Ζήσης Ψάλλας

Εκτός από ένα μήλο την ημέρα, και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα, σύμφωνα με μια  μελέτη  ερευνητών του Χάρβαρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η κατανάλωση οινοπνεύματος πάνω από 48 γραμμάρια την ημέρα συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό νοσηλείαςΗ μελέτη εξέτασε 21.000 άντρες και γυναίκες από την Ιταλία και διαπίστωσε πως όταν το κρασί περιλαμβάνεται με μια τυπική μεσογειακή διατροφή, ένα μικρό ποτήρι (125 ml) μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί ιατρική θεραπεία σε σύγκριση τόσο με αυτούς που πίνουν πολύ όσο και σε σύγκριση με αυτούς που δεν το αγγίζουν.

Η παρακολούθηση ήταν πάνω από έξι χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν 13.000 νοσοκομειακές εισαγωγές μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 56 ετών. Όσοι ποτέ δεν άγγιξαν ούτε μια σταγόνα αλκοόλ ήταν 11% πιθανότερο να βρεθούν σε νοσοκομείο σε σχέση με αυτούς που το απολάμβαναν καθημερινά σε μικρή ποσότητα.

Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση οινοπνεύματος πάνω από 48 γραμμάρια την ημέρα συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας τόσο για ασθένειες σχετιζόμενες με το αλκοόλ όσο και για καρκίνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μειώνει τη θρόμβωση

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι το κόκκινο κρασί, με μέτρο, μπορεί να είναι καλό για την καρδιά γιατί περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά. Επίσης το αλκοόλ προκαλεί αγγειοδιαστολή και μειώνει τη θρόμβωση.

Ωστόσο οι γιατροί ακολουθούν μια συντηρητική τακτική όταν μιλάνε για το αλκοόλ. Σ’ αυτούς που δεν πίνουν δεν τους λένε να το αρχίσουν και σ’ αυτούς που πίνουν ένα κρασάκι την ημέρα δεν τους λένε να το κόψουν. Ο Δρ. Ken Mukamal, αναπληρωτής καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που ηγήθηκε αυτής της μελέτης δήλωσε: «Δεν λέμε, απολύτως, σε οποιοσδήποτε ότι πρέπει να αρχίσει να πίνει για να βελτιώσει την υγεία του».

Οι γιατροί δεν προτείνουν το αλκοόλ -έστω και λίγο- σ’ αυτούς που απέχουν διότι υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο από αυτό που πρέπει.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ισχύουν για άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης