Το χαμόγελο πραγματικά μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 19:13
Το χαμόγελο πραγματικά μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Ζήσης Ψάλλας

Ψυχολόγοι από το University of Tennessee, στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου (όπως το χαμόγελο) μπορεί να έχει αντίκτυπο στα συναισθήματά μας.

Το χαμόγελο μπορεί πραγματικά να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λίγο πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 50 χρόνια δεδομένων για το εάν οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές τις εκφράσεις.

«Η συμβατική σοφία μας λέει ότι μπορούμε να αισθανόμαστε λίγο πιο ευτυχισμένοι αν απλά χαμογελάμε ή ότι μπορούμε να βρεθούμε σε μια πιο σοβαρή διάθεση αν κατσουφιάσουμε», δήλωσε ο Nicholas Coles, φοιτητής κοινωνικής ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης. «Ωστόσο, οι ψυχολόγοι διαφωνούν με την ιδέα αυτή εδώ και πάνω από 100 χρόνια».

Αυτές οι διαφωνίες έγιναν πιο έντονες το 2016, όταν δεν μπόρεσε να αναπαραχθεί ένα γνωστό πείραμα που αποδεικνύει ότι η φυσική πράξη του χαμόγελου μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

Πρόσωπο και συναισθήματα

«Ορισμένες μελέτες δεν έχουν βρει στοιχεία ότι οι εκφράσεις του προσώπου μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα», δήλωσε ο Coles. «Δεν μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα οποιασδήποτε μελέτης. Οι ψυχολόγοι δοκιμάζουν αυτή την ιδέα από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε θέλαμε να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία».

Χρησιμοποιώντας μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται μετα-ανάλυση, ο Coles και η ομάδα του συγκέντρωσαν στοιχεία από 138 μελέτες που εξέτασαν περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης, οι εκφράσεις του προσώπου έχουν μια μικρή επίδραση στα συναισθήματα. Για παράδειγμα, το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και το συνοφρύωμα τους κάνει να αισθάνονται θλίψη.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χαμογελούν για να βρουν τον δρόμο τους προς την ευτυχία», είπε ο Coles. «Αλλά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί παρέχουν μια ένδειξη για το πώς αλληλεπιδρούν το μυαλό και το σώμα για να διαμορφώσουν τη συνειδητή εμπειρία των  συναισθημάτων μας. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτά τα αποτελέσματα ανατροφοδότησης του προσώπου, αλλά αυτή η μετα-ανάλυση μας έφερε λίγο πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των συναισθημάτων».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, 19:13