Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι που περπατούσαν ή έκαναν κηπουρική από 10 έως 60 κάθε εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με αυτούς που δεν σηκώνονται από τον καναπέ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια γρήγορη βόλτα μια ή δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη που περιέλαβε περίπου 90.000 άτομα.

Μια «μέτρια σωματική δραστηριότητα» – σπασμένη σε τμήματα όχι λιγότερα από 10 λεπτά, και συνολικά 2,5-5 ώρες την εβδομάδα οδήγησε σε 31% μείωση του κινδύνου, βρήκαν οι ερευνητές. 

Και εκείνοι που έφτασαν τουλάχιστον τις 25 ώρες δραστηριότητας σχεδόν μείωσαν τον κίνδυνο κατά 50%. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και λίγη άσκηση βοηθάει την καρδιά

Αλλά ειδικά για τις παθήσεις της καρδιάς δεν υπήρχε κανένα πρόσθετο όφελος αυξάνοντας τη δραστηριότητα πάνω από 5 ώρες την εβδομάδα – και μέχρι τις 25 ώρες.

Αλλά δεν έχουν όλοι τόσο πολύ χρόνο να ξοδέψουν για την άσκηση αναψυχής, αναγνώρισαν οι συγγραφείς.

Οι δραστηριότητες που επιταχύνουν τους παλμούς της καρδιάς, όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο και τα αγωνιστικά αθλήματα είναι τα πιο αποδοτικά για την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Bo Xi, καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Shandong της βόρειας Κίνας, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέγονταν ετησίως για 88.140 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1997 και 2008 από τα National Health Interview Surveys. Αυτά τα δεδομένα σχετικά με την άσκηση συγκρίθηκαν εν συνεχεία έναντι των καταχωρημένων θανάτων μέχρι το 2011.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης