Τα καλά νέα στον αγώνα κατά του Covid- 19 προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας. Μια ερευνητική ομάδα έχει μελέτησε και έχει απέδειξε την αυξημένη ευαισθησία των τεστ με σάλιο για την ανίχνευση λοιμώξεων Sar-cov-2

Με αξιοπιστία 98%, οι δοκιμασίες μοριακών τεστ με σάλιο είναι πιο ευαίσθητες από τα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή σε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό με χαμηλό ιικό φορτίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και έγιναν  περισσότερα από 5.000 τεστ , δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine».

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Πάντοβας, ξεκίνησε στις 8 και έληξε στις 24 Δεκεμβρίου του 2020.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε 5.579 εθελοντές του Πανεπιστημίου με συνολικά 19.850 δείγματα σάλιου και αξιολογήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους υπόλοιπους 5.350 εθελοντές, ο καθένας διενήργησε το τεστ σάλιου τουλάχιστον τρεις έως το μέγιστο πέντε φορές, για 11 εβδομάδες, μασώντας για τουλάχιστον ένα λεπτό, μια μπάλα από βαμβάκι.

Ένα παρόμοιο πείραμα έγινε επίσης στη Σιγκαπούρη, αλλά, όπως εξηγεί ο Mario Plebani, διευθυντής του διυπηρεσιακού Τμήματος Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου-Πανεπιστημίου της Πάντοβας και συντονιστής έρευνας:

«Σε αντίθεση με το πείραμα στη Σιγκαπούρη, στην Ιταλική μελέτη, το σάλιο συλλέχθηκε αυτομάτως σε δοκιμαστικό σωλήνα. Μια  απλούστερη και λιγότερο ενοχλητική μέθοδος.

Η συλλογή των δειγμάτων στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας εντόπισε 62 θετικούς στον Covid-19. Επανέλαβαν το ρινοφαρυγγικό τεστ για τις επόμενες 24 ώρες.

Οι δοκιμές συμφωνούσαν στο 98% των περιπτώσεων.

Ο μόνος ασθενής με θετικό τεστ σάλιου, αλλά αρνητικό ρινοφαρυγγικό τεστ, είχε χαμηλό ιικό φορτίο (Ct> 33).

Ο καθηγητής Plebani κατέληξε:

«Το πρόγραμμα που βασίζεται στην αυτο-συλλογή δειγμάτων σάλιου και δοκιμών έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αξιόπιστο, καλά αποδεκτό και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανίχνευση του Sars-CoV-2 σε ασυμπτωματικά άτομα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, χάρη στα επιχρίσματα που χρησιμοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν τρεις άλλοι θετικοί ασυμπτωματικοί εθελοντές που απομονώθηκαν αμέσως, εμποδίζοντας την ανάπτυξη εστιών στο Πανεπιστήμιο.

Μέσα σε 24 ώρες από το θετικό αποτέλεσμα, ενεργοποιήθηκε η ανίχνευση επαφών για υπαλλήλους και μαθητές που συχνάζουν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον.»

Πηγή: ildigitale.it 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης