Σημαντική η ενυδάτωση όταν περπατάτε στη ζέστη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020, 11:13
Σημαντική η ενυδάτωση όταν περπατάτε στη ζέστη

Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο στην Αριζόνα επιδιώκει να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στο θερμικό στρες, εξετάζοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης, τη θερμοκρασία του πυρήνα και την έκκριση ιδρώτα, με σκοπό την παροχή κατάλληλων συμβουλών σε εκείνους που είναι λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο International Journal of Environmental Research and Public Health και δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τις μέτριες καιρικές συνθήκες, η απόδοση των πεζοπόρων κατά τη διάρκεια θερμών καιρικών συνθηκών ήταν πράγματι μειωμένη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες πεζοπορίας και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα.

Στη μελέτη, 12 συμμετέχοντες -επτά γυναίκες και πέντε άνδρες στα 20 τους- κλήθηκαν να κάνουν πεζοπορία σε βουνό μία ημέρα με μέτρια θερμοκρασία (20 βαθμοί Κελσίου ) και στη συνέχεια πάλι μια καυτή ημέρα (40,5 βαθμοί Κελσίου). Τους είπαν να προετοιμαστούν όπως συνήθως, φέρνοντας όσο νερό νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν και τους ζητήθηκε να περπατήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πριν από το περπάτημά τους, καταγράφηκε ο μεταβολισμός ανάπαυσης των συμμετεχόντων για να εκτιμηθεί η παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Το βάρος, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του πυρήνα και η κατάσταση ενυδάτωσης μετρήθηκαν πριν και μετά την αύξηση. Επίσης παρακολουθήθηκε καθόλη τη διάρκεια της πεζοπορίας η ποσότητα υγρών που κατανάλωσαν.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το ποσοστό απώλειας ιδρώτα των συμμετεχόντων μέσω της μείωσης του σωματικού τους βάρους, το οποίο ήταν κατά μέσο όρο περίπου στο 1%, εάν οι συνθήκες ήταν ζεστές ή μέτριες.

Συνολικά, σε σύγκριση με τις μέτριες συνθήκες, οι θερμές συνθήκες μείωσαν την απόδοση πεζοπορίας κατά 11%, περιόρισαν την αερόβια ικανότητα κατά 7% και αύξησαν τη θερμοκρασία του πυρήνα κατά 19%. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά παραπάνω για να ολοκληρώσουν την πεζοπορία τους κατά τη διάρκεια των καυτών συνθηκών, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020, 11:28