Μία ακόμα μελέτη επιβεβαιώνει τη δυναμική του κλάδου του φαρμάκου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα διαπιστώνει τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, rebate και claw back στην περαιτέρω ανάπτυξή του. 

Πρόκειται για τη μελέτη της Infobank Hellastat AE. Σύμφωνα με αυτή, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, ο οποίος συμβάλλει κατά πολύ στην εθνική οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η βιομηχανία φαρμάκων συνεισφέρει με 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και προσφέρει πάνω από 15.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο σε κατάταξη εξαγώγιμο προϊόν, αποδεικνύοντας έτσι τη σπουδαιότητα του κλάδου στις εγχώριες εξαγωγές.

Όμως, την περαιτέρω ανέλιξη του φαρμακευτικού κλάδου εμποδίζουν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (claw back) που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Το 2017 η συνολική επιβάρυνση ανήλθε στα 902 εκατ. ευρώ έναντι 751 εκατ. ευρώ το 2016, που μεταφράζεται σε αύξηση 20,1%. Μάλιστα, το ποσοστό συμμετοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίστηκε στο 31,68%, ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Αυτό συμβαίνει διότι, η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα οι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, εξηγεί η μελέτη της Infobank Hellastat AE. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, η ανάγκη εξορθολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι επιτακτική, όπως σημειώνει και ο CEO της Infobank Hellastat ΑΕ, κ. Νικόλας Γκουζέλος. «Η αγορά έχει ανάγκη από τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα. Σε περίπτωση που αυτό καταστεί εφικτό, θα δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου» αναφέρει, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας. Με βάση την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων 139 επιχειρήσεων, προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,19% στα 4.497,4 εκατ. ευρώ, τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 281,6 εκατ. ευρώ από 264,26 εκατ. ευρώ και τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 163,78 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 4,7% και 2,8% αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης