Το Google I/O, το ετήσιο συνέδριο της εταιρείας για τους developers, ξεκίνησε την Τρίτη, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ξεκίνησε με μια παρουσίαση δύο ωρών από την Google, με κορυφαία στελέχη της εταιρείας να ανεβαίνουν στη σκηνή του Shoreline Amphitheatre στο Mountain View της Καλιφόρνια για να ανακοινώσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στα Android, Google Assistant, Google Maps, Google Photos και την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι ανακοινώσεις ήταν δεκάδες, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις 15 πιο εντυπωσιακές:

1. Το Gmail πλέον μπορεί να συμπληρώνει αυτόματα ολόκληρα emails με ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται “έξυπνη σύνθεση (smart compose). Πατώντας το κουμπί Tab, η Google μπορεί να συμπληρώνει αυτόματα το μήνυμά σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε άμεσα, καθώς η νέα εμπειρία Gmail γίνεται διαθέσιμη σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Google Photos: ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται “προτεινόμενες ενέργειες” μπορεί να εντοπίσει φίλους σας σε φωτογραφίες σας και σας προτείνει να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με αυτούς με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού.

3.Το Google Photos ενισχύεται ιδιαίτερα. Μπορείτε άμεσα να μετατρέψετε φωτογραφίες εγγράφων σε PDFs, ενώ μπορείτε να αφαιρέσετε και το χρώμα από φωτογραφίες (από όλη τη φωτογραφία ή από συγκεκριμένα σημεία) ή να χρωματίσετε ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

4.Τεράστια βελτίωση για το Google Assistant, σύμφωνα με τον CEO της Google, Sundar Pichai. Σύντομα θα ακούγεται πολύ πιο φυσική η φωνή του βοηθού, ενώ η νέα φωνή που θα ακούσουμε αργότερα μες στη χρονιά, ανήκει στον R&B τραγουδιστή παγκοσμίου φήμης, John Legend.

5. Το Google Assistant είναι πλέον πολύ πιο έξυπνο. Χάρις σε ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “συνεχόμενες συζητήσεις”, δεν χρειάζεται να λέτε “OK Google” κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Αρκεί να χρησιμοποιήσετε την εντολή για να ξεκινήσετε την κουβέντα και στη συνέχεια να κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε. Το Google Assistant θα θυμάται επίσης τις απαντήσεις, ενώ θα μπορεί να απαντήσει και σε πολλαπλές ερωτήσεις με μία μόνο πρόταση.

6. Ένα χαρακτηριστικό που ζητούσαν πολλοί γονείς, είναι αυτό της “ευγένειας”. Κάθε φορά που λέτε “please (παρακαλώ)” στο Google Assistant αυτό θα αναγνωρίζεται. Σκοπός του χαρακτηριστικού είναι να μάθει τα παιδιά να μην είναι αυταρχικά όταν ζητούν πράγματα και το Assistant θα απαντά με αντίστοιχη ευγένεια ή και κάποιο κοπλιμέντο.

7. Ένα χαρακτηριστικό από το μέλλον: Ο Pichai αποκάλυψε ένα χαρακτηριστικό του Google Assistant που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ακόμα μεν, όμως φάνηκε να λειτουργεί πλήρως κατά την παρουσίαση και ήταν άκρως εντυπωσιακό. Μπορείτε να ζητήσετε από το Google Assistant να κανονίσει κάποιο επαγγελματικό ραντεβού για εσάς. Θα καλέσει την εταιρεία που θέλετε και η Google AI θα συνομιλήσει με άνθρωπο, για να κανονίσει το ραντεβού που θέλετε! Δείτε το παρακάτω βίντεο. Ακούστε πόσο φυσική ακούγεται η συνομιλία.

8. Η νέα έκδοση του Android, το Android P, εστιάζει σε κάτι που ονομάζει “ψηφιακή ευεξία”. Η Google προσπαθεί έτσι να σας κάνει να περνάτε λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας το κινητό σας και να περνάτε περισσότερο χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους. Το λογισμικό θα σας δίνει πληροφορίες για τη χρήση που κάνετε και θα σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε τον χρόνο που αφιερώνετε στο κινητό σας και σε εφαρμογές, όπως το YouTube.

9. Αν έχετε πολλαπλές συνδρομές σε περιοδικά και εφημερίδες, ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Γίνετε συνδρομητής με την Google” θα σας δώσει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό σας όπου κι αν βρίσκεστε: είτε στο Google Search, είτε στο Google News, είτε στα site τα ίδια.

10. H Google ετοιμάζεται για τα μελλοντικά Android τηλέφωνα που δεν θα έχουν κουμπιά. Το Android P έχει ένα νέο σύστημα πλοήγησης που δίνει έμφαση στα gestures αντί για τα κουμπιά. Είναι παρόμοιο με το σύστημα πλοήγησης του iPhone X. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

11. To Android P έχει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Shush (Σουτ)”. Αν ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό αυτό, τότε κάθε φορά που θα ακουμπάτε το κινητό σας σε μια επιφάνεια με την οθόνη προς τα κάτω, τότε αυτόματα θα ενεργοποιείται το mode “μην ενοχλείτε”.

12. Ακόμα ένα νέο χαρακτηριστικό του Android P έχει να κάνει με την περιστροφή της οθόνης. Αν κοιτάτε την οθόνη και περιστρέψετε το τηλέφωνό σας, θα εμφανιστεί ένα κουμπί, που θα σας επιτρέπει να περιστρέψετε την οθόνη σας, αν το πατήσετε.

13. Google Maps: Μερικά νέα χαρακτηριστικά χρησιμοποιούν εντυπωσιακή τεχνολογία, καθώς η εφαρμογή θα σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την κάμερά σας σε συνδυασμό με το Street View. Αν χρειάζεστε οδηγίες, τεράστια βέλη ή ακόμα και χαρακτήρες θα εμφανίζονται επί της οθόνης για να σας βοηθήσουν.

14. Ένα νέο χαρακτηριστικό του Google Lens θα σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα την κάμερα του smartphone σας και να επιλέξετε κείμενο επί της οθόνης σας από αυτό που βλέπει η κάμερα σε πραγματικό χρόνο!

15. Το Google Lens έχει άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Style Match”, το οποίο θα αναγνωρίζει τα ρούχα ή τα αξεσουάρ που στοχεύετε με την κάμερά σας και θα σας βοηθά να τα αγοράσετε διαδικτυακά ή θα σας προτείνει άλλα ρούχα και αξεσουάρ που ταιριάζουν με αυτά που του δείχνετε…

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης