Ζήσης Ψάλλας

Μια καλή ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα είναι ευεργετική τόσο στην πρόληψη του καρκίνου όσο και στην πρόγνωση αρκετών καρκίνων. Τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα έντονα στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και των καρκίνων του αίματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Seminars in Cancer Biology και γράφτηκε από τον Carsten Carlberg, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, και τον Alberto Muñoz, καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Το άρθρο παρέχει ενημέρωση σχετικά με τη μοριακή βάση της σηματοδότησης της βιταμίνης D και τον ρόλο της στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. 

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τον κρίσιμο ρόλο της στην υγεία των οστών, αλλά οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ρυθμίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι αντικαρκινικές επιδράσεις της προέρχονται κυρίως από τα ανοσοκύτταρα, όπως τα μονοκύτταρα και Τ κύτταρα. Η βιταμίνη D ασκεί τα αποτελέσματά της μέσω του υποδοχέα της (VDR), ο οποίος είναι ένας παράγοντας μεταγραφής που εμπλέκεται στην έκφραση και την επιγενετική ρύθμιση πολλών γονιδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, μελέτες που εστιάζουν στην επίδραση της βιταμίνης D σε διαφορετικούς τύπους καρκίνων παρέχουν τα ισχυρότερα στοιχεία για τα οφέλη της στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τους καρκίνους του αίματος, όπως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική τόσο για τη διαφοροποίηση των κυττάρων του αίματος κατά την αιμοποίηση όσο και για τα ενήλικα βλαστοκύτταρα σε ταχέως αναγεννημένους ιστούς, όπως το παχύ έντερο ή το δέρμα. Μια πολύ χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D οδηγεί σε υποβέλτιστη λειτουργία του VDR και σε αυξημένο κίνδυνο αυτά τα κύτταρα να μη διαφοροποιηθούν πλήρως και να αρχίσουν να μετατρέπονται σε ανεξέλεγκτα καρκινικά κύτταρα.

Ακόμα και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, μια χαμηλή συγκέντρωση της βιταμίνης D (μετρούμενη ως 25-υδροξυβιταμίνη D στο αίμα) έχει συσχετιστεί με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και φτωχή πρόγνωση.

Ωστόσο η συμπλήρωση της βιταμίνης D δεν έχει αποδειχθεί με συνέπεια ότι μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. 

Η ερευνητική ομάδα του Carlberg έχει δείξει στο παρελθόν ότι τα άτομα διαφέρουν ως προς τη μοριακή τους απόκριση ή ευαισθησία στα συμπληρώματα της βιταμίνης D. Για παράδειγμα, το 25% του φινλανδικού πληθυσμού φαίνεται να έχει χαμηλή ανταπόκριση και χρειάζονται υψηλότερη δόση συμπληρώματος βιταμίνης D για να φτάσει στο πλήρες κλινικό όφελος. Όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, η υψηλή ανταπόκριση φαίνεται να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, μια καλή ποσότητα της βιταμίνης D είναι ευεργετική στη γενική πρόληψη του καρκίνου, αλλά υπάρχουν λιγότερες ενδείξεις για τη χρησιμότητά της στη θεραπεία του καρκίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης