Οι διακυμάνσεις στην πίεση μπορεί να αποτελούν πολύ πιο έγκυρη ένδειξη ενδεχόμενου εγκεφαλικού, σε σχέση με μία σταθερά υψηλή πίεση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγαν υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι έρευνες προειδοποιούν ότι τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» της πίεσης δεν πρέπει να υποτιμούνται από τους ασθενείς, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι συχνές αυτές μετατροπές είναι πολύ πιο επικίνδυνες για την πρόκληση εγκεφαλικού, ασχέτως με τον μέσο όρο του βαθμού της πίεσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ακόμη ότι η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που παρέχεται για την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης συνδέεται άμεσα με το κατά πόσο την κρατούν σε μία ισορροπία.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο νευρολογικό περιοδικό «The Lancet Neurology», δεν ξεκαθαρίζει για ποιους λόγους οι περιστασιακές αυξομειώσεις επηρεάζουν την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμήθηκε ότι το φαινόμενο αυτό ίσως συμβαίνει, διότι η «ανισορροπία» στην πίεση αυξάνει το στρες στο κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο προκαλεί ταραχώδη ροή του αίματος και εν συνεχεία σοβαρή βλάβη στις αρτηρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης