Ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές: για online gaming και streaming σε ανάλυση 4K, η σύνδεση στο Internet πρέπει να είναι γρήγορη και αξιόπιστη. Το lag κατά τη διάρκεια των ταινιών και οι καθυστερημένοι χρόνοι απόκρισης στο gaming μπορεί να είναι εξοργιστικοί. Επωφελείστε πλήρως την ταχύτητα της σύνδεσης που έχετε από τον πάροχο σας; Πόσο bandwidth χρειαζόμαστε πραγματικά; Η devolo έχει τις απαντήσεις!
 

Με ποια εργαλεία μπορώ να μετρήσω την ταχύτητα;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εύκολα και εύχρηστα εργαλεία για τον έλεγχο της ταχύτητας του Internet και χωρίς να χρειάζεται συνδρομή. Το πιο γνωστό εργαλείο είναι το Speedtest.net από την Ookla. Άλλα εξίσου καλά εργαλεία είναι το SpeedSmart.net και το Fast.com.
 

Για τη δοκιμή της ταχύτητας, γίνεται μεταφορά δεδομένων μεταξύ ενός δοκιμαστικού διακομιστή και της συσκευής που χρησιμοποιείτε, για να καθορίσουν τόσο τους ρυθμούς upload και download όσο και τους χρόνους απόκρισης ping. Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή διακομιστή, είναι η απόστασή του από την τοποθεσία σας ώστε η διαδρομή μετάδοσης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Δεδομένου ότι τα εργαλεία δοκιμής ταχύτητας συνήθως επιλέγουν αυτόματα τον κοντινότερο διακομιστή, η αλλαγή του διακομιστή δοκιμής συνιστάται μόνο εάν τα αποτελέσματα διαφέρουν σημαντικά ή βρίσκονται πολύ κάτω από τα αναμενόμενα.

Πώς μπορείτε να έχετε τα πιο ακριβή αποτελέσματα δοκιμών;
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθήστε μερικούς κανόνες για να επιτύχετε ακριβή αποτελέσματα κατά τη δοκιμή της ταχύτητας.

Κάντε τυχαίες δοκιμές κατά τη διάρκεια της μέρας
Οι ταχύτητες μπορεί να διαφέρουν πολύ από τη μια ώρα της ημέρας στην άλλη ακόμα και με ενσύρματες συνδέσεις στο Internet, καθώς το bandwidth μοιράζεται σε πολλά νοικοκυριά στην γειτονία μας. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητό το βράδυ, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στο σπίτι, συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Για αξιόπιστα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να διεξάγετε πολλαπλές δοκιμές μέσα στη μέρα.

Μετρήστε την ταχύτητα, χρησιμοποιώντας σύνδεση με καλώδιο Ethernet
Καθώς το WiFi μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, τα καλύτερα αποτελέσματα θα προκύψουν χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή συνδεδεμένο απευθείας στο router, μέσω Ethernet. Αλλά προσέξτε: Τα παλιά καλώδια Cat 5 και οι αργοί υπολογιστές μπορούν να εμποδίσουν αισθητά την απόδοση της ταχύτητας. Για τη μέγιστη ακρίβεια, κάντε τη δοκιμή της ταχύτητας χρησιμοποιώντας σύνδεση καλωδίου Cat 5e (ή καλύτερη) και ένα γρήγορο υπολογιστή.

Αποφύγετε τις παρεμβολές
Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή και του router πριν εκτελέσετε τη δοκιμή. Βοηθά επίσης στη μείωση της τρέχουσας χρήσης δεδομένων μέσω του router. Για παράδειγμα, αποσυνδέστε όλες τις φορητές συσκευές, κλείστε όλες τις άλλες εφαρμογές υπολογιστή και εκκαθαρίστε την προσωρινή μνήμη του browser πριν από κάθε δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα στην προσωρινή μνήμη δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα.

Πόση ταχύτητα χρειάζομαι στην πραγματικότητα;

Προφανώς, όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο! Αλλά ποιες ταχύτητες Internet είναι πραγματικά απαραίτητες για τις καθημερινές μας ανάγκες; Ας ρίξουμε μια ματιά:

Video streaming
Για streaming βίντεο σε HD ή Full HD, γενικά αρκούν 3 έως 5 Mbps, ανάλογα με την πηγή του streaming. Ωστόσο, για ταινίες υψηλής ανάλυσης 4K, χρειάζονται 15 έως 25 Mbps.

Music streaming
Μια ταχύτητα ανάμεσα σε 2 και 6 Mbps είναι ό,τι πρέπει για stream μουσικής και podcast.

Online gaming
Ένα νικηφόρο online match αξίζει το λιγότερο 10 Mbps.

Home office
Η καθαρότητα και η ευκρίνεια μιας τηλεδιάσκεψης από το σπίτι, απαιτούν ταχύτητα από 1,5 Mbps και άνω.

Πώς μπορώ να αποκτήσω Internet ακριβώς εκεί που το θέλω;
 

Αφού διαπιστώσετε ότι ο πάροχος Internet σας διαθέτει αρκετό bandwidth, εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα, πώς θα μεταφέρετε το Internet στο σημείο που χρειάζεται; Τα router βρίσκονται συνήθως σε γωνίες δωματίων, σε κάποιο πλάι ή ακόμα και στο υπόγειο. Με τους προσαρμογείς Powerline, όπως τα devolo Magic, το σήμα του Internet μεταδίδεται μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης σε κάθε δωμάτιο. Υπάρχουν προσαρμογείς Powerline με θύρες Ethernet για ενσύρματη διασύνδεση, καθώς και με λειτουργία WiFi οι οποίοι μπορούν να μετατρέψουν οποιαδήποτε πρίζα ρεύματος σε ένα γρήγορο σημείο πρόσβασης στο Internet, μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς ειδικές τεχνικές γνώσεις.
 

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να έχετε ένα τέλειο οικιακό δίκτυο, επισκεφθείτε το www.devolo.gr, www.devolo.com.cy.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης