Ασκήσεις ετοιμότητας για τον Έμπολα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 19:51
Ασκήσεις ετοιμότητας για τον Έμπολα
Σε δηλώσεις του για τον ιό του Έμπολα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορόδης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που ορίζει η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως διαβεβαίωσε, δεν υπάρχει ζήτημα γενικότερης ανησυχίας αυτή τη στιγμή και πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί μία άσκηση ετοιμότητας, για το ζήτημα αυτό.

Όπως τόνισε «θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει όσα έπρεπε να κάνουμε σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Αναλυτικά η δηλώσεις του κ. Βορίδη:

«Από τη χρονική στιγμή που έχει εκδοθεί η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την πρώτη εκείνη στιγμή, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα τα οποία ορίζει ο Οργανισμός. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε εκδώσει οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς και από αυτές τις χώρες. Για το τι πρέπει να κάνουν, πως μπορούν να προστατευθούν. Έχουμε εκδώσει οδηγίες για το προσωπικό είτε αυτό είναι της Ελληνικής Αστυνομίας είτε του Λιμενικού Σώματος είτε άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται με την υποδοχή ανθρώπων που μπορεί να έρχονται από αυτές τις χώρες, είτε νόμιμα είτε παράνομα.

Το προσωπικό, λοιπόν, που χειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς, έχει πλήρεις υγειονομικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει σε μια πρώτη εξέταση να διαγνώσει αν υπάρχει θέμα ή όχι. Και αν τυχόν υπάρχει ύποπτο κρούσμα, πώς πρέπει να ενεργήσει στη συνέχεια.

Έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς, εκεί που γίνονται οι εξετάσεις, στη Θεσσαλονίκη, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ο συγκεκριμένος ιός ή όχι. Έχουμε, επίσης, ορίσει και νοσοκομείο αναφοράς, εκεί όπου ουσιαστικά το ύποπτο κρούσμα θα οδηγηθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουμε αν είναι πράγματι κρούσμα και να γίνει ο χειρισμός του ως κρούσμα. Έχουμε ορίσει, εκτός από το νοσοκομείο, και το προσωπικό που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Επομένως, από αυτή την πλευρά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Εκείνο το οποίο ακόμη θα κάνουμε μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, είναι να κάνουμε μια άσκηση ετοιμότητας για το ζήτημα αυτό. Και θεωρώ ότι έχουμε εξαντλήσει όσα έπρεπε να κάνουμε σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς για εάν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τους Έλληνες, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικότερης ανησυχίας αυτή τη στιγμή, ούτε έχουμε κάποιο ύποπτο κρούσμα. ¨Όπως ανέφερε «Είχαμε κάποια ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα, τα οποία ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι -για παράδειγμα- το ένα ήταν μια ελονοσία, κάποια στιγμή το καλοκαίρι, ένα άλλο διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν τίποτα. Ωστόσο ακολουθήσαμε τη διαδικασία. Την έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει τη διαδικασία.

Υπάρχει μια εγρήγορση συνολικά στον υγειονομικό χώρο για το ζήτημα αυτό, αλλά γενικότερη ανησυχία με αυτή την έννοια, πέρα από αυτό που σας είπα, δεν πρέπει να υπάρχει».

Διαβάστε επίσης:
O εφιάλτης του Έμπολα στην Ευρώπη


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 19:54