Ζήσης Ψάλλας

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με πρόωρο θάνατο, προτρέποντας τους ανθρώπους να ακολουθούν τις οδηγίες για υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, και διαπίστωσε ότι όσο πιο σοβαρή είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θνησιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας και στη διατήρηση των οστών και των μυών μας δυνατά και υγιή. Ο πρώτος συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας της UniSA, Josh Sutherland, λέει ότι ενώ η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με τη θνησιμότητα, ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν οι αιτιώδεις επιπτώσεις.

«Ενώ η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο σπάνια στην Αυστραλία από ό,τι αλλού στον κόσμο, μπορεί να επηρεάσει όσους έχουν ευπάθειες στην υγεία, τους ηλικιωμένους και όσους δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από την υγιή έκθεση στον ήλιο και τις διατροφικές πηγές», είπε ο Sutherland. 

Και πρόσθεσε: «Η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και θνησιμότητας και αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που περιλαμβάνει επίσης ως αποτέλεσμα τη θνησιμότητα που σχετίζεται με αναπνευστικές ασθένειες. Χρησιμοποιήσαμε μια νέα γενετική μέθοδο για να εξερευνήσουμε και να επιβεβαιώσουμε τις μη γραμμικές σχέσεις που έχουμε δει σε περιβάλλοντα παρατήρησης και μέσω αυτής μπορέσαμε να δώσουμε ισχυρές αποδείξεις για τη σύνδεση μεταξύ της χαμηλής κατάστασης βιταμίνης D και του πρόωρου θανάτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεντελιανή μελέτη τυχαιοποίησης αξιολόγησε 307.601 εγγραφές από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σημειώθηκαν ως λιγότερο από <25 nmol/L με τη μέση συγκέντρωση να είναι 45,2 nmol/L. Σε μια περίοδο παρακολούθησης 14 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σημαντικά με τις αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D, με τα ισχυρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται μεταξύ αυτών με σοβαρές ανεπάρκειες.

Η ανώτερη ερευνήτρια και Διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας της UniSA, καθηγήτρια Elina Hyppönen, είπε ότι χρειάζεται τώρα περισσότερη έρευνα για να δημιουργηθούν αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη εθνικών κατευθυντήριων γραμμών και στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης