Ο φιλόδοξος επιστήμονας Άμπα Ζουμπάιρ πιστεύει ότι οι εργαστηριακές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών με εγκεφαλικό.

Ο Δρ. Ζουμπάιρ υποστηρίζει ότι ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθούν ανθρώπινοι ιστοί και όργανα στο διάστημα και αναζητούσε μια ευκαιρία να το αποδείξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η ευκαιρία ήλθε από το Κέντρο Επιστημονικής Ανάπτυξης στο Διάστημα (CASIS), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος χρηματοδότησε το Δρ. Ζουμπάιρ με το ποσό των 300.000 δολαρίων. Το ποσό αυτό θα δώσει την ευκαιρία για αποστολή βλαστοκυττάρων στο διάστημα ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα.

Ο Δρ. Ζουμπάιρ είναι ο ιατρικός και επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Κυτταρικής Θεραπείας της Mayo Clinic στη Φλόριδα. Υποστηρίζει ότι το καινοτόμο πείραμα θα είναι το πρώτο που θα περιλαμβάνει τη μεταφορά ανθρώπινων βλαστοκυττάρων στο διάστημα.

Ο ίδιος δηλώνει πως «στη Γη αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες παραγωγής βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία των ασθενών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειάζεται ένας μήνας για να παραχθούν αρκετά βλαστοκύτταρα για λίγους μόνο ασθενείς. Ένα διαστημικό εργαστήριο μπορεί να είναι η απάντηση που αναζητά η Αναγεννητική Ιατρική.»

Πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα (στη Γη) δείχνουν ότι η μικροβαρύτητα βοηθά πράγματι στην ταχύτερη ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων.

Ο Δρ. Ζουμπάιρ δηλώνει πως εάν υπάρχουν αρκετές ποσότητες από αυτά τα κύτταρα θα μπορεί να θεραπευθεί σχεδόν κάθε ασθένεια. Ο επιστήμονας συνεργάζεται με μηχανικούς από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι οποίοι κατασκευάζουν έναν ειδικό κυτταρικό βιοαντιδραστήρα που θα μεταφερθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα στο επόμενο έτος, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το πείραμα.

Ο Δρ. Ζουμπάιρ υποστηρίζει πως οι εργαστηριακές δοκιμές στο διάστημα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς οι εμπορικές πτήσεις στο ΔΔΣ πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και το κόστος του ταξιδιού γίνεται ολοένα και πιο προσιτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης