Ζήσης Ψάλλας

Γνωρίζουμε ότι οι αιωνόβιοι ζουν πολύ επειδή είναι ασυνήθιστα υγιείς. Παραμένουν υγιείς για περίπου 30 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους  ανθρώπους και όταν τελικά αρρωστήσουν, είναι άρρωστοι για μικρό χρονικό διάστημα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το γενικό πληθυσμό, το να προσέχετε το βάρος σας, να μην καπνίζετε, να πίνετε μέτρια και να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής έως και 14 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που δεν κάνει τίποτα από αυτά. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει μεταξύ των αιωνόβιων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 60% των αιωνόβιων Εβραίων Ασκενάζι κάπνιζαν πολύ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, οι μισοί ήταν παχύσαρκοι για το ίδιο χρονικό διάστημα, λιγότεροι από τους μισούς έκαναν ακόμη και μέτρια άσκηση και λιγότερο από το 3% ήταν χορτοφάγοι. 

Ποιο είναι το μυστικό; Θα μπορούσε να οφείλεται σε σπάνια γονίδια; Αν ναι, τότε υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους αυτό λειτουργεί. Οι αιωνόβιοι μπορεί να φέρουν ασυνήθιστες γενετικές παραλλαγές που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ή αντί αυτού να τους λείπουν οι παραλλαγές γονιδίων που προκαλούν ασθένειες και βλάβες στα τέλη της ζωής.

Πάνω από το 60% των αιωνόβιων έχουν γενετικές αλλαγές που αλλάζουν τα γονίδια που ρυθμίζουν την ανάπτυξη στην πρώιμη ζωή. Μια πιθανή αιτία γι’ αυτό είναι τα μειωμένα επίπεδα μιας αυξητικής ορμόνης που ονομάζεται IGF-1, αν και οι αιωνόβιοι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα πιο κοντοί από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς, η αυξητική ορμόνη είναι απαραίτητη νωρίς στη ζωή, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα IGF-1 στη μέση και στην όψιμη ζωή σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ασθένεια στα τέλη της ζωής. Οι λεπτομερείς μηχανισμοί που διέπουν αυτό παραμένουν ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά ακόμη και μεταξύ των αιωνόβιων, οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης ζουν περισσότερο από εκείνες με τα υψηλότερα..Οι αιωνόβιοι είναι επίσης διαφορετικοί από τους υπόλοιπους με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, τείνουν να έχουν καλά επίπεδα χοληστερόλης, και αυτό υπονοεί ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη μακροζωία τους.

Τελικά, οι αιωνόβιοι είναι «φυσικά πειράματα» που μας δείχνουν ότι είναι δυνατόν να ζεις με άριστη υγεία, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποια επικίνδυνα γονίδια και δεν δίνεις σημασία στην υγεία σου -αλλά μόνο αν φέρεις σπάνιες, ελάχιστα κατανοητές μεταλλάξεις. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης