Πόσο αθώο είναι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 09:44
Πόσο αθώο είναι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία;
Το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθώο;

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος.

Όμως, η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. για τα καταναλωτικά προϊόντα επεσήμανε ότι, επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να κατακτά την αγορά μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία μας. Θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη για το εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφαλείας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος καθώς και από γυμναστήρια.

Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το σολάριουμ πρέπει να πληροί τους κανόνες ασφαλείας για τις συσκευές χαμηλής τάσης (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), τον κανονισμό για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων (765/2008/EC) και την οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές.

Επίσης, η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη - μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται από:
- άτομα κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες
- άτομα με κρεατοελιές
- άτομα με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
- άτομα με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας. Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016, 10:29