devolo dLAN powerline: ταχύτατη μετάδοση Internet μέσω πριζών ρεύματος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, 11:45
devolo dLAN powerline: ταχύτατη μετάδοση Internet μέσω πριζών ρεύματος
Λευτέρης Ξυκομηνός


Από την εποχή που η θέαση ταινιών και σειρών προσφερόταν αποκλειστικά μέσω των τηλεοπτικών καναλιών, έχουμε φτάσει στην εποχή του «βίντεο ροής» ή κατά το αγγλικότερο «video streaming» μέσω υπηρεσιών. Η βιομηχανία των υπηρεσιών video streaming ανθεί με πρώτη και καλύτερη αυτή της Netflix. Μάλιστα, το 2016 ο αριθμός των χρηστών φαίνεται να αυξηθεί περαιτέρω και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά παγκοσμίως (πηγή: Statista 2015). Το ελκυστικό περιεχόμενο, οι χαμηλές τιμές και οι γρήγορες συνδέσεις στο Internet συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτών των σύγχρονων υπηρεσιών ροής βίντεο ψυχαγωγικού περιεχομένου. Τι γίνεται όμως όταν το γρήγορο σήμα του Internet, δεν φτάνει από το router στην τηλεόραση ή στο streaming box; Ο χρήστης απογοητεύεται αφού έχει να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως το stuttering («σπασίματα» στην αναπαραγωγή βίντεο) αλλά και εικόνες γεμάτες αντιαισθητικά pixels (macro-blocking). Μια λύση στο πρόβλημα είναι οι προσαρμογείς dLAN της devolo.

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά του video streaming

Οι κινούμενες εικόνες στο Internet υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια. Οι χρήστες του Internet μπορούν πλέον να παρακολουθούν από τον καναπέ τους, ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια το περιεχόμενο που θέλουν, από ένα σύντομο video clip στο YouTube, ένα ντοκιμαντέρ, μέχρι και μια πρόσφατη κινηματογραφική ταινία. Σύμφωνα με μια μελέτη του οργανισμού Bitkom (2016), η πλειοψηφία των χρηστών του Internet χρησιμοποιούν video-on-demand (VOD).
Στην κορυφή της δημοτικότητας βρίσκονται οι βιβλιοθήκες ενημέρωσης γνωστών τηλεοπτικών σταθμών αλλά και οι υπηρεσίες streaming όπως το Netflix, το Watchever και το Amazon Video. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το κλαδικό περιοδικό Media Perspectives σχετικά με την καθημερινή χρήση των μέσων, αποκάλυψε ότι οι νέοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 14 και 29 ετών, προτιμούν να παρακολουθούν βίντεο και όχι τα παραδοσιακά τηλεοπτικά προγράμματα.Άριστη ποιότητα μετάδοσης σε 4K και εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια

Για να είναι σε θέση οι χρήστες να παρακολουθήσουν τις νέες υπηρεσίες περιεχομένου, εκτός από υπολογιστή PC/Mac, χρησιμοποιούν είτε μια έξυπνη τηλεόραση, είτε μια εξειδικευμένη συσκευή streaming, όπως οι Apple TV, Amazon Fire TV ή Google Chromecast. Το σταθερό streaming σε υπερ-υψηλή ανάλυση 4K ή η μετάδοση ultra HDTV μπορεί να επιτευχθεί με ταχύτητα των 15 Mbps. Ως εκ τούτου, μια κανονική σύνδεση στο Internet και η σωστή συσκευή streaming πληρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που επιτρέπουν στους χρήστες να απολαύσουν τα σύγχρονα video. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: το γρήγορο σήμα Internet συχνά δεν φτάνει πάντα αυτούσιο από το router στη συσκευή streaming, αφού στην πορεία μειώνεται η ένταση και αυτό έχει αρνητική επίπτωση στη συνεχή ροή της αναπαραγωγής της εικόνας. Το αποτέλεσμα είναι το βίντεο που παρακολουθούμε να μην είναι πλέον διασκεδαστικό, αφού οι εικόνες «τρέμουν» και δημιουργείται και το φαινόμενο της δημιουργίας pixel. Η devolo προσφέρει την λύση για το πρόβλημα αυτό με τη χρήση των dLAN Powerline adapters, όπου η σύνδεση Internet έρχεται απευθείας και χωρίς διακοπές, μέσω της γραμμής ρεύματος.

Internet μέσω πρίζας ρεύματος

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Αφού βγάλουμε από την συσκευασία του τον πρώτο προσαρμογέα devolo dLAN, κατόπιν τον τοποθετούμε σε μια ελεύθερη πρίζα κοντά στο router. Έπειτα, τον συνδέουμε με το router μέσω του καλωδίου Ethernet. Στη συνέχεια τοποθετούμε το δεύτερο προσαρμογέα σε μια ελεύθερη πρίζα και τον συνδέουμε είτε μέσω καλωδίου Ethernet ή ασύρματα στην έξυπνη τηλεόραση ή στη συσκευή streaming και αυτό ήταν όλο! Έτοιμη η γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο Internet από την πρίζα σε κάθε χώρο του σπιτιού, από το υπόγειο play room μέχρι τη σοφίτα. Οι πρακτικοί προσαρμογείς δικτύου devolo, χρησιμοποιούν τη γραμμή ρεύματος σαν ένα «μακρύ καλώδιο δικτύου», μετατρέποντας κάθε πρίζα σε ένα σημείο πρόσβασης στο Internet.Μέγιστο σήμα ακόμα και από μία κακή γραμμή

Ένα υψηλό εύρος ζώνης είναι σημαντικό ακόμη και σε λιτές καλωδιώσεις. Οι προσαρμογείς devolo διαθέτουν μια σειρά από αποκλειστικές και πατενταρισμένες τεχνολογίες όπως η «devolo range+», με ενσωματωμένα αντιπαρασιτικά φίλτρα, καθώς και τακτικές αναβαθμίσεις στο εσωτερικό λογισμικό τους (firmware). Οι προσαρμογείς της σειράς 1200 επιτυγχάνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας σταθερό εύρος ζώνης για αδιάλειπτο streaming 4K, κατά μέσο όρο σε πάνω από το 90% όλων των διαθέσιμων πριζών.

Κορυφαία αποτελέσματα για τη σειρά dLAN 1200

Όσοι θέλουν να είναι σίγουροι για το συνεχές και αδιάλειπτο streaming ή για άλλες εφαρμογές που απαιτούν συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, θα πρέπει να βασίζονται στην τελευταία γενιά των προσαρμογέων devolo dLAN 1200+ ή dLAN1200+ WiFi ac, που ενσωματώνουν κορυφαίες τεχνολογίες. Οι δύο προσαρμογείς διατίθενται από ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων ως ένα πρακτικό σετ εκκίνησης για την αρχική δημιουργία ενός δικτύου Powerline ή ως μεμονωμένοι προσαρμογείς για την επέκταση μιας υπάρχουσας εγκατάστασης. Ο προτεινόμενες τιμές λιανικής για το starter kit είναι αντίστοιχα 139,90 ευρώ και 189,90 ευρώ, ενώ για τους μεμονωμένους προσαρμογείς 74,90 ευρώ και 129,90 ευρώ αντίστοιχα. Όλα τα προϊόντα devolo καλύπτονται από τριετή εγγύηση.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016, 14:17