Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια εξελισσόμενη και μη πλήρως αναστρέψιμη νοσολογική κατάσταση που περιλαμβάνει δύο παθήσεις των πνευμόνων, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Και οι δύο καταστάσεις προκαλούν απόφραξη στους σωλήνες απ’ τους οποίους διέρχεται ο αέρας που εισπνέουμε και εκπνέουμε. Πολύ συχνά οι δύο αυτές νόσοι συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή, γι’ αυτό τους έχει δοθεί κοινή ονομασία (ΧΑΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπτώματα

Η δύσπνοια, η ανάγκη για αέρα, η υπερβολική παραγωγή πτυέλων και ο χρόνιος βήχας αποτελούν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΧΑΠ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο πρωινός βήχας των καπνιστών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ΧΑΠ. Ωστόσο, η ΧΑΠ δεν είναι μια αθώα δυσκολία στην αναπνοή ή ένας βήχας, αλλά αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων με αυξημένη θνησιμότητα.

Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό).

– Η ατμοσφαιρική ρύπανση.

– Οι επαγγελματικές σκόνες και τα χημικά και η εσωτερική ρύπανση του αέρα (όπως καύσιμα από βιομάζα που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα και θέρμανση).

Στην Ελλάδα πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι καπνιστές, ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Πνευμονολογικής Εταιρείας, 800.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) καθιερώθηκε από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών, και είναι υπό την αιγίδα της Π.Ο.Υ..

Πηγή: nutrimed

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης