Οι εμφραγματίες κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι ή να πεθάνουν από δεύτερο έμφραγμα το οποίο συνήθως αποδεικνύεται πιο μοιραίο από το πρώτο. Το αναφέρει νέα μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Kings College που επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για επαναλαμβανόμενο έμφραγμα παραμένει υπαρκτός για πολλά χρόνια μετά το πρώτο έμφραγμα.

«Βρήκαμε επίσης πως διαμορφώνεται η σημασία διαφόρων παραγόντων κινδύνου με την πάροδο των ετών μετά από το πρώτο έμφραγμα σε εκείνους τους εμφραγματίες, που επέζησαν» εξηγεί η δρ. Kitty Mohan, καθηγήτρια στο Πανεπιστημίο Kings College. Για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση γίνεται καθοριστικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση επαναλαμβανόμενου εμφράγματος κάποια χρόνια μετά το πρώτο έμφραγμα αλλά έχει αμελητέα σημασία στην αρχική περίοδο μετά το πρώτο έμφραγμα.
Μεγαλώνει με τα χρόνια ο κίνδυνος για δεύτερο έμφραγμα
Η δρ. Mohan συνέλεξε στοιχεία από τo Αρχείο Εμφραγμάτων του Νότιου Λονδίνου για να αξιολογήσει τους κινδύνους που απειλούν τους εμφραγματίες και την πιθανότητα εκδήλωσης επαναλαμβανόμενου εμφράγματος. Στην μελέτη περιλήφθηκαν 2.874 εμφραγματίες, 303 από τους οποίους βρέθηκε να έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενο έμφραγμα. Ο αθροιστικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση δεύτερου εμφράγματος διαμορφώθηκε στο 7.1% για τον πρώτο χρόνο μετά το πρώτο έμφραγμα, στο 16,2% για τον πέμπτο χρόνο μετά το πρώτο έμφραγμα και στο 24.5% μια δεκαετία μετά το πρώτο συμβάν.
Ανεβάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα η κολπική μαρμαρυγή
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς που υπέφεραν από κολπική μαρμαρυγή είχαν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επαναλαμβανόμενο έμφραγμα εντός ενός χρόνου μετά το πρώτο έμφραγμα. Επίσης, η υψηλή αρτηριακή πίεση προ του εμφράγματος σε συνδυασμό με την ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για επαναλαμβανόμενο έμφραγμα εντός της 5ετίας. Τέλος, τα άτομα που εκτός από υπέρταση προ του εμφράγματος και κολπική μαρμαρυγή βρίσκονταν και σε μεγαλύτερη ηλικία ήταν επιρρεπή σε επαναλαμβανόμενο έμφραγμα εντός της δεκαετίας.
«Ξέροντας πότε είναι περισσότερο πιθανό να υποστεί επαναλαμβανόμενο έμφραγμα ένας εμφραγματίας, μπορούμε να επέμβουμε καλύτερα στην τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να συμβεί» επισημαίνει η δρ.Mohan.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης