Πιείτε τσάι, μειώνει τους πρόωρους θανάτους

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014, 11:11
Πιείτε τσάι, μειώνει τους πρόωρους θανάτους
Τσάι-καφές σημειώσατε 1, τουλάχιστον όσον αφορά τη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη καρδιαγγειακά αίτια, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει την πρόωρη μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 24%. Από την άλλη, η κατανάλωση καφέ δεν έχει το ίδιο όφελος, επειδή συχνά όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» και επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» του Παρισιού Νικολά Ντανσέν, ο οποίος έκανε τη σχετική παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 131.400 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 95 ετών.

Η μελέτη, που διήρκεσε τρισήμισι χρόνια, κατέταξε τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: καθόλου κατανάλωση τσαγιού ή καφέ, ένα έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα ή πάνω από τέσσερα ημερησίως. Το συμπέρασμα είναι, όπως είπε ο γάλλος επιστήμονας, ότι «αν πρέπει κανείς να διαλέξει ανάμεσα στο τσάι και στον καφέ, τότε πιθανότατα είναι καλύτερα να πίνει τσάι».

Οι ερευνητές βρήκαν πως όσοι έπιναν αρκετό καφέ, ιδίως οι καπνιστές, είχαν χειρότερο 'προφίλ' καρδιαγγειακού κινδύνου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των καπνιστών ήταν 17% μεταξύ όσων δεν έπιναν καθόλου καφέ, 31% μεταξύ όσων έπιναν ένα έως τέσσερα φλιτζάνια και 57% στην ομάδα που έπινε πάνω από τέσσερα φλιτζάνια.

Όσοι δεν έπιναν καφέ, ήσαν γενικά πιο δραστήριοι σωματικά, ενώ όσοι έπιναν πολύ καφέ, είχαν κατά μέσο όρο ελαφρώς χαμηλότερη συστολική και ελαφρώς υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014, 11:13