκο» / μέγεθός τους. Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες είναι ότι δεν μπορούν να στείλουν / λάβουν email που να έχει εμπεριέχει αρχείο μεγάλου μεγέθους (πχ. μια ταινία), γιατί υπάρχουν περιορισμοί που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες email, που επιβάλλουν την αποστολή/λήψη μικρών σε μέγεθος αρχείων (πάσης φύσεως). Η Apple καινοτομεί, παρεμβάλλοντας εαυτόν και προσφέροντας την δική της υπηρεσία «iCloud» (μια πλειάδα υπολογιστών και αποθηκευτικού χώρου στις εγκαταστάσεις της), ώστε ο χρήστης να μπορεί να στείλει/λάβει μηνύματα email μεγέθους έως και 5 GB ανά μήνυμα! Η νέα αυτή δυνατότητα λέγεται Mail Drop – για τους χρήστες της εφαρμογής Mail δεν αλλάζει τίποτα, όπως έστελναν/λάμβαναν email έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν, ενώ για όλους τους υπόλοιπους χρήστες διαφορετικών προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή webmail, στο email που θα συντάσσουν / λαμβάνουν θα υπάρχει ένας σύνδεσμος (link) για να κατεβάσουν τις επισυνάψεις.

Messages

Η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων για Mac υπολογιστές (αλλά και i-συσκευές).

Οι απανταχού φίλοι των μηνυμάτων θα χαρούν, καθώς πλέον μπορούν να δημιουργήσουν «συζητήσεις» με επικεφαλίδα (πχ. θεματολογίας), στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν διάφοροι άλλοι χρήστες, από όλες τις συσκευές Apple (Mac, iPhone, iPad, iPod) – για τους οποίους μάλιστα παρέχονται περαιτέρω επιλογές (ξεχωριστά μηνύματα, φωνητική ή/και βίντεο κλήση).

Finder

Ο Finder, αν και στην ουσία είναι ένα πρόγραμμα δεμένο άρρηκτα με το Λειτουργικό Σύστημα που «τρέχει» συνεχώς και ασταμάτητα, ο χρήστης το γνωρίζει ως τον τρόπο για να «ανοίξει» και να δει τα περιεχόμενα του Mac του, δηλαδή τα κάθε λογής αρχεία του (μουσική, φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, σελίδες, παιχνίδια, κλπ).

Ο νέος Finder πλέον ενσωματώνει το iCloud, έχοντας τη δυνατότητα να «ανεβάσει» σε αυτό ότι αρχεία επιθυμεί (μέχρι πριν το OS X Yosemite υπήρχαν περιορισμοί στο είδος αρχείων). Έτσι, τα αρχεία του, πέραν ότι είναι ασφαλή και δεν θα ανησυχεί μήπως τα χάσει/σβηστούν κατά λάθος, είναι πλέον προσβάσιμα πανεύκολη από κάθε Finder από οποιοδήποτε Mac υπολογιστή (σπιτιού, γραφείου ή φίλου), μέσω του iCloud Drive, όπως ονομάζεται η νέα δυνατότητα. Ο βαθμός εξυπηρέτησης στην πρόσβαση των αρχείων σας, δεν περιορίζεται αποκλειστικά μεταξύ υπολογιστών Mac, αλλά υποστηρίζονται και PC υπολογιστές μέσω της υπηρεσίας «iCloud.com».

Τέλος, μπορείτε να στείλετε/λάβετε αρχεία μέσω της λειτουργίας Air Drop μεταξύ Mac υπολογιστών και i-συσκευών, για την πλήρη ενοποίηση της χρηστικής σας εμπειρίας, πάντα με εύκολο τρόπο.

Τηλεφωνικές κλήσεις

Ναι, σωστά διαβάσατε, οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι πλέον πραγματικότητα μέσω από τον Mac υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας.

Αρκεί να το έχετε κάπου μέσα στον χώρο που είναι και ο Mac (ώστε να επικοινωνεί μαζί του ασύρματα) και κάθε κλήση, φωνητική ή βίντεο, που θα λαμβάνετε, θα εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης. Ακολούθως μπορείτε μέσω του Mac να πραγματοποιήσετε μια κλήση, επιλέγοντας κάποια από τις υφιστάμενες «Επαφές» σας ή πληκτρολογώντας τον αριθμό τηλεφώνου ή ακόμα, κάνοντας «κλικ» σε οποιοδήποτε αριθμό προβάλλεται επί της οθόνης του Mac (πχ. το τηλέφωνο μιας εταιρείας που διαβάζετε σε μια ιστοσελίδα).

SMS

Επίσης σωστά διαβάσατε, μέσα από τον Mac υπολογιστή σας και με το OS X Yosemite, πλέον μπορείτε να βλέπετε τα μηνύματα SMS από το iPhone σας, όπως και να στέλνετε, εύκολα και απλά.

Handoff

Αυτή είναι η νέα λειτουργία – καινοτομία του OS X Yosemite (και του νέου iOS 8), που κυριολεκτικά επαναπροσδιορίζει την εμπειρία χρήσης ενός Mac και ενός iPhone ή/και μιας ταμπλέτας iPad. Ότι και αν κάνετε, ότι και να βλέπετε, μελετάτε, δημιουργείτε, επεξεργάζεστε μέσα στις εφαρμογές Mail, Safari, Numbers, Keynote, Maps (Χάρτες), Messages (Μηνύματα), Reminders (Υπενθυμίσεις), Calendar (Ημερολόγιο) και Contacts (Επαφές), άμεσα και «μαγικά», χωρίς καμία προσπάθεια του χρήστη, υπάρχει σε όλες τις συσκευές.

Έτσι, η Apple προσφέρει μια ομαλή ροή της δουλειάς, της ψυχαγωγίας και εν γένει της εμπειρίας χρήσης, σε ένα ενιαίο «οικοσύστημα» μεταξύ όλων των συσκευών της, είτε αυτές λέγονται Mac υπολογιστές είτε iPhone, iPad και iPod.

Instant Hotspot

Μέχρι σήμερα, για να συνδέσει ο χρήστης το iPhone του με τον Mac υπολογιστή, ώστε να του «μοιράσει» Internet μέσω δικτύου 3G/4G που λαμβάνει το τηλέφωνο, θα έπρεπε να ακολουθήσει μια διαδικασία «στησίματος», όχι ιδιαίτερα δύσκολη ή πολύπλοκη, αλλά σαφώς όχι και τόσο άμεση.

Πλέον, με το OS X Yosemite αρκεί να πάμε στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης, όπου βρίσκεται το εικονίδιο του Wi-Fi και μέσα σε αυτό θα δούμε απευθείας το iPhone μας, όπου αρκεί να το επιλέξουμε και αυτόματα θα μοιραστεί το Internet χωρίς κανένα περαιτέρω κλικ από μεριάς μας.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.apple.com/osx/preview/design/

http://www.apple.com/osx/preview/apps/

http://www.apple.com/osx/preview/mac-and-ios/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης