Επιταχύνοντας την ανάπτυξη των οστών με μία πρωτεΐνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 13:00
Επιταχύνοντας την ανάπτυξη των οστών με μία πρωτεΐνη
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που παράγεται με φυσικό τρόπο από το σώμα μας, και η οποία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των οστών. Η ανακάλυψη ανοίγει πιθανώς το δρόμο για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταγμάτων, για τη βελτίωση των οστικών μοσχευμάτων και για την καλύτερη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Επίσης, θα μπορούσε να έχει πρακτική εφαρμογή και πέρα από τα οστά, σε άλλα όργανα του σώματος, στο ευρύτερο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής.

Η έρευνα, υπό τον βιολόγο Τζιλ Χελμς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Translational Medicine” (σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ), το “Science” και το “Nature”. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη οικογένεια πρωτεϊνών, που αποκαλείται “Wnt”, στέλνει ένα σήμα που ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα των οστών προκειμένου αυτά να δημιουργήσουν νέο οστό στα σπονδυλωτά ζώα. Σε πρώτη φάση, έχουν γίνει πειράματα με επιτυχία σε ποντίκια, αλλά θεωρείται ότι η μέθοδος θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους, αφού και στα δύο είδη οστών ισχύει παρόμοια βιολογία.

Οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν όμως έναν τρόπο να εμφυτεύσουν τμήματα γενετικά τροποποιημένης πρωτεΐνης σε μικρές φυσαλίδες λιποσωμάτων. Μπόρεσαν έτσι να κάνουν πειράματα με ζώα, και διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη ήταν σε θέση να βοηθά στην ταχεία αναγέννηση οστών που είχαν υποστεί τραυματισμό. Τα ποντίκια που πήραν “Wnt” είχαν 3,5 φορές περισσότερα νέα οστά μετά από τρεις μέρες, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει την συγκεκριμένη πρωτεΐνη.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 13:11