Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα από τα πολύ συνήθη φάρμακα που αγοράζονται ανά τον κόσμο, το πιο συχνά λαμβανόμενο αναλγητικό, κάνει και άλλα πράγματα πέρα από το να απομακρύνει τον πονοκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρακεταμόλη, γνωστή και ως ακεταμινοφαίνη, που πωλείται ευρέως με τις εμπορικές ονομασίες Tylenol, Panadol και άλλες, αυξάνει την ανάληψη κινδύνου, σύμφωνα με μια μελέτη που μέτρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν βρίσκονται υπό την επήρεια των κοινών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

«Η παρακεταμόλη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν εξετάζουν επικίνδυνες δραστηριότητες, απλώς δεν νιώθουν τόσο φοβισμένοι», εξήγησε ο νευροεπιστήμονας Baldwin Way από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Με σχεδόν το 25% του πληθυσμού στις ΗΠΑ να λαμβάνει ακεταμινοφαίνη κάθε εβδομάδα, η μειωμένη αντίληψη κινδύνου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η συναισθηματική ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τους κινδύνους μπορεί να μειωθεί όταν λαμβάνουν παρακεταμόλη. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ελαφρά, σίγουρα αξίζει να σημειωθούν, δεδομένου ότι η αυτή η δραστική ουσία είναι το πιο κοινό συστατικό φαρμάκου που βρίσκεται σε περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη φαρμάκων.

Σε μια σειρά πειραμάτων που περιελάμβαναν περισσότερους από 500 φοιτητές ως συμμετέχοντες, ο Way και η ομάδα του μέτρησαν πώς μια δόση 1.000 mg (η συνιστώμενη μέγιστη εφάπαξ δόση για ενήλικες) που χορηγήθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες επηρέασε τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου τους, σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα που χορηγήθηκαν τυχαία. σε μια ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα έχουν αναφερθεί στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης